Trudnoća 10. ožujka 2022.

Zašto je nedostatak željeza opasan i kako ga nadoknaditi bez nuspojava?

trudnica
Foto: Thinkstock Nedostatak željeza može biti prisutan i u trudnoći što je ugrožavajuće za plod.

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Moderan način života i pojedina stanja iscrpljuju željezo iz organizma. No, danas ga je moguće nadoknaditi brzo i bez neugodnih nuspojava

Teško je za povjerovati, no statistike pokazuju da čak dvije milijarde ljudi u svijetu u nekom razdoblju svog života ima manjak željeza u organizmu. Češće su ovim manjkom pogođene žene. One krv - a s njom i željezo - gube tijekom mjesečnice, poroda, pa čak zbog nekih zdravstvenih stanja poput endometrioze pri čemu tkivo maternice, „zalutalo“ u druge dijelove tijela, krvari, a da to čak i ne znamo.

Nedostatak željeza najčešći je uzrok anemije u trudnoći

 S druge strane, neke žene imaju izrazito obilne menstruacije. Dok je gubitak količine krvi koja stane u dvije do tri žlice normalna, mnoge žene gube i duplo više što može izazvati manjak željeza u krvi. Dakako, može se to dogoditi i zbog drugih vrsta krvarenja, posebno u probavnom sustavu, a koje izazivaju neke ozbiljnije bolesti. Nedostatak može biti prisutan i u trudnoći što je ugrožavajuće za plod. U slučajevima kroničnog manjka, djeca se rađaju s niskom porođajnom težinom, pa mnoge trudnice od početka trudnoće nadoknađuju željezo.

Loša prehrana glavni je uzrok manjka željeza

Jedan od glavnih razloga manjka željeza za oba spola je loša prehrana. Ne konzumiramo li dovoljno mesa, jaja i zelenog lisnatog povrća, koji su najizdašniji izvori željeza, to se može pokazati i u našoj krvnoj slici. Kako smo nacija sklona pekarskim proizvodima, koje u prosjeku konzumiramo prečesto, manjak je moguć i kod onih koji ga ne očekuju. A prepoznat ćemo ga često po umoru, slabosti, zapuhanosti, blijedoj koži, vrtoglavici i zujanju u ušima, glavobolji, slaboj koncentraciji, lupanju srca pa čak i u lomljivim noktima. Ne pomaže ni kontinuirana izloženost stresu koja iscrpljuje sve hranjive tvari u našem organizmu uključujući i ovaj dragocjeni mineral. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Kako nadomjestiti manjak željeza?

No i oni kojima je željeza očigledno nedostajalo, nekada su ga izbjegavali uzimati jer su klasični i pomalo zastarjeli dodaci prehrani na bazi željeza mogli izazivati neugodne simptome, prije svega bol u želucu i mučninu, tvrdu stolicu pa čak i tamnjenje zuba. Upravo zato mnogi ni danas nisu informirani da na tržištu sada postoje pripravci koji ne uzrokuju nuspojave i lako se podnose. Riječ je preparatima baziranima na dvovalentnom kelatnom željezu koje je za razliku od ranije dostupnih oblika visoko iskoristivo u organizmu pa ga u pripravcima treba manje. Upravo zato ne stvara spomenute iritacije i nuspojave i može se uzimati s hranom ili bez nje te u bilo koje doba dana. 

Ranije dostupni pripravci s trovalentnim željezom, iritirali su do te mjere sluznicu probavnog sustava da bi ga tijelo ubrzano izbacivalo povraćanjem ili stolicom. S druge strane, dvovalentno kelatno željezo iskoristivo je i do 80 posto bez ikakvih nuspojava. Ogromna je to brojka ako znamo da se iz hrane može iskoristiti samo do 10  posto ukupnog željeza. 

Inovativni pripravci na tržištu

Među najinovativnijim pripravcima svakako su REVIMED® Fe i REVIMED® Stevia Fe. Ovo dvovalentno kelatno željezo najsličnije je željezu u organizmu, a osim toga sadrži i liofiliziranu BIO matičnu mliječ kao i dehidrirani med te vitamin C koji je neophodan za apsorpciju željeza u organizam. Spomenuti sastojci djeluju sinergijski te vraćaju organizmu snagu i podržavaju dobar imunitet.

REVIMED® Fe dolazi u obliku praha koji se rastapa u vodi, a ima ugodan okus šumskog voća | Author: Revimed Foto: Revimed REVIMED® Fe dolazi u obliku praha koji se rastapa u vodi, a ima ugodan okus šumskog voća Dolazi u obliku praha koji se rastapa u vodi, a ima ugodan okus šumskog voća. Toliko je učinkovit i siguran za organizam da ga mogu uzimati i djeca te starije osobe i trudnice. Preporučuje se rekonvalescentima, sportašima te svima izloženima svakodnevnom stresu, a može se uzimati bez prestanka i sa svim namirnicama. Za one koji izbjegavaju šećer ili boluju od dijabetesa primjereniji je REVIMED® Stevia Fe sa stevijom kao sladilom. Iako oba proizvoda sadrže med i matičnu mliječ mogu ga koristiti i osobe alergične na pčelinje proizvode jer je dokazano neškodljiv.

REVIMED® Stevia Fe sa stevijom kao prirodnim sladilom bez kalorija | Author: Revimed Foto: Revimed REVIMED® Stevia Fe sa stevijom kao prirodnim sladilom bez kalorija

 | Author: Revimed Foto: Revimed REVIMED® Fe i REVIMED® Stevia Fe su među najinovativnijim pripravcima na tržištu

Imaš li simptome manjka željeza svakako razgovaraj s liječnikom i napravi potrebne krvne testove kako bi utvrdila stvarni nedostatak. Mnogi navedeni simptomi mogu ukazivati i na druge poremećaje pa manjak željeza treba potvrditi ili isključiti. Ako se pokaže da imaš manjak željeza, nemoj paničariti već pripazi na adekvatnu prehranu, a željezo možeš lako i brzo nadomjestiti uz pomoć inovativnih dodataka prehrani REVIMED koji se mogu uzimati bez ograničenja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.