Trudnoća 12. rujna 2023.

Od mrlja do strija: Evo koje se neugodne promjene javljaju u trudnoći i kako ih tretirati

Foto: Unsplash+

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća sa sobom nosi cijeli niz najljepših stvari na svijetu u kojima svaka buduća mama uživa. No, tu su i one druge, manje ugodne popratne pojave koje bismo radije preskočili – ali nekad ne ide tako lako. Ipak, možemo se protiv njih učinkovito boriti.

Svi pričaju o tome kako ćeš jednostavno blistati, kako će ti koža biti najljepša i najnježnija, kako ćeš uživati u svom trudničkom izgledu… I stvarno sve tako i krene, pa ti veći dio trudnoće protekne baš onako da uživaš u tom razdoblju. No, taman kad se uljuljkaš u takvo raspoloženje, na scenu stupe tako često spominjani hormoni i tvoja se koža počne mijenjati. I tako postaješ sasvim normalna trudnica i jedna od gotovo svih koje vode bitku s hiperpigmentacijskim mrljama, neobičnim linijama na trbuhu, strijama…
 | Author: Unsplash Foto: Unsplash Upravo te strije su možda najomraženija pojava u trudnoći. Nema zapravo određenog razloga za to, ali strije su jednostavno – na lošem glasu, mogli bismo reći, pa ih nitko baš ne želi vidjeti na svom tijelu. Strije nastaju kad koža puca, najjednostavnije rečeno, a postoje određene okolnosti u kojima se javljaju više nego inače. Možeš jednostavno biti genetski sklona stvaranju strija, pa će one lakše nastajati, a mogle bi se vratiti lakše i ako si ih već imala u pubertetu. Osim tog, strije će lakše nastati ako u trudnoći brzo prikupiš popriličan broj kilograma. Tada se koža ne može dovoljno brzo širiti i dolazi do lakšeg pucanja. 
Kako ne bi došlo do pucanja kože koje će se pretvoriti u strije, kožu je dobro neprestano vlažiti i hraniti. To možeš vrlo dobro činiti prirodnim uljima, a jedno od najnježnijih je Melvita Ulje slatkog badema. Bademovo ulje trenutno hidratizira i umiruje kožu, a ujedno ublažava osjećaj nelagode. Koliko je ovo ulje nježno, znat ćeš ako ti kažemo da ga možeš kasnije koristiti i kao dodatak bebinoj kupki. 
 | Author:

Iako na neke stvari ne možeš utjecati, pretpostavljamo da bi radije na svojim grudima, trbuhu i bedrima, što su područja gdje se strije najčešće javljaju, vidjela glatku, zategnutu kožu. Zato je najbolje preduhitriti njihovu pojavu kako znaš i umiješ, primjerenom kozmetikom koja bi mogla pomoći na tom putu.

No, kako znaš i umiješ, isto tako, da je trudnoća posebno osjetljivo razdoblje, važno je uvijek uzeti u obzir kakvu kozmetiku koristiš u tom razdoblju. Kvalitetna i certificirana kozmetika je ono što trudnice najčešće traže i žele za svoju kožu u tom važnom razdoblju.
 

Pigmentacijske mrlje na licu


Kozmetika istih odrednica je također rješenje i kad se pojave hiperpigmentacijke mrlje, koje također nisu omiljena nuspojava trudnoće. Čak i ako ti koža nije savršeno glatka ili besprijekorno čista, uistinu će ti zasmetati ako se na njoj pojave potpuno nepravilne, tamne mrlje na koži. Najčešće se mogu javiti na licu, obrazima, gornjoj usnici, čelu, bradi i areolama. Iako i ovdje ulogu igraju hormoni i geni, nije u potpunosti jasno zašto se ove mrlje javljaju. No, čini se da određenu ulogu igra i sunčevo UV zračenje. U njihovu prikrivanju može ti itekako pomoći Melvita BB krema Source de Roses. Uz ovu kremu nepravilnosti će biti manje vidljive, a ten ujednačen. 
 | Author:

U redu je željeti ih spriječiti

Gotovo sve trudnice, odnosno vrlo veliki postotak trudnica, na svojoj će koži primijetiti određeni stupanj promjena pigmentacija na koži. Obično je to diskretno i nije pretjerano vidljivo na koži, ali može biti i pojačano. No, kako god kod tebe bilo, to ne znači da ne želiš pokušati boriti se protiv pojave bilo kakvih posljedica trudnoće na koži i pokušati ih smanjiti ako se pojave. Posebno ako se radi o mrljama na licu, koje često nazivamo čak i "trudničkom maskom". Upravo zbog činjenice da je to lice najizloženije pogledima, važno je da kozmetika kojom ovo tretiraš bude nježna prema tvojoj trudničkoj koži. Jedna od takvih je sigurno Melvita Krema za ujednačenje puti, sadrži snagu iridescentnih algi, novu Melvitinu inovaciju, za blistavu kožu, te nježne PHA-kiseline. 
 | Author: Činjenica je da se sve ove popratne pojave na koži u trudnoći mogu povući nakon poroda i da ćeš ih se vrlo brzo riješiti, ali to ne znači da ne smiješ poželjeti ih spriječiti ili ukloniti ako je to moguće. U tom bi ti mogla pomoći kvalitetna i certificirana prirodna i organska kozmetika Melvita, koja u svojoj liniji ima proizvode za njegu mamine i bebine kože. Melvita je prije svega kvalitetna i sigurna, a što je vrlo važno i učinkovita prirodna kozmetika koja će oduševiti sve žene koje tijekom i nakon trudnoće žele čišću i zdraviju kozmetiku.

Melvita je broj 1 organska kozmetika u Francuskoj, a u svom asortimanu sadrži na tržištu najveći popis certificirano organskih proizvoda, njih više od 180. Njegujući se ovom kozmetikom na kožu i kosu nanosite prirodne formule koje ujedno oduševljavaju osjetila. Veliku pažnju u Melviti posvećuju i očuvanju okoliša te razvoju i inovacijama ove eco friendly kozmetike. Proizvodi se distribuiraju u atraktivnoj reciklabilnoj ambalaži koja je i nastala od recikliranih materijala. Ove godine Melvita slavi 40 godina postojanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.