Beba Svijet kako ga vide mame 01. prosinca 2020.

Boravak na hladnoći: Kad smijemo s malom bebom van, a kad ne?

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Usprkos tome što mnogi ne misle tako, zima i hladno vrijeme s niskim temperaturama nisu prepreka da se zdravu bebu izvede u šetnju. Ipak, potreban je oprez! Pedijatrica dr. Mirjana Kolarek Karakaš otkrila nam je na što treba pripaziti kod šetnje s malom bebom zimi

Svakodnevni izlazak na svjež zrak važan je za izgradnju i jačanje imuniteta kod beba, pa niske temperature nipošto ne znače da trebaju ostati u zatvorenom. Jedno od najčešćih pitanja među mladim mamama je kad prvi put novorođenče izvesti van, osobito ako je riječ o zimskim mjesecima. Pedijatrica dr. Mirjana Kolarek Karakaš rekla nam je kako se preporučuje da prvi izlazak ne bude prije navršenih mjesec dana i otkrila na što treba pripaziti, koliko dugo beba može biti vani te kako je odjenuti. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Prilagodi se vremenskim uvjetima

Novorođenče mlađe od mjesec dana ne bi trebalo izvoditi u šetnju kad su vani niske temperature, ali za bebice starije od mjesec dana to nije problem. Ipak, treba ih zaštititi od hladnoće i prilagoditi se vremenskim uvjetima.

Šetnje mogu biti svakodnevne ako su povoljni vremenski uvjeti: temperatura iznad 0 stupnjeva, bez vjetra, obilnih padalina i ako je dijete toplo odjeveno. Ni malo snijega ne šteti. Onih dana kad se ne može van, treba redovito provjetravati prostorije dok dijete ne boravi u njima i nakon toga ih ugrijati kako bismo bebu vratili u toplo. Ne izlaziti po magli, prerano ujutro niti prekasno uvečer. Oštar vjetar također može štetiti jer djeca dišu na usta, pa im hladan zrak nadražuje glasnice. Što se tiče vanjske temperature, želim istaknuti kako moramo imati na umu da mi nismo podrijetlom Skandinavci nego smo rođeni u području tople sredozemne klime i u skladu s tim se moramo i ponašati, objašnjava dr. Mirjana Kolarek Karakaš.

Kad je riječ o vremenu koje trebamo provoditi s bebom u šetnji, pedijatrica savjetuje da za početak šetnja traje od 10 do 15 minuta, a da je poslije za dojenče dovoljno pola sata. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako odjenuti bebu?

Jedna od najčešćih pogrešaka koje roditelji rade tijekom šetnje zimi je neadekvatno odijevanje djece. Isto kao što vrijedi za visoke temperature, smjernica za djetetovo odijevanje trebao bi biti vlastiti osjećaj ugode. Međutim, ako je beba mlađa od šest mjeseci, potrebno joj je više zaštite.

Dijete, kao i sebe, moramo odijevati slojevito. Ako je nama hladno, bit će i djetetu. Obavezno mu je potrebno staviti rukavice, kapicu i kombinezon, a ako ga vozimo u kolicima, moramo ga dodatno umotati u dekicu, poručuje pedijatrica dr. Kolarek Karakaš.

Treba istaknuti da je kapu potrebno staviti čak i ako je vani samo prohladno jer će ona bebi uvelike pomoći zadržati tjelesnu toplinu, a kad je temperatura vani ispod nule, kapa bi trebala pokrivati i bebine uši. 

No ovi savjeti ne vrijede i za zatvoreni prostor zimi, poput trgovačkog centra, koji nipošto nije mjesto za šetnju. Naime, pretoplo odijevanje beba u zatvorenim prostorijama može dovesti do oštećenja termoregulacijskog sustava, pa će dijete poslije biti zimogrozno i sklonije prehladama. Većoj djeci koja skaču i trče treba odjenuti sloj manje jer će se preznojiti, a odjeća treba biti nepropusna.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Pedijatrica dr. Kolarek Karakaš otkrila nam je i kako možemo prepoznati je li našoj bebi prehladno vani: Dodirom bebinih ruku lako ćeš ustanoviti je li bebi ugodno. Ako su joj ručice hladne ili ako čak usnice poplave, to je znak da je bebi hladno i da se morate vratiti u toplo.

Sve nove mame (koje su to postale rođenjem, posvajanjem ili udomljavanjem djeteta) od 1. 1. 2020. do 31. 12. 2020. ostvaruju pravo na promociju u A1 ponudi koja uključuje do 500 kn popusta na uređaj uz tarife Savršena i Bezbrižna, kao i dodatne pogodnosti povezane u MOZAIK.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • SummerRoss

    Google pay $ 390 reliably my last pay check was $ 55,000 working 10 hours out of consistently on the web. My increasingly youthful kinfolk mate has been averaging 20k all through continuous months and he works around 24 hours reliably. I can't trust in how direct it was once I tried it out. This is my essential concern ... :) for more info visit any tab this site Thanks a lot GOOD LUCK ......... https: //cutt.ly/uhkedd9

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.