Vrtić Zašto djeca obožavaju plišance? 26. listopada 2021.

Zašto su plišanci tako važni za razvoj djeteta?

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako odraslima plišanci djeluju samo kao slatke igračke, one su za djecu puno više. Pomažu im da bolje shvate svijet u kojem žive, da se razviju kao potpune osobe koje se znaju adekvatno nositi s izazovima i koje se mogu uspješno prilagoditi zajednici u kojoj žive

Za većinu djece, prvi prijateljski odnos koji razvijaju (izvan svoje obitelji) nije s drugom djecom, odgajateljicom ili dadiljom, već s jednom posebnom plišanom životinjom. To su igračke koje djeci pružaju utjehu, druženje i partneri su im u svakodnevnom životu. Savršena su publika jer su uvijek pažljivi i pružaju ohrabrenje, a s njima djeca vježbaju razne vještine. Uče ih, razgovaraju s njima i brinu se o njima i pritom uvježbavaju sve što su naučili promatranjem odraslih.

I ne samo da se djeca tješe plišanim životinjama, već uče važne socijalno-emocionalne vještine dok se igraju s njima. Djeca uče kako biti empatična i brižna, ali i vježbaju jezične vještine i maštovitu igru, što je ključno za zdrav razvoj.

"Plišane igračke su djeci predmet utjehe koji im pomaže da lakše prebrode stresne situacije te pomažu u razvoju mehanizama samokontrole. Odnosno, prije svega mehanizama nošenja sa stresom i strahom. Isto tako vrlo su važan alat u razvoju socijalnih i komunikacijskih vještina jer kroz igranje uloga pomažu djeci u oponašanju svakodnevnih situacija i potiču govor. Ništa manje nije važno i to što pomažu djeci da razviju empatiju i osjećaj brižnosti prema drugima. Kroz igru s plišancima uče i kako stvarati i razvijati odnose s drugima", kaže Iva Brčić, mag.soc./phil., certificirana edukatorica programa 'The Happiest Baby' i predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska.

"Iako odraslima plišanci djeluju samo kao slatke igračke, one su za djecu puno više. One im pomažu da bolje shvate svijet u kojem žive. Pomažu im da se razviju kao potpune osobe koje se znaju adekvatno nositi s izazovima i koje se mogu uspješno prilagoditi zajednici u kojoj žive", dodaje.

Također i terapeuti često koriste plišane životinje kako bi s djetetom ponovno prošli stresne ili uznemirujuće događaje i kroz to im pomogli obraditi svoje emocije. Koriste ih za modeliranje ponašanja i za razgovor o teškim osjećajima i temama o kojima dijete obično ne bi pričalo.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Donosimo nekoliko razloga zašto su plišane igračke toliko važne za dječji razvoj.

Socijalizacija

Plišane igračke su puno više od samo igračaka. Djeca kroz igru uče, a igrom s plišancima zapravo razvijaju svoj prvi odnos. Djeca daju plišancima osobine ljudi, daju im imena i osobine, npr. jesu li šutljivi, sramežljivi, zabavni, temperamentni, što im smeta, što vole ili ne vole. Kroz takve odnose djeca uče kako je biti netko drugi, kako suosjećati i kako dijeliti s drugima. Ovakvi odnosi dobra su vježba za stvarna prijateljstva.

Učenje jezika

Plišanci su prvenstveno odlična publika jer slušaju, a dijete može pričati s njima i tako vježbati govor, isprobavati nove riječi koje je čulo tijekom dana i graditi samopouzdanje sa svojim govorom. Plišana životinja je prijatelj od povjerenja pred kojim dijete može vježbati i pokazivanje ili opisivanje kako se osjeća. Plišane igračke pomažu im prepoznati riječi poput pas, slon, ptica i uz to uče i zvukove.

Samopouzdanje 

Dijete osjeća veliku utjehu kad samo dodiruje plišanu životinju, a maženje mekanog tijela i zagrljaji smanjuju stres od nepoznatih situacija i pružaju osjećaj sigurnosti. Uz svog najbliskijeg plišanog prijatelja dijete se neće osjećati usamljeno u situacijama poput polaska u jaslice ili vrtić i imat će više samopouzdanja. 

Mašta i neovisnost

Dječja mašta je beskrajna, a plišanci mogu postati što god dijete zamisli, superheroj ili izvanzemaljac. Takva maštovita igra je ključna za dječji razvoj i kroz nju dijete počinje shvaćati svijet. Kroz igru dijete postaje i neovisnije jer ponekad će postati učitelj, roditelj ili šef svom plišancu, igrati se uloga koje inače nema s odraslima. 

Suosjećanje

Djeca uče empatiju isto kao i socijalizaciju, jezik i imena ljudi. Kad dijete brine o svom plišancu, to mu pomaže da se poveže s drugima. Djeca smatraju plišance drugom osobom i s njima se igraju, razgovaraju, brinu o njima kao što majka brine o svom djetetu. S njima mogu učiti i sjediti na kahlici, kako ih hraniti ili uspavljivati. I pred njima mogu podijeliti i svoje emocije. 

Samoutjeha

Dok dijete drži plišanca, smanjuje mu se potreba za roditeljem. Može se igrati cijeli dana s plišancima, a da ne treba pomoć odraslih. Tako uči i tehnike smirivanja i kako se samo može utješiti.

Svako dijete ima svog omiljenog plišanca - svog vjernog prijatelja koji mu pruža utjehu i oslonac, s kojim dijeli sretne i tužne trenutke, s kojim odrasta i koji je uvijek tu uz njega. Zato u suradnji s Plodinama pozivamo vas i vaše mališane da zajedno proslavimo Svjetski dan plišanaca na proslavi koja će se održati u subotu, 6. studenog, od 10 do 13 sati, ispred trgovine Plodine u Family Mallu. Pozivamo i velike i male da dođu sa svojim najdražim plišancem da se zajedno zabavimo uz slatkiše, tortu, darove i puuuno iznenađenja. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.