Trudnoća 40 tjedana trudnoće: Pratite razvoj svog djeteta 08. travnja 2021.

6. tjedan trudnoće: U vama kuca još jedno srce

trudnoća 6 tjedan srce
Foto: Thinkstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Beba

U šestom tjednu ubrzanog rasta tvoje je dijete veliko poput zrna leće, s dužinom od tjemena do trtice između 2 i 4 milimetra. Srce mu već kuca ujednačenim ritmom i to oko 150 puta u minuti. Ta frekvencija, dvostruko brža od frekvencije otkucaja srca odrasle osobe, neće se bitno mijenjati sve do rođenja.

Ovog tjedna formiraju se i moždane hemisfere pa je čak moguće zabilježiti moždane valove. Već se polako naziru i crte lice: oblikuju se oči, nos, usta i uši. Na bebinom tijelu koje je zakrivljeno u obliku slova C pojavljuju se mali pupoljci iz kojih će razviti ruke i noge.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Tvoja beba se utrostručila u svojoj veličini i sada ju štiti amnionska tekućina. Iako raste munjevitom brzinom, još uvijek je samo veličine zrna šipka. 

Bebina dužina: 0.31 cm

Bebina težina: manje od 1.15 grama

Mama - Rani simptomi trudnoće

Unatoč ovim uzbudljivim događajima u tvojem tijelu, trudnoća se izvana još uvijek ne primjećuje. Vidljivi znakovi u ovoj fazi spadaju još uvijek u rane simptome trudnoće, među kojima su nabrekle grudi, umor i promjene raspoloženja te mučnine ponekad praćene i povraćanjem.

trudnica stres trudničke tegobe Možda te zanima... Vaši trikovi za trudničke tegobe Trudnoća

Ukoliko ti ovi simptomi stvaraju nelagodu, potraži što prirodnije načine da si pomogneš. Protiv trudničke mučnine, na primjer, djelotvoran je đumbir. Možeš piti čaj od đumbira, ili grickati ušećereni đumbirov korijen.

Neugodno bi te moglo iznenaditi blago vaginalno krvarenje, koje je zapravo prilično česta pojava u ranoj trudnoći, prisutna kod čak četvrtine trudnica. Može se dogoditi u normalnoj trudnoći, ali ponekad je i prvi znak pobačaja ili izvanmaterične trudnoće. Zato se u slučaju bilo kakvog krvarenja odmah javi svom ginekologu.

Izostanak menstruacije, osjetljive grudi, mučnina i umor pojavljuju se već u prvim tjednima trudnoće i to najčešće oko 6. tjedna trudnoće. Pročitajte koji su još znakovi trudnoće i zbog čega se javljaju!

test na trudnoću Možda te zanima... Koji su najčešći prvi simptomi trudnoće? Trudnoća

MultiPlusCard Dječji klub namijenjen je trudnicama i roditeljima mališana. Za dobrodošlicu u MultiPlusCard Dječji klub dobivate KUPON s kojim u nekoj od prodavaonica Konzuma možete odabrati pakiranje Lumpi Premium pelena GRATIS te kupon s 15 % popusta na jedan Lumpi proizvod po izboru. Očekuje vas i kupon s 10 % popusta na BABY opremu koji možete iskoristiti na Abrakadabra webshopu! Ostvarite super pogodnosti, popust za rođendanski poklon Vašeg mališana i štedite novac. Od 1. do 14. 4. na mobilnoj aplikaciji MultiPlusCard za sve članove kluba pripremili smo kupone s popustima na dječje proizvode koje možete iskoristiti u Konzumu, a na Abrakadabra webshopu uz kupone možete ostvariti i do 40 % popusta na baby opremu! Učlanite se u MultiPlusCard Dječji klub!