Beba Zdravlje i njega bebe 04. listopada 2021.

Kako odabrati najbolje pelene za svoju bebu?

Foto: Shutterstock Savjeti koji će ti pomoći promijeniti pelenu, brzo, jednostavno i bez puno nereda

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako odabrati pravu pelenu za moju bebu? Kako mogu znati koja je najbolja? Koja je najudobnija i koja najviše upija? Ovo je univerzalna dilema s kojom se susreće svaka novopečena mama.

Korištenje kvalitetnih modernih pelena olakšava život roditeljima i povećava razinu udobnosti djeteta. Suočeni s velikom ponudom proizvoda na tržištu, novopečeni roditelji često se nađu pred dilemom koje pelene odabrati za svoje dijete. Teško je pronaći idealan omjer cijene i kvalitete, stoga je najbolje prilikom odabira pelena uzeti u obzir sljedeće stvari. Nije dovoljno znati veličinu i težinu pelene kako biste odabrali najbolju pelenu za svoju bebu, već u obzir treba uzeti i vrstu, materijal, mekoću, sposobnost upijanja... 

Dakle, što bi svaki novi roditelj trebao tražiti u peleni? 

1. Značajke pelena

Dobro upijanje

Pelena bi trebala upiti puno mokraće i stolice bez ikakvog curenja. Pelena koja curi može dovesti do kontakta bebine kože s vlagom, što često dovodi do iritacije i pelenskog osipa.

Linija pokazatelja vlažnosti

Danas pelene za najmlađe imaju ugrađenu liniju indikatora vlažnosti. To su bijele linije koje postaju žute kada se pelena potpuno zaprlja. To je vrlo korisna značajka jer pomaže mamama u svakom trenu provjeriti vlažnost pelene.

Mekoća i prozračnost

Budući da je koža vaše bebe nježna i osjetljiva, materijal je kod pelene od najveće važnosti. Pazite da pelena bude izrađena od mekog i prozračnog materijala kako ne bi ograničila protok zraka do donjeg dijela tijela vaše bebe.

Rastezljivost

Još jedna važna značajka koju biste trebali tražiti u peleni je rastezljivost. Trebala bi biti dovoljno rastezljiva da udobno pristaje vašem djetetu bez ostavljanja nabora i tragova na koži bebe.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Na što paziti kod odabira pelena?

2. Veličina ili težina bebe

Veličine pelena različito djeluju na bebe, ovisno o njihovoj težini, pa je najbolje izmjeriti bebu prije odlaska u kupnju pelena. Svakih nekoliko mjeseci trebat će joj pelene veće veličine, stoga izbjegavajte zalihe samo jedne veličine. Na sljedeću veličinu prelazite samo ako je pelena postala preuska. Kupovinom tek kada se jedan paket pelena potroši uštedjet ćete novac i gnjavažu oko neiskorištenih paketa pelena.

3. Pelena koja prati navike bebe

Sve su bebe jedinstvene, pa tako i njihove probavne navike i mokrenje. Zato se preporučuje izdržljiva i upijajuća pelena, kako bi se spriječilo vlaženje i pelenski osip.

4. Osjetljivost kože

Ako vaša beba ima osjetljivu kožu, prva pomisao bi vam bila: "Što ako moja beba dobije osip od pelena?". Uvriježeno je mišljenje da platnene pelene ne uzrokuju osip, ali to nije uvijek točno. Pelenski osip može biti uzrokovan bilo kojom vrstom vlage koja se nalazi u području pelene. Zapravo, osip od pelena možete držati podalje od vaše bebe odabirom pelena za jednokratnu upotrebu.

5. Pogodnost

Briga za novorođenče je veliki izazov za nove roditelje, s obzirom na brojne neprospavane noći i neprestane obroke. U takvoj situaciji pelene za jednokratnu uporabu pružaju vrhunsku udobnost i higijenu jer ih nije potrebno prati, za razliku od platnenih pelena.

Odabir prave pelene jedna je od najvažnijih odluka koju ćete donijeti kao novi roditelj. Nadamo se da je naš popis riješio vašu dilemu koje pelene kupiti. Sada kada znate što kupiti, sigurni smo da će vaša beba biti uvijek sretna i njegovana!

Uz Lupilu pelene vaša će beba ostati suha kroz cijeli dan i noć. Pružaju osjećaj dugotrajne suhoće. Uz sigurnu barijeru protiv istjecanja nema brige da će pelena procuriti, a indikator vlažnosti signalizira kada je vrijeme da promijenite pelenu. Osim što osiguravaju savršeno pristajanje i kod manje dojenčadi, preklapajuće trake dovoljno su fleksibilne da bebi omoguće nesmetano kretanje, a opet dovoljno čvrste da i kod najživahnijih mališana pelenu zadrže na mjestu. Tanka, udobna i meka pelena izrađena od celuloznih vlakana osigurava optimalnu cirkulaciju zraka, savršenu suhoću i posebno je nježna prema bebinoj koži. Sve Lupilu pelene dermatološki su testirane, ne sadrže lateks ni poznate alergene.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.