Beba Sve što beba treba 10. studenoga 2020.

Znaš li čitati deklaracije na dječjim kašicama?

Foto: Promo

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U nedostatku namirnica provjerenog podrijetla i uzgoja, za prehranu mališana pravi su izbor gotove kašice koje na putu od namirnice do proizvoda na polici moraju proći preko 200 različitih kontrola kvalitete.

Kako odabrati pravu kašicu? 

Prilikom odabira gotove kašice za svoju bebu prvo je važno pročitati što piše na deklaraciji. Svakako najprije obrati pažnju na dob za koju je kašica namijenjena. Na svakom proizvodu dječje hrane vrlo vidljivo mora biti označena dob od koje je dijete smije konzumirati.

Zatim pogledaj sastojke i je li u pitanju jedan ili više njih. Kašice od jednog sastojka, na primjer voća ili povrća, svakako neka budu tvoj izbor ako tu vrstu namirnice djetetu daješ prvi put kako bi mogla primijetiti eventualne neželjene reakcije. Kada je dijete već isprobalo više različitih vrsta voća ili povrća, možeš izabrati kašicu koja sadrži više isprobanih sastojaka. Nabrajanje sastojaka kao i sam naziv kašice je uvijek padajući niz, što znači da je na prvom mjestu sastojak kojeg ima najviše. Tako na primjer u kašici  'Jabuka s breskvom i marelicom' najviše ima jabuke, zatim breskve pa marelice.

Na deklaraciji su navedene i posebne značajke proizvoda, poput 'bez dodanog šećera', 'bez dodatka soli', 'bez aroma', zgušnjivača, konzervansa, glutena. Može te možda zbuniti ako, nakon takvih navoda, u tablici sastava proizvoda naiđeš na iskazanu vrijednost šećera ili soli, ali to se tada odnosi na šećer ili sol prirodno prisutan u namirnici koja je u kašici kao što je šećer prirodno prisutan u voću ili sol iz mesa. 
Na nekim kašicama je naglašena prisutnost nutritivno vrijednih elementa koje sadrže – željezo, omega-3 kiseline ili vitamini. Ne zaboravi provjeriti i način upotrebe te mogućnost pohranjivanja ukoliko ne potrošiš cijelu flašicu u jednom obroku.
Istraživanje šarenog svijeta gotovih dječjih kašica može početi!