Vrtić Digni prstić za svoj vrtić 14. travnja 2020.

DV Orebić prenamijenio je podrumski prostor za jednu grupu i treba novo igralište

1/3
Foto: DV Orebić
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitaj priče kojima je nominirano deset finalista i glasuj za vrtiće koji će osvojiti 25.000, 15.000 i 10.000 kuna

Početkom ožujka krenuo je veliki nagradni natječaj Pampersa i portala missMAMA pod imenom Digni prstić za svoj vrtić. Među više od 200 prijava, odabrali smo deset finalista među kojima možeš glasovati za svog favorita i razveseliti djecu.

Glasovanje traje od 10. travnja do 3. svibnja, a čitatelji će glasovima izabrati tri najbolje priče. Vrtić s najviše glasova dobit će 25.000 kn, drugoplasirani vrtić će dobiti 15.000 kn, a trećeplasirani 10.000 kn. 

Glasuj za DV Orebić!

Priča s kojom je nominiran DV Orebić - centralni objekt:

 | Author: DV Orebić Foto: DV Orebić Čim sam sasvim slučajno (a vjerujem da se ništa ne događa bez razloga ) naišla na ovaj natječaj mislima mi je prohujalo : "Ja ću dignuti prstić za svoj vrtić!" Ja sam jedna mama troje djece, po struci odgajateljica. Moja djeca pohađaju dječji vrtić Orebić. Kao majka, ali i kao odgajateljica prvo bih naglasila da u dječjem vrtiću Orebić rade divne odgajateljice, uvijek spremne na suradnju, spremne dati odgovore na sva naša pitanja, podijeliti informacije o djeci, dati savjet, konstruktivnu kritiku, odvojiti vrijeme za razgovor. Ja sam prvenstveno kao roditelj, a onda i odgajateljica iznimno zadovoljna našom suradnjom, komunikacijom i mogu reći da im polažem sve moje povjerenje u odgoju moje djece.

Naša djeca i te divne odgajateljice na čelu s ravnateljicom DV Orebić gđom Sandom Menkadžiev zaista zaslužuju imati sve potrebne uvijete za rad. Naime, ono što je zaista pohvalno i što pokazuje i dokazuje njihovu ljubav prema odabranoj profesiji je njihov samoinicijativan i individualan trud i rad glede što boljeg osposobljavanja cjelokupnog objekta za rad sa djecom. Objekat broji 6 odgojno obrazovnih skupina. Od tih 6 odgojno obrazovnih skupina jednu skupinu svi zovemo "podrum" zato što je ona zaista prenamijenjena iz podruma.

Međutim iako je to bio nekadašnji podrum odgajateljice su se maksimalno potrudile da prostor prilagode djeci vodeći računa prvenstveno o njihovoj sigurnosti. Tako je tokom vremena to postala grupa koja rekla bih " ima dušu " i djeca zaista vole u njoj boraviti. Usprkos tome financijska sredstva bi itekako dobro došla kako bi se u toj grupi još više mogao olakšati rad marljivim odgajateljicama i kako bi djeca mogla zaista imati pravu grupu koja više neće podsjećati na "podrum".

Moje najstarije i srednje dijete je boravilo u toj grupi i uvijek su sa veseljem odlazili u vrtić kao i dan danas, međutim financijska pomoć dobro bi došla kako bi grupa profunkcionirala zaista onako kako treba. Orebić iz godine u godinu broji sve više djece, a u želji naše ravnateljice DV Orebić da sva djeca čiji roditelji predaju zahtjev za upis u vrtić budu i upisana, prenamijenila se i ova prostorija nekadašnjeg podruma čime se izašlo u susret mnogim roditeljima u radnom odnosu.

 | Author: DV Orebić Foto: DV Orebić Ono što uvelike predstavlja problem odgajateljicama je i dječje igralište koje treba kompletno promijeniti. U suradnji sa roditeljima u više navrata pokušalo se zajedničkim snagama renovirati koliko toliko dječje igralište, međutim bez financijske potpore to smo uspjeli samo donekle provesti u djelo. Svjesne da je sigurnost djece najbitnija odgajateljice vrijeme koje provode na igralištu sa djecom većinom " troše " na nadgledanje, obilaženje, asistiranje i upozoravanje što nikako nije opuštajuće nego dapače stresno.

Kako su također svjesne da je vrlo bitno da djeca provode vrijeme na svježem zraku barem pola sata do 45 minuta u sklopu boravka u vrtiću češće odlaze u šetnju kako bi "izbjegli" igralište. U šetnji djeca nauče puno toga iz priloženog, ali isto tako i kako se ponašati u šetnji, pravila ponašanja dok prelaze cestu, uče se strpljivosti, čekanju na red, kolegijalnosti, kako izbjeći potencijalnu opasnost i sl. uz stalno nadgledanje svojih odgajateljica. Svakako, svoje vrijeme u prirodi odgajateljice kvalitetno iskoriste sa djecom što ih čini još jednom dobrim improvizatorima i djeca zapravo ne osjete veliki " gubitak " zbog igrališta.

Ono što je zaista žalosno, a što bih zamjerila isključivo lokalnoj vlasti je što Orebić ima jako puno djece i još će ih imati, a nema javnog igrališta. Roditelji trebaju biti " čarobnjaci " koji će im svakodnevno izmišljati aktivnosti jer nemaju mogućnost otići na dječje igralište. To je razlog više zašto bi našoj djeci jako puno značilo novo igralište u DV Orebić, makar da se sat vremena dnevno u sklopu boravka u vrtiću izigraju i izguštaju što bismo rekli. Kao roditelj troje djece koji su polaznici DV Orebić, to isključivo stavljam na prvo mjesto, a onda i kao odgajateljica zaista smatram da je jednom vrtiću poput DV Orebić koji broji jako puno djece, koji ima iznimne odgajateljice pod vodstvom jednako iznimne već spomenute ravnateljice zaista prijeko potreban ovaj novac kako bi se osposobila još više postojeća grupa i kako bi se naša dječica mogla sigurno i nesmetano igrati na novome igralištu, a naše volim reći " tete " bile opuštenije u novom vanjskom i unutarnjem ambijentu. Naša djeca su naša budućnost.

 | Author: DV Orebić Foto: DV Orebić

Poznavajući osobno požrtvovnost spomenute struke, bila bih iznimno ponosna da barem na ovaj način mogu doprinijeti poboljšanju uvjeta u DV Orebić za svu našu djecu. Moram napomenuti da se naš vrtić prethodnih godina uvelike renovirao, otvorene su nove grupe, međutim povećanje broja djece zahtjeva još grupa, još ulaganja. Svi se zajedničkim snagama trudimo da dođemo do cilja, međutim ponekad bi ovakav poticaj poput ovog Vašeg hvale vrijednog natječaja zaista dao " vjetar u leđa " svim roditeljima i djelatnicima vrtića i potvrdio izreku da se zaista " dobro dobrim vraća ". Osmijeh naše djece nema cijenu, neprocjenjiv je i ne treba mnogo za izmamiti im ga. Novim igralištem i renovacijom grupe zasigurno im ga više nikada ne bi skinuli sa lica. Zar to nije najveća nagrada ? Sve za našu djecu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.