Beba Saznajte sve o probavi beba 22. studenoga 2019.

Je li sumnja roditelja u gotove (kupovne) kašice opravdana?

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pravilna prehrana jedan je od osnovnih preduvjeta za zdrav rast i razvoj svakog djeteta. S oko šest mjeseci pa nadalje dijete je spremno upoznati se i s drugom hranom osim mlijeka pa time slijedi uvođenje dohrane

Dojenje je preporučljivo do prve godine života djeteta, ali nakon otprilike šestog mjeseca majčino mlijeko više ne podmiruje sve bebine potrebe za vitaminima i hranjivim tvarima. Većina beba, zapravo, i ne zna gutati do otprilike šestog mjeseca života, zbog čega im kruta hrana prije toga uzrasta nije potrebna. 

Uvođenje krute hrane ne označava i prestanak dojenja. Mlijeko i dalje pruža bebi lako probavljive potrebne vitamine i proteine, koje kruta hrana, odnosno kašice, u toj dobi ne može nadomjestiti. Ono što je svakom roditelju važno jest to da njegovo dijete jede samo kvalitetnu i zdravu hranu. Upravo je to jedan od razloga zbog kojih nerijetko sumnjaju u gotove kašice.  

Domaće = zdravije! Istina ili mit?

Roditelji osjećaju posebnu brigu i veliku odgovornost kada je prehrana djeteta u pitanju jer upravo prehrana ima izravan utjecaj na djetetovo zdravlje. Stoga se okreću pripremi domaćih kašica. No, domaće ne znači nužno i zdravije. Voće i povrće za domaće kašice mora biti svježe, pravog stupnja zrelosti i nikako ne smije biti tretirano pesticidima i drugim štetnim tvarima. 

Također je potrebno znati podrijetlo mesa i ribe, kao i način uzgoja. A možemo li sve to saznati pri kupnji namirnica? Teško. Namirnice za koje mislimo da su zdrave i kvalitetne ne moraju to uistinu i biti. Samim tim, domaće kašice zbog loših namirnica mogu izgubiti na kvaliteti

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Što je s gotovim kašicama?

Kod nekih se roditelja javlja nepovjerenje u gotove kašice zbog sumnje u njihov sadržaj. Točnije, postoji sumnja da kašice sadrže konzervanse radi dužeg roka trajanja. No, istina je potpuno drugačija. Gotove kašice trebaju što duže zadržati izvornu kvalitetu namirnica i zbog toga podliježu procesu sterilizacije

Riječ je o postupku u kojemu se kašice tretira visokom temperaturom u vrlo kratkom vremenu tijekom kojeg se uništavaju mikroorganizmi koji bi mogli uzrokovati kvarenje namirnica. Osim toga, dodavanje konzervansa i drugih aditiva u dječju hranu u Hrvatskoj je zakonom strogo zabranjeno. Još je jedna prednost gotovih kašica ta što su sve namirnice dostupne tijekom cijele godine

Testirali ste gotove kašice – evo što mislite o njima!

Čitateljice missMame i njihova djeca testirali su Lupilu BIO kašice s povrćem, tjesteninom i purećim mesom te Lupilu BIO voćne kašice od jabuke, breskve i banane iz Lidlove ponude. U nastavku donosimo njihove dojmove:

"Kod kašica su mi važni organsko podrijetlo i provjerena kvaliteta svih sastojaka. Mom 6-mjesečnom sinu jako se svidjela Lupilu BIO kašica od jabuke, breskve i banane. Sve je pojeo bez bljuckanja i odbijanja. I njemu i meni se kod ove kašice sve sviđa", kaže mama Ana Marija.

"Pri odabiru kašica pazim da budu BIO, bez dodanih šećera, soli, umjetnih bojila, okusa i konzervansa. Sin od dvije godine sve jede pa ne čudi da su mu se svidjela oba okusa", priznaje mama Petra.

"Važno mi je da kašice koje dajem svojoj 17-mjesečnoj kćeri budu bez dodataka i aditiva i da zadovoljavaju sve potrebe obroka (povrće i meso). Kći je više preferirala slanu Lupilu BIO kašicu s povrćem, tjesteninom i purećim mesom i cijelu ju je pojela", otkriva mama Iva. 

"Najvažniji mi je sastav kašica. Dakle, da nema aditiva i da su voće i povrće iz kontroliranog ekološkog uzgoja. Budući da je moja kći otprije upoznata s okusima jabuke i banane, voćnu Lupilu BIO kašicu odmah je dobro prihvatila. Njoj se sviđaju okus i gustoća kašice, a mami se sviđaju sastojci", govori mama Tihana. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Expressscreditt

    Apply for a quick and affordable 3% interest rate loan. we offer 24/7 internet service with 4 hour credit delivery service. contact us today for your credit by email: expressscreditt@outlook.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.