Trudnoća Trudnica 24. lipnja 2021.

Sretne vijesti: Novo istraživanje predviđa ljetni baby boom!

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U isčekivanju smo baby-booma, koji će sudeći prema istraživanju, započeti ovog ljeta i trajati sve do jeseni!

Pandemija Covid-19 u svojim je začetcima imala negativan utjecaj na natalitet u brojnim zemljama. Mjesecima je broj porođaja bio u padu zbog nesigurnih i izazovnih vremena prouzrokovanih pandemijom Covida-19. No, konačno stižu i sretne vijesti! Novo istraživanje, objavljeno u JAMA Network Open, sada predviđa baby-boom, koji će sudeći prema istraživanju, započeti ovog ljeta i trajati sve do jeseni.

Istraživači sa Sveučilišta Michigan proučili su zdravstvene kartone trudnica u svojoj bolnici te objavili da predviđaju da će stopa broja porođaja ovoga ljeta biti veća nego prije pandemije. Njihov model predviđa opadanje porođaja tijekom kasne zime.

Porast broja porođaja!

Istraživači očekuju da će broj porođaja ovoga ljeta i u jesen biti veći za 10 do 15 posto u odnosu na uobičajenu godinu. S druge strane, u mjesecima nakon pandemije bilo je 14% manje začeća.  "Na reproduktivni izbor utječu sve društvene nesigurnosti koje se događaju tijekom krize. Tako je u mjesecima u početku pandemije, od zatvaranja u ožujku 2020., bilo 14 posto manje začeća", rekla je Molly Stout, vodeća autorica studije.  "Očito je da se stvari mijenjaju, jer su naše klinike popunjene", dodala je. "Očekujemo dramatičan skok uskoro te već vidimo znakove ljetnog naleta beba", rekla je Stout za Forbes.

Studija, koja se bavila samo rođenjem u bolničkom sustavu Sveučilišta Michigan, nije postavljena da bude nacionalno reprezentativna i nije kopala u demografske detalje. "Nemam razloga smatrati da je ovo nekako jedinstveno za Michigan", rekla je Stout, koja se nada da će usporediti svoja otkrića s podacima iz drugih država.  Više rođenih u jednom velikom bolničkom sustavu "moglo bi biti povezano s većim brojem žena koje biraju taj sustav u usporedbi s drugim pružateljima usluga", rekao je Hans-Peter Kohler, demograf sa Sveučilišta Pennsylvania. Može biti da su se roditelji zabrinuti zbog pandemije preusmjerili u bolnice koje imaju manje stroge protokole kada je u pitanju Covid-19."

Možda te zanima... 9 primalja koje su bile trudne u isto vrijeme - sve su rodile! Beba

Uzroci pada nataliteta tijekom pandemije

Stručnjaci ukazuju na više potencijalnih čimbenika koji utječu na pad nataliteta tijekom Covid-19 pandemije, uključujući ekonomsku nesigurnost, nedostatak brige o djeci ili uobičajenih sustava podrške, utjecaj na zaposlene žene ​​i odgađanje procedura poput medicinski potpomognute oplodnje.

Na temelju sustava modeliranja, autori sada očekuju porast porođaja. Bolnica planira porast porođaja za 10-15% u odnosu na ono što bi se normalno moglo očekivati ​​u ljeto i jesen 2021. godine. Iako su se ranije u medijima izvještavalo o spekulacijama o baby boomu COVID, one su uglavnom bile špekulativne i nisu se temeljile na podacima, rekla je Stout.

Čini se da velike društvene promjene utječu na reproduktivni izbor, rast stanovništva i stope plodnosti. Učinke obično vidimo modeliranjem stope nataliteta i smrtnosti, tek kad se promjene događaju. Ovom metodologijom možemo točno projicirati očekivani natalitet prije stvarnih promjena. " Zanimljivo je da je porast nataliteta zabilježen i tijekom drugih kriznih razdoblja u povijesti, poput pandemije gripe H1N1 1918., Velike depresije 1929. i recesije 2008. godine.

Koji god razlozi bili u pozadini, veseli nas baby boom, koji čini se stiže ovog ljeta!

rodilište, novorođenčad, bolnica Možda te zanima... Rekord u zagrebačkom rodilištu: 15 beba rodilo se u jednoj noći Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.