Beba 28. travnja 2017.

Pet promjena na bebinoj koži koje vas mogu zabrinuti

pelene
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na bebinoj guzi se često javlja pelenski osip, a osim iritacije izazvane mokrim pelenama, može nastati ako se beba ne presvuče odmah nakon velike nužde ili u slučaju infekcije

No, osim klasičnog pelenskog osipa izazvanog vlagom, pelenama ili stolicom, na koži bebe mogu nastati neke druge vrste osipa. Kako bi se određeno stanje izliječilo i provela odgovarajuća terapija, svakako treba odrediti koji je pravi uzrok promjene na koži.

'Pelenski osip je normalna pojava kod beba, a javlja se zbog prisustva gljivica u toplom, vlažnom i hermetički zatvorenom pordučju', objašnjava prim.mr.sc. Giovana Armano, dr.med, specijalista pedijatar i autorica knjige 'Pedijatar u kući ili odgovori na pitanja koja niste stigli pitati svog pedijatra'.

Imajte na umu da je koža bebica osjetljivija, nježnija i tanja od kože odraslih. Potkožno tkivo kod beba je također tanje i s manjim sadržajem lipida koji imaju zadaću zaštite kože. Crvenilo i iritacija na guzi te preponama koji se javljaju pri nošenju pelena mogu povećati mogućnost nastanka drugih specifičnih vrsta osipa.

Gljivični osip

Ako je koža već oštećena, gljivice iz unutrašnjih organa mogu doći u kontakt s vanjskim oštećenim mjestima te izazvati gljivični osip. Gljivični pelenski osip često se javlja nakon gljivične infekcije nekog drugog dijela tijela i primjene antibiotika. Primjerice kao posljedica gljivične infekcije usne šupljine. Koža je crvena, na genitalnom području je blago nadignuta, hrapava i naborana, a na pelenskom predjelu obično je razbacano mnoštvo okruglastih flekica. Pri ovom stanju obavezno se treba javiti liječniku kako bi propisao kremu. 

pelena beba | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Intertrigo

Riječ je o pelenskom osipu koji nastaje na kožnim pregibima ili mjestima gdje je češći kontakt s kožom. Drugim riječima, riječ je o upali koja nastaje potaknuta mehaničkom iritacijom - zbog pelena, štramplica, uske odjeće ili slično. Javlja se crvenilo, a kod težih oblika osipa koža će se guliti ili će se stvoriti mjehurići. Oni će se s vremenom također oguliti i popadati, a za ovu vrstu osipa najbolje je koristiti kremu na bazi bijelog petroleja.

Seboreja

Seboreja je upalni proces koji se može javiti na bilo kojem dijelu tijela pa čak i kod odraslih. Posebno je težak problem kod djece, a kod koje se uglavnom javlja na pelenskom području. Seboreja se može prepoznati po velikim, crvenim i jasno odvojenim flekama. One se javljaju po preponama, genitalijama i donjem dijelu trbuha. U slučaju razvoja seboreje koža na zahvaćenom području će postati grublja, nadignuta i deblja nego što je kod ostalih vrsta osipa. U većini slučaja, doktor će prepisati jednopostotnu hidrokortizonsku kremu.

Impetigo

Smatra se jednom od najčešćih kožnih infekcija kod djece. Do impetigo pelenskog osipa dolazi kada bakterije prodru u oštećenu kožu. Obično je upala uzrokovana streptokokom grupe A ili stafilokokom aureus, a čest uzrok pojave je pretjerano češanje prilikom upale ili osipa kože. Na koži se javljaju mjehurići veličine kovanice, a vrlo često je moguć i nastanak blago nadignutih fleka od kojih kasnije nastaju kraste svijetlo smeđe boje. Potrebno je javiti se liječniku koji će prepisati antibiotsku kremu.

Alergijski prsten

Ova vrsta osipa se javlja kao alergijska reakcija na hranu koja je beba konzumirala. Može se razviti nakon konzumacije kiselog voća poput limuna i naranče ili zbog konzumacije rajčice. Naziva se prstenom jer se oko bebina anusa javlja crveni krug. Čim uočite pojavu alergijskog prstena, potrebno je iz bebine prehrane isključiti namirnicu za koju sumnjate da je izazvala osip. Dojilje bi također trebale prestati s konzumacijom te iste namirnice.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako spriječiti nastanak pelenskog osipa?

Redovna i pravilna higijena su najvažniji dio prevencije pelenskog osipa i smanjenja mogućnosti njegovog nastanka. Redovito mijenjajte bebi pelene, odnosno čim primijetite da je beba završila s nuždom. Bilo bi dobro da barem jednom unutar dva sata provjerite je li pelena mokra. Isto tako, možete isprobati različite vrste pelena jer ćete tako lakše pronaći one koje ergonomski i materijalom bolje odgovaraju bebi. Uvijek dobro obrišite pelensko područje, ujedno pazeći da očistite svu površinu kože koja je bila u kontaktu s urinom. Jednako je važno da otklonite sve ostatke stolice.

'Dobro je često mijenjati pelene kako kontakt kože i mokraće ne bi dio dugotrajan. Jednako je važno prije stavljanja nove pelene oprati i posušiti kožu.', kaže doktorica Armano te navodi kako jednokratne pelene puno bolje sprečavaju pojavu osipa jer upijaju puno bolje od platnenih, višekratnih pelena. 

pelene | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pri brisanju koristite nemirisne maramice ili običnu vodu. Za osjetljivu kožu beba vrlo je važno koristiti vlažne maramice koje su pH neutralne i nemaju štetne sastojke. Vlažne maramice koje ne sadrže parfeme i nježno čiste manje iritiraju kožu. Možete ih čak i isprati u vodi prije nego brišete pelensko područje. 

'Vlažne maramice su praktične kada ste na putu, a važno je da se koriste one koje su pH neutralne. Pri pranju guze treba pripaziti da voda nije vruća, a nakon što operete bebu, kožu treba osušiti laganim tapkanjem. Nikako se ne preporučuje sušenje trljanjem jer bi zbog tanke i osjetljive kože moglo doći do iritacije', objašnjava doktorica Armano te dodaje kako se na suhu kožu može u tankom sloju nanijeti krema.

Često kreme u svom sastavu imaju kamilicu ili neven koji djeluju protuupalno. Ako dođe do osipa, pedijatrica preporučuje da se nakon pranja i sušenja, bebu tijekom dana ostavi bez pelena na nekoj površini koju ćete moći prebrisati i oprati. Također savjetuje ako osip ne prolazi kroz 2 ili 3 dana ili se pojačava, da se obavezno javite svom pedijatru koji će pregledati bebu i odrediti terapiju te propisati kremu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.