Vrtić 21. srpnja 2022.

"Ti, moja prekrasna djevojčice", poetska slikovnica o odnosu majke i kćeri

Foto: Petar Santini Napisana kao pjesma u prozi, ova je slikovnica osobno pismo ljubavi jednoj posebnoj djevojčici, ali i slavljenje svih djevojaka, žena i starica koje su najprije bile prekrasne djevojčice
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ti, moja prekrasna djevojčice, autorice Nataše Ozmec i ilustratorice Jasmine Kosanović, nova je slikovnica u izdanju Planetopije. Polazeći od jednog od najkompleksnijih, ali i najvažnijih odnosa, onog majke i kćeri, ova istodobno nježna i snažna slikovnica istražuje taj odnos i pretvara ga u univerzalnu žensku priču.

Napisana kao pjesma u prozi, ova je slikovnica osobno pismo ljubavi jednoj posebnoj djevojčici, ali i slavljenje svih djevojaka, žena i starica koje su najprije bile prekrasne djevojčice. Uz nježne, ali i snažne ilustracije u akvarel tehnici, pripovjedačica – majka – bez ijedne suvišne riječi izražava divljenje i ljubav koje osjeća prema kćeri:

Ti, moja prekrasna djevojčice, visoka si kao najviša jela u gori, snažna si kao hrast, nježna kao breza, hitra kao lastavica, vedra kao ražuboreni potok, smjela kao kukavica, hrabra kao medvjedica.

 | Author: Petar Santini Foto: Petar Santini Promocija nove Planetopijine slikovnice održana je u Centru mladih Ribnjak u Zagrebu

Ova slikovnica uspijeva uobličiti neizmjernu ljubav majke prema kćeri u riječi i sliku; bilo da ste i sami roditelj koji pokušava svom djetetu reći koliko je posebno ili je čitate iz perspektive djevojčice, njezina toplina i iskrenost usjeći će vam se u um i srce. Ponekad je dovoljno samo nekoliko stihova da pokažete koliko volite i naučite druge kako voljeti:

Ti, moja prekrasna djevojčice, gledaj se očima kojima te ja gledam i zaljubi se.

 | Author: Petar Santini Foto: Petar Santini

Nataša Ozmec već godinama je glavna urednica u nakladničkoj kući Planetopija gdje je uredila više od stotinu naslova za odrasle i djecu. Bavi se i prevođenjem i novinarstvom, a znatiželja i mašta naveli su je da se okuša i u kuhanju, fotografiranju i radiofoniji. Diplomirala je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Autorica je nekoliko dokumentarnih radio-drama i emisija, a ovo joj je prva slikovnica.

Jasmina Kosanović diplomirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, smjer dizajn odjeće. Izrađuje i osmišljava lutke, bavi se kostimografijom, scenografijom i ilustracijom, radovi su joj izlagani u muzejima i galerijama te je imala nekoliko samostalnih izložbi. U njenom ateljeu u centru Zagreba nastaju neki novi svjetovi. Ilustratorica je nekoliko slikovnica i autorica slikovnice „Noć na Zemlji“.

Cijena: 119,00 kn

Planetopija, 2022.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.