Beba 15. prosinca 2020.

Do kada bi beba trebala spavati u sobi s roditeljima? Evo što kaže pedijatar Jovančević

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ovo je vječno pitanje, na koje mnogi novopečeni roditelji traže odgovor, a čini se da smo ga napokon dobili. U nastavku saznaj kad je tvoja beba spremna za svoju sobu i kako je priviknuti na promjenu

Mame i tate često imaju nedoumice o tome koje je najbolje i najsigurnije, a ujedno najpraktičnije mjesto za spavanje bebe. Međutim, mišljenje stručnjaka o toj je temi podijeljeno. Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji, dijete bi trebalo biti u sobi s roditeljima najmanje prvih šest mjeseci, a idealno do 12 mjeseci, s čime se slaže i naš pedijatar, izv. prof. Milivoj Jovančević, dr. sc., primarijus, s kojim smo porazgovarali o ovoj temi. 

Najmanje do 12 mjeseci starosti

Prema riječima dr. sc. Jovančevića, razlog tome je što je do navršenih 12 mjeseci dijete u emocionalnoj fazi privrženosti, apsolutne sjedinjenosti s primarnim skrbnikom, čija je prisutnost jamstvo sigurnosti, zaštićenosti, preživljavanja i ljubavi. 

Ulaskom u proces emocionalne separacije - dakle u periodu u kojem normalno nastupaju periodi produljenog tjelesnog razdvajanja, dijete može bez posljedica provesti noć u svojoj sobi. Naravno, ako se tijekom noći oglasi, roditelj se treba javiti i intervenirati, objašnjava pedijatar. 

S druge strane, istraživanje objavljeno 2017. godine dovelo je do novih informacija. Ispostavilo se da bebe koje spavaju u odvojenoj sobi već s navršena četiri mjeseca života zapravo spavaju bolje i dulje. Osim toga, veće su šanse da bebe koje u toj dobi počnu spavati u odvojenoj sobi stvore dosljednu rutinu odlaska na spavanje do 20 sati. Bebe koje su dijelile sobu s roditeljima do navršenih devet mjeseci bile su sklonije odlasku na spavanje poslije 20 sati. Usto, za roditelje koji dijele sobu s bebom u dobi od četiri mjeseca četiri su puta veće šanse da će "prebaciti" bebu u svoj krevet tijekom noći nego što je to slučaj s roditeljima čije bebe u istoj dobi spavaju u odvojenoj sobi. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

No kako onda znati kad je pravo vrijeme za odvojenu sobu? S obzirom na podijeljena mišljenja, i dalje je najbolje da roditelji sami procijene kako njihova beba "diše" i što najbolje funkcionira za njih. Ako je to dob od četiri mjeseca i beba se bez problema privikne na odvojenu sobu - odlično, ali ako joj to ipak ne odgovara, tad odgodite odvajanje za još neko vrijeme. 

Kako priviknuti bebu na novu sobu?

Bez obzira na to u kojoj dobi odlučiš prebaciti bebu u zasebnu sobu, postoji mogućnost da to neće proći "glatko" i da će bebi trebati malo vremena da prihvati promjenu. Možeš to činiti postupno tako da je najprije staviš na popodnevno spavanje u novu sobu kako bi se naviknula na nju. Nakon nekog vremena, kad bebi postane ugodno u toj sobi, pokušaj je ostaviti da u njoj prespava noć. 

Primijetiš li da beba ne prihvaća novu sobu i plače tijekom noći, možeš pokušati "tvrdi" pristup: To je pristup u kojem se dijete ostavlja da plače desetak minuta, potom se roditelj javlja na kratko - tek toliko da dijete zna da nije napušteno, i izlazi iz sobe. Periodi javljanja na plač djeteta postupno se produljuju i u pravilu nakon 5 ili 7 dana više nema buđenja, saznajemo od dr. sc. Jovančevića.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

No on ističe kako to ne mogu sprovesti svi roditelji: Ja bih savjetovao da se odgađa intervencija onoliko koliko roditelju srce dopušta, tom prigodom bi bilo dobro što oskudnije komunicirati. Određene prednosti ima ako se noću ne javlja tzv. primarni skrbnik (najčešće je to majka - osoba za koju je dijete najjače vezano) nego otac, dodaje pedijatar

Kad je riječ o spavanju ili nespavanju, treba voditi računa o djetetu, ali i o roditeljima (poglavito o majci). Ako ona nije dobro, ako je iscrpljena, nervozna i loše volje, tad ni djetetu neće biti dobro, ističe dr. sc. Jovančević.

Spavanje u istom krevetu s roditeljima - da ili ne?

Još jedno pitanje o kojem se mnogi roditelji dvoume svakako je ono treba li bebu dovesti sa sobom u krevet ne bi li je umirili

Većina stručnih pedijatrijskih društava ne preporučuje spavanje djeteta u istom krevetu s roditeljima tijekom prve godine (najvažnije tijekom prvih 6-8 mjeseci, kao učinkovitu mjeru koja značajno smanjuje učestalost smrti u kolijevci (Sudden infant death sindroma - SIDS-a),objašnjava dr. sc. Jovančević te dodaje kako postoje i drugačija stajališta, osobito kad je riječ o dojenoj djeci.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Nadalje, Jovančević ističe kako u kasnijoj dobi nema prepreka za spavanje u zajedničkoj postelji, no to katkad može biti iscrpljujuće za roditelja.

Roditelj će sam odlučiti kad je vrijeme da dijete počne spavati u svom krevetiću i jednako tako će sam odlučiti hoće li to učiniti naglo ili postupno - odluka ovisi o mnogim čimbenicima, kao što je emocionalna struktura roditelja i u kojoj mjeri se odvija proces emocionalnog razvoja djeteta - kako teku procesi separacije i osamostaljivanja, ističe pedijatar.

U obzir treba uzeti i temperament djeteta - oni koji žešće protestiraju imaju veće izglede da će dulje biti uz roditelje u postelji.

Osim toga, sa stajališta obiteljske dinamike, smatra Jovančević, nije dobro da dijete (osobito muško) preuzme mjesto u postelji od oca. Katkada otac trajno prelazi u drugi krevet, u drugu prostoriju, a dijete ostaje u čvrstom emocionalnom zagrljaju koji remeti procese emocionalnog sazrijevanja i osamostaljivanja.

Sve nove mame (koje su to postale rođenjem, posvajanjem ili udomljavanjem djeteta) od 1. 1. 2020. do 31. 12. 2020. ostvaruju pravo na promociju u A1 ponudi koja uključuje do 500 kn popusta na uređaj uz tarife Savršena i Bezbrižna, kao i dodatne pogodnosti povezane u MOZAIK.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • financijske

    Financijska institucija vam pomaže Možete dobiti svoj zajam od nas   Za sve vaše novcane zajmove. Novim kreditima nudimo privatne osobe i komercijalne organizacije po kamatnoj stopi od 3%. Nudimo zajmove do 500.000.000 eura. Molimo kontaktirajte nas za više informacija. E-pošta: 1 :    infos.kredit700@gmail.com E-pošta  2 :   financijske-usluge@net.hr Whatsapp:    +33 7 55 17 86 25 Hvala

  • voxovej

    single mom makes $89844 yr in her spare time on computer without buying and selling any thing. I got inspired and start work now within a month and am making $125 per hour for more information visit ..... www.earn75.com www.earn75.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.