Trudnoća 06. studenoga 2023.

"Kako su sve rodile prije mene, tako ću i ja." Istina, hoćeš, ali lakše je kad se pripremiš

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jesi li se susrela s ovom rečenicom? Možda si ju i sama izgovorila. I to je okej, naravno da ćeš roditi, kao što su to napravile brojne žene prije tebe međutim voljela bih da razmisliš o nečemu... Za portal missMAMA pišu doule Hrvatske udruge doula

Porod je u našoj kulturi prikazan kao nešto strašno, bolno i komplicirano. U filmovima gledamo žene kako rađaju vrišteći i kako viču da nikada više neće roditi.
Što ako ne mora biti tako? 

Strah od poroda nije nešto neobično i na žalost jako je česta pojava na našim prostorima i šire, ali dobra vijest je da se na strahu može raditi!
Moje iskustvo u radu sa trudnicama pokazalo mi je da često žene imaju strah od nepoznatog, a ne specifično – strah od poroda. To nepoznato nam vrlo brzo može postati poznato kroz educiranje. Danas postoje brojne knjige, filmići, predavanja, tečajevi i radionice za trudnice gdje se detaljno objašnjava fiziološki proces poroda kako bi ženama približili ono nepoznato. 

Često je žene strah trudova, dok ne saznaju kako prirodni trudovi nikada neće biti neizdrživo bolni uz disanje, kretanje i pokoju masažu od strane partnera ili doule. Žene zatim slušaju priče majki koje su već rodile i nisu se smjele kretati u rodilištu, dok ne nauče kako imaju apsolutno pravo na kretanje, odlaske na WC i smiju odbiti sve što im se nudi, a one ne žele.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Neke strahove je često vrlo lako otkloniti uz kvalitetnu pripremu za porod i postpartum, to mogu potvrditi iz osobnog iskustva.

Nakon svog drugog poroda, koji je prošao svakako samo ne onako kako sam ga zamišljala, osjećala sam se snažno, samouvjereno, zadovoljno i sretno. Prošla sam jednu predivnu transformaciju iako ništa nije išlo po planu. Taj osjećaj je nešto što nikada neću zaboraviti i što kroz svoj rad kao doula želim prenijeti svakoj novoj majci. 

Priprema za porod nije samo priprema za prirodan porod, to je educiranje o medicinskim intervencijama koje će ti biti ponuđene u rodilištu, to je educiranje o indukciji poroda i apsolutno carskom rezu. Zašto sve to ako planiraš roditi prirodno? Jer je porod nepredvidiv i važno je biti informiran o svim opcijama koje imaš u rodilištu. Bez obzira na ishod poroda uvijek možeš donijeti informiranu odluku o određenoj intervenciji i doživjeti pozitivno i lijepo iskustvo poroda.

Nemojte ignorirati pripremu za porod, nemojte misliti da vam to ne treba! Itekako treba jer iako je porod jedan potpuno prirodan proces, moramo naučiti više o njemu. Na žalost smo izgubili dodir sa svojom intuicijom, zaboravili smo vjerovati svome tijelu i njegovim sposobnostima, a to je upravo ono što kroz kvalitetnu pripremu za porod ponovno učimo. 

Naše tijelo zna roditi, samo se toga moramo podsjetiti kroz malo učenja.

Miu pronađi na doula.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.