Trudnoća 23. srpnja 2021.

Baby Showers: "Zašto ih mrzim i smatram da su u potpunosti nepotrebni"

Foto: Shutterstock ; Darivanje i proslava još nerođenog djeteta. Zabavu obično organizira buduća mama ili to za nju naprave prijateljice.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna je trudnica u iskrenom pismu objasnila zašto "mrzi Baby showers zabave" te zašto smatra da su takve zabave u potpunosti nepotrebne. Njezino pismo prenosimo u nastavku...

Zabave povodom otkrivanja bebinog spola i slavljenje skorog dolaska bebe s prijateljima sve su popularnije i u Hrvatskoj. Za one koji još nisu upoznati s terminom "Baby Showers", riječ je o darivanju, proslavi još nerođenog djeteta. Zabavu obično organizira buduća mama ili to za nju naprave prijateljice. Dok većina budućih mama jedva čeka organizirati svoju zabavu, jedna je trudnica u iskrenom pismu objasnila zašto, "mrzi Baby showers" i smatra da su takve zabave u potpunosti nepotrebne. Njezino pismo prenosimo u nastavku.

Baby Showers - omiljeni ritual mnogih trudnica

Grupa pretjerano veselih sređenih žena, hrpa dječje odjeće od koje većinu beba neće niti nositi, razni skupi pokloni, velika torta i razdragana atmosfera – Pa to je skroz prekrasno!

Ozbiljno...nisam valjda jedina majka, koja ne može podnijeti ova okupljanja? Samo me saslušajte, prije no što me svi napadnete jer se lišavam ovakve zabave. Nemam ništa protiv da se žene okupljaju, kako bi proslavile skori dolazak djeteta, nikako. Samo vjerujem da je fokus takvih zabava pogrešan. Kad se ženi rodi dijete, beba je uvijek u središtu pozornosti, ali kad je žena trudna i približava se terminu poroda, fokus bi trebao biti na njoj. Jer trudnoća nije šetnja parkom, već težak posao što bi trebalo slaviti u društvu.

Možda te zanima... Najveće prednosti i mane velike dobne razlike između djece Trudnoća

Stoga vas molim da uzmete u obzir sljedeće:

Ono što ženama treba u trudnoći je iskrena veza s drugim ženama., koje su rodile bebe i mogu dijeliti iskustva i pričati o zajedničkim frustracijama i borbama, o svim lijepim, ali i teškim trenucima majčinstva. Trudnice trebaju svoje malo pleme žena koje će ih umiriti i ohrabriti na tom, ponekad teškom putu. Važno je da osjete da nisu same, da ih se podrži, da se osjete prihvaćeno i fizički i emocionalno.

Trudnicama i bebama ne trebaju ogromna šarena torta i pretenciozni pokloni, kao niti hrpe skupe odjeće i slavljeničke torte. Potrebna im je praktična i značajna podrška. Sačuvajte ružičaste ili plave kolače i ukrase, a umjesto toga poklonite joj obrok, koji se može spremiti u zamrzivač. Iskreno, ne znam nijednu ženu, koja bi rekla ne svojim prijateljima žele li joj organizirati postnatalnu dostavu hrane.

Možda te zanima... Istraživanje otkriva kojom brzinom djeci dosade nove igračke! Vrtić

Možda bi korisnije bilo organizirati masažu ili financirati (s nekoliko drugih prijatelja)  troškove spremačice za prvi mjesec nakon poroda. Umjesto da novac trošite na odjeću, koju će dijete nositi samo nekoliko puta,  bolje je pokloniti kutiju s voćem i povrćem. Ponudite joj da, nakon poroda, izvedete ostalu djecu, kako bi se ona barem malo odmorila.

Na kraju dana, bebama stvarno nije potrebno toliko stvari. Bočice, pelene, nekoliko kombinezona, krevetić za sigurno spavanje i nosiljka i spremni ste. Novac se može bolje potrošiti ili uštedjeti. Međutim, ono što novorođenoj bebi treba jest sretna, podržana i zadovoljna majka, koja se osjeća snažno, hrabro i voljeno. Majka koja ima podršku, razumijevanje i poštovanje okoline, a to nisu Baby showers, jer njima se šalje poruka da su žene samo ljudski inkubatori.

Trudnoća je ogromna i važna stvar, baš kao i porod. Zato, umjesto da svojoj prijateljici napravite Baby shower zabavu, u kojoj je sva pažnja usmjerena na nerođenu bebu, slavite ženu i majku, njezine urođene majčinske snage i sposobnosti, osnažujući je na putu donošenja djeteta na svijet. Ponudite joj praktičnu potporu, a ne mnoštvo materijalnih s**** koja zapravo neće koristiti. 

 

Možda te zanima... Na svaku ženu koja je nezadovoljna svojim strijama dolazi jedna žena koja bi ih željela imati! Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.