Vrtić Zabavne igračke za djecu 13. srpnja 2023.

Ove su igračke najsigurnije i najbolje za razvoj djeteta

Foto: Unsplash, Sebastian Pandelache

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Možemo ih kupovati previše ili premalo, možemo voljeti ovakve ili onakve, možemo misliti da su bolje drvene ili plastične… No, djetinjstvo bez igračaka teško da može biti lijepo, a nije niti dobro za djecu.

Možeš li zamisliti djetinjstvo bez igračaka? Teško. A čak i ako zamisliš, to bi bilo jedno tužno i ne baš lijepo djetinjstvo. No, ne samo to, nego bi takvo djetinjstvo bilo zapravo loše za dijete, jer ne bi bilo brojnih pozitivnih utjecaja na djetetov razvoj koji sa sobom donose igračke.

Istina, nekad nam se čini kao da su te igračke velikom većinom samo smetnja u domu. Spotičeš se o njih, stalno se s djetetom boriš oko pospremanja, a na kraju imaš dojam da se dijete najradije igra kartonskom kutijom. I dođe ti da nikad više ne kupiš niti jednu jedinu igračku. Dodatno ti u prilog ide što svi govore kako djeca ne trebaju previše igračaka. A onda vidiš kako se dijete nakon nekoliko suzica ide požaliti svom omiljenom plišancu i to te „smekša“.

No, stručnjaci će se ipak složiti: igračke su važne za razvoj djeteta i igraju važnu ulogu u razvoju djeteta na različitim područjima. Ovisno o tipu igračaka, one mogu biti izrazito korisne za kognitivni, motorički, jezični, socijalni i emocionalni razvoj djeteta, a to je jedna vrlo važna stavka.

Evo koje su igračke najbolje za pojedini aspekt razvoja:

1. Motorički razvoj

Igračke koje zahtijevaju manipulaciju i pokretanje pomažu u razvoju finih motoričkih vještina kod djece. Primjerice, slagalice, blokovi za slaganje ili igračke s gumbima i prekidačima mogu potaknuti razvoj preciznosti pokreta ruku i prstiju, odnosno fine motorike.

One najmlađe će sigurno oduševiti igračka s puno gumbića, a ako je u pitanju još i glazba, kao na primjer kod ovog Boomboxa, razvoj motorike pritiskanjem je zagarantiran.

 | Author: Promo Foto: Promo Cocomelon Dance & Play Boombox, Pandin brlog

2. Kognitivni razvoj

Igračke koje zahtijevaju rješavanje problema, razmišljanje, koncentraciju i pamćenje potiču kognitivni razvoj djeteta. Različite vrste slagalica, igre s brojevima ili slovima te igre pamćenja mogu potaknuti razvoj logičkog razmišljanja, pažnje i kreativnosti.

Budući da malci jako vole Paw Patrol, ovakve puzzle bi ih mogle dugo zabavljati, a usput i razvijati njihovo razmišljanje, koncentraciju, rješavanje problema…

 | Author: Paw Patrol – The Movie Puzzle, Pandin brlog

3. Jezični razvoj

Igračke koje potiču komunikaciju i jezične vještine mogu biti korisne u razvoju djetetove sposobnosti izražavanja misli i razumijevanja jezika. Primjerice, igračke koje simuliraju različite situacije, kao što su kuća ili trgovina, potiču dječju maštu i omogućuju im da se izraze verbalno.

Kućice za igru, poput Gabbyne kućice na drvetu, koje će od djeteta zahtijevati razgovor, smišljanje igra i situacija, uvijek su mudar izbor za poticanje jezičnog razvoja.

 | Author: Gabby’s Dollhouse Kućica na drvetu Kitty Fairy, Pandin brlog

4. Socijalni razvoj

Igračke koje potiču igru u paru ili grupi mogu pomoći u razvoju socijalnih vještina i učenju suradnje. Društvene igre, igre uloga ili igračke koje potiču dijeljenje i razmjenu ideja potiču komunikaciju, empatiju i razumijevanje drugih i okoline.

Društvene igre su uvijek dobra ideja, a kad su glavni likovi djeci omiljeni heroji, onda je zabava neizbježna. To će se sigurno vidjeti ako malo starijoj djeci ponudiš ovakvu društvenu igru u kojoj glavna uloga pripada slavnom čarobnjaku.

 | Author: Harry Potter društvena igra “Magične zvijeri”, Pandin brlog

5. Kreativnost i maštovitost

Igračke koje potiču maštovitu igru, kao što su kostimi, slikarski setovi ili blokovi za gradnju, potiču razvoj kreativnosti i maštovitosti djeteta. Takve igračke omogućuju djeci stvaranje, eksperimentiranje i izražavanje svojih ideja na različite načine.

Ako tvoja djeca nisu dosad isprobala kinetički pijesak, krajnje je vrijeme, jer ta je igračka nešto što ih uistinu dugo može zabaviti, a krajnje je korisna.

 | Author: Kinetički pijesak – Set sladoledni kup, Pandin brlog

No, nije dobro samo otići u trgovinu i odabrati igračku koja nam se čini najboljom – možda čak i pristrano. Važno je napomenuti da su igračke u ovom kontekstu poticanja razvoja zapravo najučinkovitije kada su prilagođene djetetovoj dobi i interesima. Isto tako, roditelji ili skrbnici igraju aktivnu ulogu u poticanju djeteta na igru i istraživanje svijeta oko sebe uz korištenje igračaka.

U ovom je smislu vrlo dobro za kupnju odabrati mjesto na kojem ćeš sigurno znati što kupuješ i je li to dobro za tvoje dijete. Na web-shopu Pandin brlog sve su igračke podijeljene u kategorije prema dobi djeteta kojem su namijenjene. Isto tako, možeš ciljani odabir teme suziti prema dobi djeteta za koje kupuješ, što puno pomaže pri odabiru.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.