Beba 25. listopada 2023.

Kako izgleda pregled kod dječjeg fizijatra i koji su pokazatelji da nešto nije u redu

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnost specijalista kod određivanja ispravne dijagnoze je presudna za uspješnost terapije i oporavak mališana.

Dječji fizijatri specijalizirani su za dječji neuromišićni i koštani razvoj te poremećaje povezane s ovim sustavima. Detaljnim pregledom ovi će liječnici utvrditi postoje li teškoće u djetetovu razvoju, te kako ih pravilno tretirati da bi dijete, u optimalnom slučaju, razvilo ili povratilo potpunu funkcionalnost motorike. Ova specijalizacija nije česta, no iznimno je važna za neuromuskulatorne bolesti u dječjoj dobi jer su ovi stručnjaci sposobni prepoznati najranije znakove bolesti, oštećenja i poremećaja te mogu kreirati individualiziranu terapiju za svako dijete. 

Pregled dječjeg fizijatra obuhvaća procjenu cjelokupne motorike djeteta, spontane pokretljivosti, držanja tijela, pokretljivosti kralježnice i zglobova, mišićne snage i tonusa. Ovisno o dobi djeteta procjenjuju se i tzv. položajne reakcije, odnosno refleksno držanje položaja tijela prilikom promjene položaja. Stručnjak će različitim testovima utvrditi je li uzrok problema u mišićima, kostima, zglobovima ili živčanom sustavu, pritom uzimajući detaljnu povijest bolesti i utvrđujući u kojem kontekstu i vremenu su se simptomi počeli pojavljivati. U suradnji s drugim specijalistima, dječji fizijatar može zatražiti i slikovnu dijagnostiku poput rendgenskih snimki ili, primjerice, magnetske rezonancije kako bi točno dijagnosticirao bolest te u skladu s time prilagodio liječenje. 

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Roditelji su uključeni u proces rehabilitacije

Što ranije upućivanje ovom stručnjaku po primjećivanju simptoma poboljšava mogućnost i ishod liječenja posebno kod stanja poput cerebralne paralize i drugih ozljeda centralnog živčanog sustava. Dječji fizijatar je također posebno svjestan važnosti komunikacije s roditeljem čiji stavovi o bolesti, ali i očekivanja vezana za ozdravljenje mogu uvelike utjecati na dijete i povoljan ili nepovoljan ishod terapije. Stoga će na pregledu ovaj liječnik educirati i podržati roditelje na izazovnom putu liječenja te im pomoći da usvoje realistična očekivanja, ali i optimističan pristup. Roditelj je često direktno uključen u rehabilitaciju jer će po naputku fizijatra provoditi vježbe s djetetom pa je važno da je siguran u sebe, ali i motiviran najboljim mogućim ishodom.

 | Author: Promo Foto: Promo

Pokazatelj da dijete dobro napreduje su takozvani miljokazi razvoja koji nam govore u kojoj dobi bi dijete trebalo svladati određene motoričke vještine. Bez obzira na djetetovu bolest, dječji fizijatar radit će s djetetom i roditeljem da se miljokazi dostignu ili nadoknade, stimulirajući različitim metodama djetetove vještine poput sjedenja, hodanja, hvatanja, okretanja, govora i slično, a potom ga uključujući i u složenije vještine, kada je to moguće, poput različitih prilagođenih sportskih aktivnosti.

U Croatia poliklinici čeka vas vrhunska fizijatrica, Mirna Tomašković, dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije koja će obaviti pregled djeteta, utvrditi status motoričkog razvoja djeteta te ako treba, odrediti terapiju. Terapijski pristup svakom djetetu je individualan i sveobuhvatan te ovisi kliničkom statusu djeteta te brojnim drugim parametrima koji mogu utjecati na djetetov razvoj.

 | Author: Promo Foto: Promo  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.