Trudnoća Trudnica 01. prosinca 2021.

Zbog prekršenih prava tijekom pandemije, trudnice i rodilje pišu žalbe

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kampanjom #PrekinimoŠutnju udruga Roda poziva žene, posebno one koje su bile trudne ili rodile u vrijeme pandemije, da svojim svjedočanstvima o uskrati kvalitetne zdravstvene zaštite osvijeste potrebu za hitnom izmjenom donesenih pravila i procedura

U sklopu ovogodišnje globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, udruga Roda pokrenula je nacionalnu akciju #ŽalbomDoPromjena, kojom se želi skrenuti pažnja na uskraćena prava rodilja za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa.

Kampanja #PrekinimoŠutnju je pokrenuta 2014., kada su žene diljem Hrvatske progovorile o lošim iskustvima i kršenje prava za vrijeme poroda. Kampanja je doživjela drugi val 2018. godine nakon što je saborska zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić javno progovorila o vlastitom negativnom iskustvu uskraćivanja anestezije za vrijeme kirurškog dovršenja spontanog pobačaja. Akcijom #ŽalbomDoPromjena, #PrekinimoŠutnju dobiva svoj treći nastavak čiji je cilj poticati žene kojima je uskraćena kvalitetna zdravstvena skrb u trudnoći ili na porodu tijekom pandemije da prijave ta kršenja prava nadležnim institucijama.

“Svjesne smo da je epidemiološka situacija zahtijevala promjene pravila i odluka, no ona su često donošena stihijski i bez promišljanja o tome mogu li se uvesti epidemiološke mjere, a istovremeno zadržati segmenti dobrih praksi vezanih za skrb o rodiljama. Hrvatska je jedna od najrestriktivnijih država u Europskoj uniji po pitanju uskraćivanje prava žena na porodu za vrijeme pandemije.” istaknula je Daniela Drandić iz udruge Roda te dodala: “Udruga Roda od samog početka pandemije ukazuje na problematične prakse koje su se pojavile u našim bolnicama i zdravstvenom sustavu, a koje su u suprotnosti s preporukama institucija poput Svjetske zdravstvene organizacije i stručnih društva za primaljstvo i porodništvo iz EU. Tu je ponajprije riječ o najavi obaveznog carskog reza za rodilje pozitivne na bolest COVID-19, obvezi da rodilja nosi masku na porodu, zabrani pratnje na porodu i odvajanju novorođenih beba od majki.”

Nažalost, rodilje i novorođenčad nose nerazmjeran teret ove pandemije. S jedne je strane, epidemiološki je prihvatljivo održavati masovna okupljanja ili koristiti prekrcani javni prijevoz, dok se s druge strane u ime odgovornosti zabranjuje pratnja na porodu ili se odvajaju novorođena djeca od majki.

“Osim što apeliramo na hitno ukidanje svih nametnutih ograničenja i sagledavanje njihovih širih posljedica, smatramo i da je iznimno važno u što kraćem roku pokrenuti konstruktivan dijalog s institucijama jer poboljšanje epidemiološke situacije nije na vidiku te bi ovakva situacija mogla potrajati još duže vrijeme na štetu svih rodilja” naglasila je Drandić.

Na internetskoj stranici udruge Roda nalaze se detaljne informacije o tome kako se žene kojima su uskraćena prava na kvalitetnu zdravstvenu skrb tijekom pandemije koronavirusa mogu priključiti kampanji uz upute kako mogu prijaviti svoja osobna, negativna iskustva nadležnim institucijama.

Kršenja prava s kojima se trudnice i rodilje suočavaju kao jednom od posljedica “novog normalnog” i pandemije koronavirusa dodatno je unazadilo naš trom, zastarjeli i neefikasan zdravstveni sustav. Udruga Roda želi poticanjem prijava kršenja prava pacijentica skrenuti pozornost odgovornih pojedinaca i institucija na problematiku te pokrenuti dijalog s ciljem pronalaska optimalnog rješenja u što kraćem roku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.