Beba Svijet kako ga vide mame 20. veljače 2021.

8 savjeta uz koje će tvoje dijete koristiti pametni telefon na najkorisniji način

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Budućnost pripada tehnologiji, a djeci bi pristup pametnom mobitelu mogao pružiti prednost kada je u pitanju učenje novih vještina...

Treba li djetetu pametni telefon? Na ovo pitanje postoji mnogo odgovora. Postoje dobre i loše strane korištenja pametnog telefona, no danas ipak postoje značajne dobrobiti pametnih telefona za djecu i roditelje. Naime, pametni telefoni postaju vrlo važan alat za komunikaciju. Roditelji ne moraju brinuti o dolascima, odlascima i putovanjima u školu jer jednostavno mogu pratiti lokaciju djeteta putem aplikacije za pametni telefon.

U ovom ćemo članku razgovarati o načinima pametnog korištenja smartphonea te sagledati u kojim sve situacijama smartphone zaista može pomoći djetetu.

1. Nova dimenzija učenja

Prema PBS Vodiču za djecu za djecu i medije, davanje pametnog telefona djeci školske dobi pružit će im dodatnu, novu dimenziju učenja. Uz tradicionalne metode učenja putem udžbenika ili u školskoj učionici, mobiteli pružaju alternativne i zanimljive načine učenja putem različitih interaktivnih aplikacija. Djeca mobilnim uređajem mogu pristupiti mnogim resursima za učenje, poput mobilnih rječnika, enciklopedije, obrazovnih aplikacija. Također, aplikacije se mogu redovito ažurirati putem interneta kako bi se dodale nove informacije, što je prednost u odnosu na klasične udžbenike koji se ne mijenjaju dugi niz godina. 

2. Raspored obaveza

 Većina pametnih telefona ima opciju kalendara u koji možeš zapisati sve važne događaje. Upravo su kalendari na mobilnom uređaju jednostavan i pouzdan način za školarce da prate svoje zadatke i zadaće koje trebaju napisati, kao i rokove nadolazećih testova. Postoje i brojne aplikacije u koje školarac može zapisati sve što mu je važno za taj tjedan ili mjesec. Papiri i bilježnice se često izgube, stoga su ovakve aplikacije puno sigurnije i preglednije za korištenje!

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

3. Istraživanja

Internet je, ukoliko se pametno koristi, nepresušan izvor znanja i novih informacija, a samo jednim klikom na pametnom mobitelu dijete može pronaći sve informacije koje ga zanimaju. Ovo je posebno važno za školarce koji sudjeluju u različitim projektima ili školskim radionicama. 

4. Pisanje bilješki. 

Ako dijete ne stiže zapisati sve što profesor govori, putem pametnog telefona moći će fotografirati bilješke ili jednostavno brzo zapisati u notes na mobilnom telefonu sve što mu je važno. 

5. Zaboravljene stvari

Bez obzira je li to njihov ručak, nogometna oprema ili domaća zadaća, svi znamo da će djeca biti djeca i da je zaborav dio ljudske prirode. Dopuštanje djeci da imaju mobitel u školi znatno će olakšati kontakt s roditeljima. Brzim pozivom ili SMS-om tijekom školskog odmora, dijete će jednostavno nazvati roditelja i dogovoriti se za preuzimanje zaboravljenih stvari.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

6. Pomoć oko domaće zadaće

Većina vrhunskih telefona nudi funkcionalnosti slične onome što radi računalo. Na primjer, učitavanje alata za produktivnost poput Documents To Go omogućit će djeci pomoć pri izradi domaćih zadaća, školskih radova ili prezentacija na nastavi. Također neće biti problema, ako će ih učitelji zatraže da svoje radove pošalju putem e-pošte.

 7. Održavanje kontakta i sigurnost

Pomoću ugrađenog sustava globalnog pozicioniranja (GPS) u ove pametne mobitele, možeš  lako pratiti dijete.  Svaki put kada dijete pristupi profilima na društvenim mrežama radi prijave ili ažuriranja statusa, možeš automatski odrediti njihov zemljopisni položaj. Upravo to daje roditeljima moć nadzora nad djecom. S druge strane, djeca također mogu u bilo kojem trenutku stupiti u kontakt s roditeljima. U slučaju nepredviđenih hitnih slučajeva mogu  odmah obavijestiti  roditelje glasovnim ili video pozivom. Pomoću navigacije i GPS-a roditelji mogu biti sigurni da će njihovo dijete samostalno i sigurno stići na odredište Naravno, ovo zahtijeva da dijete naučiš kako se pravilno koriste aplikacije. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

8. Igra

Djeci je potreban i predah od školskih zadataka i zadaća. Možeš im dopustiti da se igraju, a postoji cijeli niz interaktivnih igara prilagođenih pojedinom uzrastu. Također,  važno je biti dosljedan kada je pitanju postavljanje granica tj. maksimalnog vremena koje dijete smije provesti igrajući igrice na mobilnom uređaju. Imaj na umu da, iako im mobilni uređaji omogućuju pristup stotinama mobilnih igara iz kojih mogu mnogo toga i naučiti, ništa nije važnije od rekreativnih aktivnosti, sporta i druženja s vršnjacima.

Iako možda ne razumiješ sve aplikacije i platforme društvenih medija koje su dostupne djeci, pružanje šanse djeci da ih istražuju i nauče mogu im pomoći da budu u toku s najnovijim tehnologijama, a upravo budućnost leži u tehnologiji!

Sve nove mame (koje su to postale rođenjem, posvajanjem ili udomljavanjem djeteta) od 1.1.2020. do 28.2.2021. ostvaruju pravo na promociju u A1 ponudi koja uključuje do 500 kn popusta na uređaj uz tarife Savršena i Bezbrižna, kao i dodatne pogodnosti povezane u MOZAIK.
  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.