Vrtić Zabavne igračke za djecu 06. srpnja 2023.

5 važnih pravila za roditelje: Evo kako najlakše prepoznati igračke koje su opasne za svoje dijete

Foto: Freepik

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svakom je roditelju važno da se njegovo dijete zabavi i da pritom ima barem nekoliko minuta mira. No, da bi roditelj mogao imati mira i ne razmišljati o tome hoće li se nešto dogoditi, mora biti uvjeren da je igračka koju djetetu daje apsolutno sigurna i da ne može ozlijediti dijete.

Jeste li ikada svom djetetu kupili igračku koja nije primjerena njegovoj dobi? Sigurni smo da je odgovor „da“, jer svi smo to barem nekad napravili. Baš kao što nekad kupimo prevelike cipelice, „da potraju“, tako nekad kupimo našem 4-godišnjaku igračku na kojoj piše 6+. No, ta oznaka na igračkama uistinu nije tamo bez razloga. Osim činjenice da je igračka namijenjena za neku dob zbog sigurnosti, to je važno i zato da bi dijete moglo uživati u toj igrački i da bi uz nju moglo nešto naučiti.

Pored toga, važno je uistinu od kakvih je materijala izrađena ta igračka i još brojne druge stvari koje čine tu igračku sigurnom za dijete. Pa kako onda odabrati sigurnu igračku, koju možeš bez razmišljanja dati djetetu da se igra njome i ne brinuti se oko toga da će joj se nešto dogoditi? Postoje neke smjernice koje možemo slijediti, odnosno neke činjenice na koje možemo obratiti pažnju kad biramo igračku, a nekad nam znaju promaknuti.

5 savjeta za kupovinu sigurne igračke

1. Čitaj etiketu / deklaraciju

Na etiketi mora pisati za koju je dob namijenjena igračka, te kako se primjereno koristi, ako je potrebno. Ako kupuješ igračku za dijete mlađe od 3 godine, pazi da ne kupiš neku od onih na kojima je istaknuto 3+, jer ta oznaka tamo stoji s razlogom. Naime, igračke za djecu mlađu od tri godine ne smiju imati dijelove koji se mogu odvojiti – zbog opasnosti od gušenja.

 | Author: Pandin brlog Foto: Pandin brlog

Kad kupujemo igračke na internetu, odnosno nekom web-shopu, pa tu igračku ne možemo opipati, važno je biti siguran da je oznaka za dob provjerena i primjerena. Kad su ovi najmanji korisnici igračaka u pitanju, važno je isto tako da se igračka može oprati, te da je izdržljiva. Jasno je, pretpostavljamo, zašto.

  • 0 – 3 godine: to su najčešće platnene igračke, mekane, bez oštrih rubova i dijelova koji se mogu odvojiti ili otrgnuti. Ovo je, također, dob u kojoj dijete ne smije ostajati bez nadzora, pa to isto vrijedi i za vrijeme kad se igra igračkama, bez obzira na njihovu sigurnost.
  • 4 – 7 godina: najčešće igračke koje proizvode zvukove, igračke koje oponašaju sve što rade odrasli, te plišanci.
  • 8 – 10 godina: figure, kreativni setovi, društvene igre.

2. Baterije i magneti

Oboje od navedenog je izrazito opasno za djecu. Ako dijete proguta bateriju ili magnet, u ozbiljnoj je opasnosti, pa je tako bitno da su takvi dijelovi, ako ih igračka i sadrži, izrazito nedostupni djetetu.

3. Bitne recenzije

Kao i kod svega danas, važno je kod kupovine igračaka online ne zanemariti recenzije za te iste igračke. Za gotovo svaku stvar koju kupuješ moguće je pronaći barem nekoliko recenzija, a to je svakako dobra smjernica pri odluci o kupovini. To može pomoći i pri odabiru igračaka koje nisu baš u potpunosti onakve kako su opisane. Ako je neki roditelj na drugom kraju svijeta kupio takvu igračku i razočarao se, danas je to lako doznati.

 | Author: Pandin brlog Foto: Pandin brlog

4. Sigurni materijali koji nisu štetni

Ovo je također jedna vrlo važna stavka, a kad kupuješ online teško je to u potpunosti provjeriti. Zato je važno kupiti igračku iz provjerenog izvora, znajući da je ta igračka prošla određena testiranja, te da je provjerena njena kvaliteta. Jedno od takvih web adresa je zasigurno i web-shop Pandin brlog, na kojem ćeš pronaći igračke koje su provjereno sigurne za tvoje dijete.

5. Kupovina na sigurnom

Važno je imati povjerenja u izvor od kojeg kupujemo. Ako je to preprodavač na kojeg naletiš na internetu, u njega ne možeš imati povjerenja, a čak i ako nešto primijetiš kad dobiješ igračku, nećeš se moći požaliti na kupljeno. Zato je mudro birati provjerene web-shopove kakav je Pandin brlog, gdje možeš vjerovati svakoj rečenici napisanoj uz neku od igračaka, jer igračke kupljene na tom web-shopu imaju certifikate o sigurnosti materijala. Osim tog, web-shop Pandin brlog ponosni je nositelj oznake “Trusted Shop” koju dodjeljuje eCommerce Hrvatska, a to je međunarodno priznati standard o sigurnosti kupovine putem interneta.

 | Author: Pandin brlog Foto: Pandin brlog

Osim što je na web-shopu Pandin brlog sigurno kupiti igračku što se tiče same sigurnosti igračke, sigurna je i kupovina što se tiče plaćanja naručenog. Možemo, čini nam se, reći da bi kupovina u web-shopu Pandin brlog bila na trostrano zadovoljstvo – zadovoljan kupac, zadovoljan korisnik i zadovoljan prodavač - jer će dobiti pohvale, sigurni smo.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.