Beba Svijet kako ga vide mame 24. prosinca 2020.

Dermatologinja otkriva čime njegovati bebinu kožu zimi

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U zimskim danima tvoja beba trebat će dodatnu njegu kože. Niske temperature samo su jedan od uzročnika suhe kože, a kakve veze ima i temperatura vode u kojoj kupaš svoju bebu, otkriva dermatologinja

Tijekom hladnih zimskih dana osjetljiva bebina koža izložena je niskim temperaturama i suhom zraku zbog grijanja, a to su faktori koji je dodatno isušuju. U tekstu donosimo odgovore dr. med. Ivane Manole, specijalistice dermatologije i venerologije iz poliklinike Manola na neka od glavnih pitanja koja muče mame, poput onih koje proizvode koristiti kako bi nahranili bebinu kožu ili koliko često je potrebno mazati je.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Prvi znaci suhe kože

Bebe imaju tanju i osjetljiviju kožu nego odrasli i zbog toga ona mnogo brže gubi vlažnost. Dermatologinja Manola napominje da, osim što koža predstavlja barijeru između okoliša i unutrašnjosti organizma, ona ima veliku ulogu u regulaciji gubitka vode isparavanjem. Zato zimski suhi zrak može uzrokovati mnoge probleme s bebinom kožom, poput crvenila, ekcema i svrbeža.

Prvi znaci suhe kože su svrbež, ljuštenje, zatezanje kože, iritacija i ponekad pojava zadebljane, crvene, ljuskave kože, tzv. ekcema. Najranije se primijeti na prednjim stranama potkoljenica,  na vanjskim stranama nadlaktica i na trupu u pojasnoj regiji, ističe dermatologinja.

Zbog utjecaja okolišnih čimbenika, ponajprije hladnog vremena i vjetra vani,  suhog zraka u zatvorenim prostorijama zbog centralnoga grijanja i učestalog  tuširanja vrućom vodom, dolazi do dehidracije kože. Kako je količina prirodnih ovlaživača u suhoj koži smanjena, potrebno ih je nadomjestiti.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Čime kupati bebu?

Dermatologinja ističe kako je nužno paziti na vrijeme i temperaturu vode dok kupate svoje bebe. Za umivanje, tuširanje, kupanje i pranje ruku preporučuje se koristiti uvijek mlaku vodu temperature 30-32°C, a ako je riječ o dugotrajnijem kupanju ili tuširanju, svakako skratite vrijeme provedeno pod vodom jer i ono isušuje kožu.

Kupanje male djece u zimskim mjesecima treba prakticirati 2-3 puta tjedno.

Kod kupanja u kadi preporučuje se korištenje uljnih kupki, a kod tuširanja sindete i ulja za tuširanje koji sadrže  pantenol, nezasićene masne kiseline, bademovo ili zobeno ulje. Izbjegavajte sapune i gelove za tuširanje, napominje dermatologinja.

Još je jedan proizvod važan za njegu suhe bebine kože, a to je emolijent (losion za njegu). On se lako upija, a nanosi se unutar tri minute nakon kupanja na poluvlažnu kožu. Kako bi se postigao što bolji učinak, emolijentno sredstvo potrebno je kružno utrljati, a između ostalog je preporučljivo da se koža ne suši trljanjem ručnika.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Njega lica, šaka i usana

Pronaći pravi preparat za njegu suhe kože nije lako. Važni parametri u odabiru pripravka su sastojci i jednostavnost primjene. Dermatologinja objašnjava kako je za dobar rezultat potrebno najmanje četiri tjedna redovite uporabe proizvoda jer tek tad možeš primijetiti nekakav učinak na bebinoj koži. Zato možemo reći da je najbolji proizvod za njegu suhe kože onaj koji pojedinac osobno prihvaća, jer će ga tad redovito primjenjivati pa rezultat neće izostati.

Zimska njega suhe kože lica temelji se na primjeni masnijih krema koje sadrže linolnu kiselinu, glicerol, ureu, laktate, omega masne kiseline. Ako je bebina koža lica izrazito osjetljiva, onda je prilikom umivanja tekuću vodu potrebno zamijeniti termalnom ili čajem lipe sobne temperature. U njezi šaka, uz primjenu istovjetnih krema, važno je i nošenje pamučnih (nikako vunenih) rukavica, ističe dermatologinja.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

I odrasli često zaborave na njegu usana, a ona je itekako važna jer usne nemaju lojne žlijezde, koje izlučuju esencijalne masti, pa zadržavaju mnogo manje vlage. U svakodnevnoj njezi bebinih ispucalih usana preporučuju se jednostavni balzami koji sadrže sastojke poput vazelina, shea maslaca, pantenola ili vitamina E.

Evo kako još spriječiti pojavu suhe kože...

Osim direktnog nanošenja losiona i balzama, važna je kvaliteta zraka u tvojoj okolini.

Tijekom zimskih mjeseci, u sezoni centralnoga grijanja, dolazi do značajnog smanjenja postotka vlage u zraku (ispod 10 posto), što dovodi do isušivanja kože, a kako bi ona bila dovoljno hidrirana, potrebno je više od 30 posto vlage u zraku. Zbog toga se preporučuje ovlažiti zrak u prostorijama u kojima boravi vaša obitelj primjenom ovlaživača zraka ili postavljanjem vlažnih ručnika preko radijatora, ističe dermatologinja.

Koje proizvode ti koristiš za njegu bebine kože tijekom zimskih mjeseci?

Sve nove mame (koje su to postale rođenjem, posvajanjem ili udomljavanjem djeteta) od 1. 1. 2020. do 31. 12. 2020. ostvaruju pravo na promociju u A1 ponudi koja uključuje do 500 kn popusta na uređaj uz tarife Savršena i Bezbrižna, kao i dodatne pogodnosti povezane u MOZAIK.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • sofofom

    My companion is making $77 hourly at the PC. He has been laid off from work 5 months prior, yet a month ago he rounded up $10258 by simply telecommuting with program he uncovered on the web. This is the thing that he does... Give it a shot yourself... Visit Now... https://bit.ly/39JrDqt

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.