Vrtić 10. srpnja 2023.

Kako kvalitetno provesti ljeto s djecom: 15 aktivnosti u kojima ćete uživati zajedno

Foto: Unsplash+

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ljeto je za mnoge omiljeno doba godine, no koliko se god veselili kupanju i sunčanju, roditelji znaju koliko izazovno može biti provoditi godišnji odmor s djecom, posebno ako su djeca manja.

Bilo da ste na plaži ili kod kuće, djecu je potrebno animirati, a pritom je važno pronaći animaciju koja će im biti zabavna, ali i koja predstavlja kvalitetno provedeno zajedničko vrijeme. Djeca su nepredvidljiva i imaju kratku pažnju, što može otežati animiranje ili održavanje njihovog interesa. Također, svako dijete ima različite interese i preferencije, pa što se jednom djetetu sviđa, drugom može biti dosadno. Djeca mogu imati promjenjivo raspoloženje i brzo im dosade stvari, stoga treba pronaći aktivnosti u kojima istinski uživaju. 

Postoje neke opće tehnike koje mogu pomoći u animiranju djece - probajte biti kreativni u osmišljavanju aktivnosti, potrudite se uključiti dijete da bude dio zadatka ili lakšeg posla, koristite vizualna pomagala za igru i prilagodite se djetetovim interesima. Ako nemate ideju kako kratiti dane u tjednima pred nama, bez brige, jer mi imamo nekoliko! U nastavku vam predlažemo 15 ljetnih aktivnosti u kojima će uživati svako dijete, ali i roditelji. Sve aktivnosti osmišljene su tako da zajedno potiču cjelokupan djetetov razvoj, ali i da se dijete zabavi te da roditelji provedu kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom.

Organizirajte slikarsku radionicu

Dozvolite djetetu da razvija kreativnost. Kupite papire, flomastere, vodene bojice ili tempere i pridružite mu se u kreiranju umjetničkih djela. Najljepše radove možete i uokviriti i njima ukrasiti djetetovu sobu.

Zasadite cvijeće

Bez obzira imate li veliko dvorište ili mali balkon, naučite dijete da brine o prirodi tako što će zajedno s vama zasaditi cvijeće, začine, stablo ili povrće. Svaki dan zajedno možete polijevati to što ste zasadili, kako ne bi uvenulo. Tako ćete dijete naučiti odgovornosti od malih nogu.

 | Author: Unsplash, Jonathan Borba Foto: Unsplash, Jonathan Borba

Naučite izrađivati avione ili brodiće od papira

Djeci je potrebno vrlo malo za sreću. Umjesto da samo gledaju crtiće ili igraju igrice na mobitelu, naučite ih izraditi avione ili brodiće od papira s kojima se kasnije mogu igrati.

Kampirajte u dvorištu

Ako imate dvorište, možete postaviti šator i organizirati kampiranje s djecom. Gledajte zvijezde, čitajte priče ili potaknite dijete na razgovor o važnim temama i provedite kvalitetno vrijeme zajedno.

Zajedno kuhajte i pecite

Uključite djecu u pripremu obroka ili slastica. Dopustite im da odaberu recepte i pomognu vam pri pripremi hrane. To je zabavan način da djeca nauče o hrani i steknu vještine kuhanja.

Preuredite djetetovu sobu

Ako sobu niste preuređivali od djetetova rođenja, napravite nekoliko preinaka i uključite dijete u cijeli proces. To može biti i samo jedan kutak sobe, kao primjerice kutak za crtanje. Pustite dijete da odabere stolić i stolice ili da odredi koje će bojice i bojanke gdje stajati.

Pripremite doručak i zabavite se

Djeca vole kada im se daju određeni zadaci zbog kojih se osjećaju odgovorno i korisno. Svom mališanu dajte zadatak da napravi doručak za sebe ili cijelu obitelj, a potom zajedno doručkujte. Neka to bude hranjiv doručak koji se brzo i lako priprema, kao što su Lino Pillows žitarice s mlijekom. Dijete ih može jednostavno istresti u zdjelicu i dodati mlijeko - i doručak je spreman za manje od minute.

 | Author: Lino Foto: Lino

Čitajte nove priče

Potaknite djecu da čitaju knjige ili čitate zajedno. Možete posjetiti lokalnu knjižnicu kako biste odabrali nove knjige ili napraviti redovnu rutinu čitanja prije spavanja.

Sakupljajte školjke

Ako ljeto provodite na moru i svaki dan ste na plaži, učinite ljetovanje još zabavnijim. Sakupljajte školjke koje ćete ponijeti sa sobom s mora i pokloniti ih ili njima ukrasiti svoj dom, a ako se osjećate dovoljno kreativno, školjke mogu poslužiti i za izradu originalnih umjetničkih djela.

Odite na piknik

Organizirajte piknik u dvorištu, parku ili na obali. Dajte djeci zadatak da pripreme svoje omiljene zalogaje i provedite kvalitetan dan na svježem zraku.

Organizirajte lutkarsku predstavu

Organizirajte kreativnu radionicu na kojoj ćete zajedno izraditi lutke od papira, tkanine ili starih čarapa, a potom organizirajte lutkarsku predstavu za obitelj i prijatelje. Dopustite djeci da koriste svoju maštu i stvaraju vlastita umjetnička djela.

Provedite dan u prirodi

Posjetite parkove ili šume, otputujte na izlet, šetajte, planinarite, razgledavajte, penjite se po drveću, promatrajte ptice i insekte, berite gljive i napravite zajedničke fotografije koje će vam ostati kao uspomena.

 | Author: Unsplash, Jessica Rockowitz Foto: Unsplash, Jessica Rockowitz

Igrajte badminton

Bavljenje sportom tijekom ljeta je sjajan način za održavanje aktivnosti i povezivanje s djecom. Osim plivanja, uključite u svoju rutinu sportove koje možda dosad niste, kao što je primjerice badminton. Ovime potičete dijete na zdrav način života.

Napravite pidžama party

Pripremite grickalice i voće, dekice i omiljeni film u kojem će uživati cijela obitelj,  uvucite se u pidžame i provedite večer prepunu smijeha. I vama i djeci koristit će opuštanje i odmak od svakodnevnih obaveza.

Igrajte društvene igre

Društvene igre odlična su prilika za kvalitetno provedeno vrijeme na plaži, u parku ili u stanu. S djecom možete igrati karte, Čovječe ne ljuti se, Pogodi tko, Križić, kružić ili možete organizirati zanimljive kvizove iz kojih će djeca nešto i naučiti. 

Kako bi doručak protekao u zabavnom tonu i druženju, ali i za trenutke kada jednostavno želite provesti kvalitetno vrijeme sa svojim mališanima, Lino je osmislio zabavne igre u kojima će uživati cijela obitelj. U trgovinama potražite Lino Pillows milkLino Pillows nougat žitne jastučiće koji na poleđini pakiranja kriju zabavne i praktične igre za mališane kao što su ''Križić, kružić'' i bojanka ''Veseli kvartet s Antarktika'' kojima će se klinci zasigurno razveseliti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.