Beba Svijet kako ga vide mame 28. svibnja 2020.

Ovo je 7 stvari koje trebaju svakoj mami kad se beba rodi

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iščekivanje prinove može biti stresno. Zato smo okupili sedam osnovnih stvari uz koje će svaka mama biti spremna za slatke izazove koje joj nosi majčinstvo. Važno je i da svaka mama zna da nije sama

Trenutak u kojem beba prvi put dolazi kući velik je događaj za cijelu obitelj, a savjeta o tomu kako se pripremiti je mnogo. Istina je da nijedna mama ne može u potpunosti biti spremna, a to je ne bi trebalo plašiti nego joj pomoći da se opusti te da se s izazovima nosi korak po korak. U tomu svakako pomaže i majčinski instinkt, naš biološki saveznik u odgoju djece. Okupili smo sedam osnovnih stvari koje će pomoći mamama u pripremi za majčinstvo.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

1. Autosjedalica i kolica

Možda zvuči kao da ovo ne moramo ni spominjati, ali ne možemo dovoljno istaknuti važnost autosjedalice. Neka rodilišta neće dopustiti odlazak bebe kući ako u prijevozu nije osigurana autosjedalica za novorođenče. Dakle, prije kupnje treba voditi računa za koji uzrast bebe je namijenjena te odgovara li uopće modelu automobila. Poslije će biti potrebna i kolica, kod kojih je za mame najvažnija praktičnost sklapanja.

2. Stvari za hranjenje 

Jastuk za hranjenje jedan je od korisnijih predmeta, koji će osigurati udoban položaj za mamu, ali i bebu. Mamama će svakako zatrebati i jastučići za dojenje, a praktični su i grudnjaci za dojenje. Praktično je imati i bočicu pri ruci te adaptirano mlijeko za nužne situacije po povratku iz bolnice. Uz hranjenje idu i bljucanje te podrigivanje, pa uvijek pri ruci treba imati gazice ili podbratke.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

3. Oprema za previjanje

Pelene dolaze u raznim veličinama, a bebe vrlo brzo rastu. Zbog toga je dobro pratiti težinu bebe i u pripremi imati jedan broj veće. Uz pelene su potrebne i vlažne maramice za bebe te krema ili neko drugo sredstvo protiv iritacija na koži. U domu treba predvidjeti kutak za podlogu za previjanje, odnosno prematalicu, koja se može dovoljno visoko postaviti za mamu, biti jednostavna za čišćenje te sigurna za bebu. 

4. Dječja odjeća i dekice

Rijetko tko može odoljeti minijaturnim odjevnim kombinacijama pa su dječji ormari često prepuni odjeće. No ono o čemu bi primarno trebalo voditi računa jest njezina funkcionalnost, odnosno to da se lako skida, kao što je slučaj s bodijima. Naime, odjeća za bebe brzo se prlja i potrebno je nekoliko presvlačenja na dan. Iz istog razloga svaka bi mama trebala imati spremno barem 12 čistih kompletića. Osim odjeće, potrebne su dekice i ručnici, a važno je znati da sve tkanine za bebe treba prati posebnim deterdžentima za osjetljivu kožu, kako bi se izbjegle iritacije osjetljive bebine kože.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

5. Sigurno mjesto za spavanje

Bebe do četvrtog mjeseca starosti u prosjeku spavaju 18 sati na dan. Dakle, bebe će najviše vremena provesti na mjestima za spavanje. Zato je važno da je ono sigurno. Najsigurnije mjesto za spavanje novorođenčadi je u krevetiću u spavaćoj sobi roditelja, a nije preporučljivo da je dijete s roditeljima u krevetu. Osim krevetića, u drugim prostorijama doma može se nalaziti i njihaljka, u kojoj beba boravi tijekom dana.

6. Oprema za kupanje

Novorođenčad je svakako sigurnije i praktičnije kupati u manjim kadicama s protukliznim površinama i koje su ergonomski prilagođene na način da dijete stavlja u položaj idealan za kupanje. Postoje i podloge koje se mogu staviti u umivaonik. Za kupanje su potrebni šamponi i losioni prilagođeni za bebinu kožu, kao i ručnici ili ogrtači za sušenje nakon kupanja. Ne zaboravite toplomjer jer temperatura ne smije biti niti pretopla niti prehladna. Idealna temperatura vode treba iznositi između 35 i 37 stupnjeva.

7. Ostale sitnice

Boje su važne u dječjem svijetu jer pomoću njih i raznih oblika upoznaju svijet oko sebe i razvijaju mozak. Zato ne treba podcjenjivati važnost dječjih igračkica, primjerice onih koje vise iznad krevetića. Tu su i razni predmeti namijenjeni za dodatnu zdravstvenu zaštitu bebe. To su toplomjeri za mjerenje tjelesne temperature, usisavač za uklanjanje iscjetka iz nosa i noktarica, koja će spriječiti da se beba ogrebe po licu.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

I za kraj nešto što se ne može kupiti - podrška drugih mama

Mlade mame oduvijek su cijenile savjete onih iskusnijih, a nekad su ih dobivale isključivo usmenom predajom. Današnje mame ipak žive u umreženom svijetu i samo nekoliko klikova dijeli ih od svih informacija koje ih zanimaju no, još važnije, od izravnoga kontakta s drugim mamama. Internetske zajednice ili forumi izrazito su aktivni i pomažu mamama da osjećaju sigurnost i pripadnost, a nekima i da razviju prijateljstva, što će goditi svakoj mami te joj pomoći u osnaživanju identiteta, koji može biti poljuljan u trenucima preuzimanja nove životne uloge. No za sve dvojbe o bebinu zdravlju, uvijek se prvo treba obratiti liječnicima!

Na forumu nam pišite bez čega vi niste mogle nakon povratka iz rodilišta. Koje su se stvari pokazale korisnima, a koje ne? 

Svijet svake mame izgleda drugačije i prepun je svakodnevnih čuda. Da bi ga i ostali vidjeli, A1 daruje neograničen internet i do 500 kuna popusta na mobitel svim mamama koje su rodile, posvojile ili udomile u 2020. godini! Saznaj više!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.