Beba Štiti kao mama 22. prosinca 2020.

Razlika između proizvoda koji "samo" čiste i onih koji ubijaju bakterije i viruse

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedan od primarnih ciljeva većine mama je stvoriti sigurno okruženje za svoje bebe i djecu, a osim osiguranja opasnih mjesta kao što su utičnice ili oštri rubovi to se odnosi i na čistoću prostora u kojem beba boravi. Kada govorimo o čistoći važno je znati, a pogotovo sada kada je koronavirus bacio svijet na koljena, razliku između čišćenja i dezinfekcije te kako to provesti na način koji neće naštetiti najmlađima.

Dezinfekcija je postupak kojim se uništavaju ili uklanjaju mikroorganizmi i virusi. Dezinfekcija je postala posebno važna zbog koronavirusa koji se prenosi putem direktnog kontakta s respiratornim kapljicama inficirane osobe i dodirivanjem površina kontaminiranih virusom. Mame danas više nego ikad prije razmišljaju o zdravlju i zaštiti svoje djece od virusa, raspravljaju s drugim mamama oko toga hoće li cijepiti svoju djecu i kako ih najbolje zaštititi od bolesti Covid-19.

Virus SARS-CoV-2 može preživjeti na površinama i po nekoliko sati, ali ga mogu uništiti sredstva za dezinfekciju. Dezinfekcija se najčešće provodi mehaničkim, fizikalnim ili kemijskim postupcima.

  • Mehanički postupak dezinfekcije provodi se čišćenjem i pranjem i tim putem se mikroorganizmi fizički uklanjaju s površina.
  • Fizikalni postupci provode se primjenom topline primjerice peglanjem.
  • Kemijska sredstva koja se primjenjuju nazivaju se dezinficijensima. Dezinficijensi su sredstva kojima se tretiraju predmeti, a pojam antiseptik koristi se za sredstva koja se koriste na živim organizmima (ljudi, životinje). Nisu sva dezinfekcijska sredstva jednako djelotvorna, razlikuju se prema sadržaju aktivne tvari ili antimikrobnoj aktivnosti.

Sada kad smo objasnili glavne razlike i postupke dezinfekcije, možemo i razotkriti najčešće mitove o dezinfekciji s kojima se redovito susreću sve mame.

Mitovi i istine oko čišćenja i dezinfekcije koje je važno znati kako bi beba imala siguran dom

Svaka mama želi maksimalno zaštititi svoje dijete. Kada je u kući mala beba, mame su izrazito pažljive i redovito dezinficiraju sve površine koje djeca često dodiruju. Najčešće na dnevnoj bazi koriste dezinfekcijske maramice za čišćenje koje su praktični pomagač bez kojeg mame ne mogu zamisliti svoju užurbanu svakodnevicu. Ipak, važno je napomenuti da i prilikom odabira maramica, treba čitati deklaracije i odabrati one koje učinkovito štite od virusa SARS-CoV-2, koje su testirane su za tu svrhu, poput Dettol Original maramica za dezinfekciju površina ili Dettol Power& Fresh maramica s mirisom limuna za čišćenje i dezinfekciju površina koje su sredinom ove godine napokon stigle i u Hrvatsku.

Donosimo vam nekoliko mitova i istina o čišćenju i dezinfekciji koje bi svaka mama trebala pročitati.

  • Mit: Čišćenje je isto što i dezinfekcija.
  • Istina: Iako se često koristi sinonimno, čišćenje i dezinfekcija dvije su odvojene stvari. Prema Američkom Centru za kontrolu bolesti (CDC), čišćenje uklanja vidljivu prljavštinu, prašinu i ostatke s površina pranjem i ispiranjem, običnom vodom i sapunom, ali to nije dezinfekcija.
  • Mit: Svi proizvodi za čišćenje dezinficiraju.
  • Istina: Drage mame, nemaju svi proizvodi za čišćenje dezinfekcijska svojstva. Na deklaraciji proizvoda mora jasno pisati da ima svojstvo dezinfekcije. Pažljivo pročitaj što piše sitnim slovima na deklaraciji. Također, potraži proizvod koji je testiran i koji učinkovito štiti od virusa SARS-CoV-2, kao što je primjerice Dettol Original sprej za dezinfekciju površina.
  • Mit: Ako je sredstvo za dezinfekciju dovoljno učinkovito, može prodrijeti kroz slojeve nečistoće
  • Istina: Kako bi se prljava površina adekvatno sanirala ili dezinficirala, prvo ju je potrebno dobro oprati vodom i sredstvom na bazi sapuna i tek potom dezinficirati.
 
 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Novopečene mame puno brinu o higijeni prostorija u kojima boravi dijete pa se nerijetko odlučuju za korištenje prirodnijih sredstava za čišćenje, među kojima je i ocat. Svaka mama prilikom čišćenja doma želi zaštititi dijete i cijelu obitelj od virusa i bakterija. Ipak, ocat i slična prirodna sredstva nisu registrirana za tu namjenu, pa je svakako bolje raspitati se i nabaviti sredstvo koje je testirano i na kojem piše kako dokazano uništava virus koji uzrokuje bolest Covid-19.

  • Mit: Sredstva na biljnoj bazi nisu učinkovita.
  • Istina: Kada se pravilno koriste, dezinficijensi na biljnoj bazi mogu biti jednako učinkoviti kao i kemijska sredstva za čišćenje, samo što bi oni mogli djelovati sporije.
  • Mit: Ocat može ubiti bakterije.
  • Istina:  Drage mame, prema CDC-u i NSF-u (javna zdravstvena i sigurnosna organizacija u SAD-u), iako je ocat prikladno sredstvo za čišćenje, nije registrirano za tu namjenu. Učinkovitost ovih kućanskih otopina protiv klica i virusa nije dokazana. Kako bi osigurala pravilnu dezinfekciju, odluči se radije za proizvode koji su za to i namijenjeni.
  • Mit: Proizvodi za dezinfekciju djeluju trenutno.
  • Istina: Drage mame, za pravilnu dezinfekciju treba vremena. Bez obzira koji proizvod koristiš, bitno je pročitati upute o proizvodu i slijediti ih. Svakako potraži natpis koji dokazuje kako je sredstvo testirano i na kojem piše kako dokazano uništava virus koji uzrokuje bolest Covid-19.

Kako odabrati najbolji i najsigurniji dezinficijens?

Jedan od proizvoda za čišćenje i dezinfekciju dostupan na tržištu je Dettol koji se ističe kao posebno prikladan za upotrebu u domovima gdje žive oni najosjetljiviji među nama, a to su bebe. Povjerenje koje roditelji imaju upravo u njega opravdava činjenica da ga je osmislio liječnik, a prvotno su ga koristili na porodima i tijekom operacija u službi antiseptika. Izrazito je važno za svakog roditelja informirati se o proizvodima za dezinfekciju jer je tržište prezasićeno s različitim proizvodima te nisu svi provjereno učinkoviti u ubijanju virusa i bakterija. Dettol dokazano uništava virus koji uzrokuje bolest Covid-19 u roku od pet minuta kako su pokazali testovi. Dettol je od sredine ove godine dostupan i u Hrvatskoj, a 80 godina je u svijetu vodeći brand za dezinfekciju i čišćenje. Dettol štiti obitelj kao mama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.