Trudnoća Trudnica 29. siječnja 2015.

Banane, voće po mjeri djece i trudnica

banana majka dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Banane svoje zdravstvene učinke pokazuju na nizu primjera, a zbog svojih svojstava preporučuju se trudnicama, djeci, ali i svima koji imaju problema s krvnim tlakom, anemijom i radom crijeva

Kako bi dokazali teoriju o vrijednostima i zdravstvenom učinku konzumiranja banane kod školske djece, znanstvenici su napravili zanimljivo istraživanje. Naime, dvjestotinjak učenika škole u Twickenhamu, kao pomoć kod ispita uzimalo je bananu za doručak, u pauzi za ručak, a sve kako bi poboljšali sposobnosti svoga mozga. Istraživanje je pokazalo da banana koja je bogata kalijem, može pomoći učenicima da budu pozorniji i da se bolje koncentriraju na nastavu.

trudnica trudnoća banana | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ovim je potvrđena je samo jedna od mnogih teza o zdravstvenim učincima banane i njene konzumacije kod djece školske dobi.

Ali banana zapravo svoje zdravstvene učinke pokazuju i na nizu drugih primjera. Tako mnoge kulture bananu smatraju voćem koje ‘hladi’ i koje može sniziti, kako fizičku ,tako i emocionalnu temperaturu trudnica. Na Tajlandu trudnice jedu banane kako bi osigurale da se dijete rodi s nižom temperaturom. Svi ovi primjeri jasno pokazuju da je banana kao voće puno više od prehrambenog proizvoda te da njena primjena može imati puno opsežnije i kvalitetnije učinke.

Banane su između ostalog izvrstan izvor vitamina B6, vitamina C, magnezija, riboflavina i biotina, a bogate su i željezom zbog čega stimuliraju proizvodnju hemoglobina te pomažu u slučajevima rješavanje anemije. Banana sadržava vlakna te kad se uključi u prehranu, pomažu organizmu da uspostavi normalnu funkciju stolice kao i prevladavanje tog problema bez uzimanja laksativa.

I, jeste li za jednu bananu?

Sigurno se pitate zašto su banane bitne za zdravlje?

Naime banane su pune vitamina i vlakana te ugljikohidrata koji će vam podići energiju i olakšati obavljanje svakodnevnih obaveza ili fizičkih aktivnosti. Banane su bogate i vlaknima čiji je unos izuzetno bitan za čovjekovo zdravlje. Redovit i pravilan unos vlakana osigurava manji rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i zatvora te osiguravaju kvalitetnije funkcioniranje ljudskog organizma.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.