Trudnoća 15. siječnja 2024.

U kojim fazama ženinog života treba posebno pratiti razinu željeza u krvi?

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Željezo je iznimno važan mineral čiji nedostatak utječe na mnoge važne funkcije u našem tijelu, a nedostatak posebno prijeti ženama

Anemija uzrokovana nedostatkom željeza čest je tip anemije — stanje u kojem krvi nedostaje dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica. Crvena krvna zrnca prenose kisik do tjelesnih tkiva. Kao što se zaključuje iz naziva, nastaje zbog nedostatka željeza. Bez dovoljno željeza, vaše tijelo ne može proizvesti dovoljno tvari u crvenim krvnim zrncima koja im omogućuje prijenos kisika (hemoglobin). Kao rezultat toga, anemija uzrokovana nedostatkom željeza može vas ostaviti umornima i bez daha.

Žene su posebno rizična skupina kada je o ovoj anemiji riječ. Naime, jedan od uzroka može biti gubitak krvi, a žene koje menstruiraju, pogotovo one s obilnim mjesečnicama, izložene su riziku od anemije uzrokovane nedostatkom željeza jer gube krv.

Također, bez nadoknade željeza, anemija uzrokovana nedostatkom željeza javlja se kod mnogih trudnica jer njihove zalihe željeza trebaju opsluživati ​​vlastiti povećani volumen krvi, kao i biti izvor hemoglobina za rastući fetus. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, trudnice bi od početka trudnoće trebale uzimati 60 mg željeza na dan. I dojilje bi trebale pratiti razinu željeza u krvi. 

 | Author:
Žene vegetarijanke bi trebale pripaziti na unos željeza jer prehranom unosimo željezo u organizam. Ako se unosi premalo željeza, s vremenom ga tijelu može nedostajati. Primjeri hrane bogate željezom uključuju meso, jaja, lisnato zeleno povrće i hranu obogaćenu željezom. 
Također, neke bolesti i poremećaji u organizmu poput celijakije ili upalnih bolesti crijeva mogu dovesti do anemije uzrokovane nedostatkom željeza. 

Anemija prouzročena nedostatkom željeza obično se može izliječiti uzimanjem dodatka željeza, ali prije svega. o tome trebate pričati sa svojim liječnikom i pronaći najbolji način koji odgovara vama. 

 | Author:

Floradix je već dobro poznato ime za nadopunu željeza. Floradix Tonik sigurna je nadopuna željeza za sve, a osobito trudnice, dojilje. Tekući dodatak prehrani pomoći će ti u borbi sa manjkom željeza, a obogaćen je vitaminom C, vitaminima B skupine i biljnim ekstraktima. Floradix Tonik nije sve što ti može pomoći kod anemije ili manjka željeza. Vrlo praktično novo rješenje su Floradix tablete koje sadrže organsko željezo iz željezovog glukonata, vitamine B1, B2, B6, B12, C, niacin i folnu kiselinu. Željezov glukonat visoko je apsorbirajući oblik željeza, a vitamin C dodatno pomaže apsorpciju željeza.

Uz to, obogaćene su folnom kiselinom koja je posebno važna za korištenje tijekom trudnoće jer doprinosi normalnom stvaranju krvi i ima ulogu u procesu dijeljenja stanica. Ono što je bitno naglasiti je da folna kiselina nije stabilna u tekućim formama zbog čega je nema u toniku, ali ima u tabletam
 | Author: Posebno se preporučuju za žene, osobito trudnice i dojilje, djecu stariju od 12 godina i mlade, a pogodne su i za starije osobe, rekonvalescente i one koji vode aktivan način života. 

Stogodišnja tradicija Salus Haus proivoda rezultat je organske kultivacije biljaka s ciljem očuvanja kvalitete sastava, bez dodanih konzervansa, aditiva i umjetnih aroma. Organske sirovine i ekološki prihvatljiva proizvodnja i pakiranje je upravo ono što razlikuje Salusove proizvode od stalih proizvoda na tržištu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.