Beba Svijet kako ga vide mame 12. listopada 2020.

Trudna u doba pandemije: Što očekivati u rodilištu?

Foto: Privatni album

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Antonela je rodila 16. travnja u bolnici u Slavonskom Brodu i unatoč tomu što njezin sin ne zna kako izgleda svijet bez pandemije, kaže da joj je ovo najljepše životno razdoblje

Kada je ministar zdravstva Vili Beroš 11. ožujka proglasio epidemiju bolesti Covid-19 u Hrvatskoj, Antonela Jozić (28) bila je u osmome mjesecu trudnoće. Ona je jedna od mnogih žena koje su iskusile trudnoću i porođaj u vrijeme pandemije, a svoje prvo dijete, sina Frana, rodila je 16. travnja u Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu, na dan kad je u Hrvatskoj bio 1791 aktivan slučaj zaraze.

S njom smo razgovarali o tome kako izgleda porođaj u doba pandemije, a od dr. Mislava Hermana, specijalista ginekologije i opstetricije iz Petrove, doznali smo koje prilagodbe na pandemiju poduzimaju u Klinici za ženske bolesti i porode. Dr. Herman je inače u Petrovoj bio i u vrijeme potresa u Zagrebu, nakon kojeg su Hrvatsku obišle fotografije rodilja ispred bolnice s bebama u rukama. 

Od potresa je ostalo oštećeno zapadno krilo klinike, u sklopu kojeg je i odjel dječje intenzivne. No svakodnevni rad u klinici nije poremećen jer su zamjenski prostori preuzeli funkciju urušenih odjela te je u planu obnova pod državnom skrbi, govori dr. Herman.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Trudnice su rizična skupina

Prema istraživanju objavljenom u British Medical Journalu, trudnice koje se zaraze virusom Covid-19 imaju veće šanse završiti na odjelu intenzivne njege nego žene koje nisu trudne, a pri tome je najrizičnije treće tromjesečje. Osim toga, pandemija je uzrokovala veliki pritisak na medicinski sustav, o kojemu one neizmjerno ovise, zbog čega su u rodilišta uvedene posebne preventivne mjere.

Antonela je redovito obavljala sve potrebne preglede te bi joj medicinski djelatnici prije svakog ulaska u bolnicu mjerili temperaturu. Morala je nositi i masku i držati se svih mjera.

Pridržavala sam se svih propisanih mjera i bila sam u kontaktu samo s članovima obitelji. Iznenadila me cijela ova situacija s pandemijom jer nekako imam osjećaj kao da nam se prišuljala preko noći i okrenula nam život naopačke, govori Antonela.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Suprug nije mogao biti na porođaju

Antonelin je suprug inače medicinski djelatnik i to što će biti uz nju tijekom porođaja ju je opuštalo. No zbog pandemije nije smio prisustvovati porođaju i to joj je najteže palo.

Srećom, oko mene je bilo divno medicinsko osoblje koje mi je uvelike olakšalo cijelu situaciju. Ne mogu reći da mi je pandemija otežala iskustvo u rodilištu. Iskreno, nisam previše ni razmišljala o tome jer sam išla na inducirani porođaj, pa mi je bilo važno da se moj sin rodi zdrav i da bude dobro, prisjeća se Antonela.

Kaže da joj je unatoč situaciji u svijetu ovo najljepše životno razdoblje te da ona i suprug uživaju u svakom trenutku sa sinom, no na dodatnom su oprezu jer zbog suprugova posla postoji povećan rizik od zaraze.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Kako izgledaju mjere u Petrovoj?

Odgovor na pitanje kako su se rodilišta prilagodila pandemiji dao nam je dr. Mislav Herman iz Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj.

Svaka žena prije ulaska u kliniku mora proći trijažu koja se sastoji od mjerenja temperature i ispunjavanja epidemiološkog upitnika. U bolnici se pazi na to da se ne stvaraju redovi, a pacijentice redovne preglede čekaju ispred pojedinih ordinacija kako bi se spriječilo okupljanje više osoba u manjem prostoru.

Za bilo koji elektivni operativni zahvat važno je imati Covid test koji nije stariji od 48 sati te su za sve pacijentice trenutno zabranjeni posjeti kao i prisutnost oca djeteta na porođaju.

To za njih sigurno nije lako, no moram naglasiti da svi to prihvaćaju bez iznimke. Mi se trudimo u najkraćem mogućem roku otpustiti ih iz bolnice kako bi što prije stigle kući s bebama. Ako je sve u redu, žene nakon carskog reza otpuštamo treći dan iz bolnice, govori dr. Herman.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Što ako je trudnica Covid pozitivna?

Dr. Herman nam objašnjava da se porođaji i operativni zahvati Covid pozitivnih bolesnica odvijaju u odvojenom prostoru bolnice uz poseban protokol. Uz pacijentice koje rađaju prisutan je medicinski tim u zaštitnoj opremi koji se izmjenjuje svaka četiri sata.

Ako pacijentica nakon porođaja ili operacije nema simptoma, otpuštaju je kući u samoizolaciju, a u slučaju postojanja simptoma ide u bolničku ustanovu predviđenu za liječenje bolesnika s virusom Covid-19. U pravilu beba ide s majkom jer je riječ o neodvojivoj cjelini.  

Besplatni online tečajevi

S obzirom na epidemiološke mjere koje su u mnogo slučajeva onemogućile odvijanje pripremnih tečajeva za porođaj i dojenje uživo, Hrvatska komora primalja organizirala je online tečajeve. Putem edukativnih videozapisa na YouTubeu trudnice mogu naučiti što je to fiziološki porođaj, koja su porođajna doba, kako izgleda postupak pri dolasku u rodilište te mnoge druge savjete i informacije, uključujući one o ispravnom dojenju.

Zahvaljujući novoj usluzi MOZAIK, sve nove mame (koje su to postale rođenjem, posvajanjem ili udomljavanjem djeteta) od 01.01.2020. do 31.12.2020. ostvaruju pravo na promociju do 500 kn popusta na uređaj uz tarife Savršena i Bezbrižna.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.