Školarci Zdravlje osnovnoškolca 15. studenoga 2019.

'Tantrumi moje kćeri nisu bili tvrdoglavost, već simptomi senzornog poremećaja'

Foto: Gettyimages
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Nisam uvijek bila najbolji izvor utjehe kada moja kćer nije htjela obući kaput ili rukavice. Nisam odmah prepoznala da njezini ispadi nemaju veze s tantrumima i tvrdoglavim prkosom, već s nesposobnošću reguliranja osjetilnih čula'

Amber Leventry za Parents je opisala kako je s jednim, od svoje troje djece, svako jutro prolazila kroz teške jutarnje pripreme. Od ustajanja iz kreveta, do pranja zubi, oblačenja i jela. Sve se osjećalo težim.

"Ono što u početku nisam znala jest da je moja kći jedno od 5 do 16 % djece školske dobi sa senzornim poremećajem, a najviše je stimulirana od strane odjeće" rekla je Leventry. "Zimi je najveći problem, kada se treba oblačiti skladno s niskim temperaturama. Baš nedavno, iz kuće je otišla u kratkim hlačama i kratkoj majici."

Osobe s navedenim poremećajem doživljavaju ili previše ili premalo stimulacije kroz jedno ili više osjetila - vida, zvuka, dodira, okusa i mirisa. To znači da njima dodir može biti kao udarac, a šapat kao vrisak.

"Profesionalni terapeuti godinama već tretiraju senzorne poremećaje, no često su zanemareni zbog toga što se ne nalaze u Dijagnostičkom i statističkom priručniku mentalnih poremećaja američkog psihijatrijskog udruženja" navodi Leventry. "To je dijelom zato što neki liječnici ne vjeruju da je senzorni poremećaj poremećaj za sebe, već ga smatraju simptomom drugih poremećaja poput autizma, ADHD-a ili anksioznosti."

Možda te zanima... 5 mitova o ADHD-u, disleksiji i drugim poremećajima učenja i pažnje Školarci

Bez pomoći od strane stručnjaka ili roditelja dijete sa senzornim poremećajem preplavljeno je miješanim signalima te je podložno ispadima, plaču i gubitku kontrole. No, postoje načini kako im olakšati.

"Nisam uvijek bila najbolji izvor utjehe kada moja kćer nije htjela obući kaput ili rukavice. Nisam odmah prepoznala da njezini ispadi nemaju veze s tantrumima i tvrdoglavim prkosom, već s nesposobnošću reguliranja osjetilnih čula" navela je Leventry i nastavila kako je "odjeća uvijek bila uska, čarape joj nikada nisu bile dobre, jakna je bila preteška, a čizme sam joj jednom obuvala dok je ona ležala i vrištala."

 | Author: Gettyimages Foto: Gettyimages

Neurologinja s odjela pedijatrije, Juliana Bloom, kaže kako "može biti veoma škakljivo shvatiti kada je dijete tvrdoglavo, a kada je preplavljena osjećajima zbog senzornog poremećaja." "Roditelji moraju isprobati mnogo različitih pristupa i pokušati shvatiti u čemu je problem, a zatim doći do rješenja" rekla je.

Bloom također ima dijete sa senzornim poremećajem te kaže kako djeca najradije vole kada im se izabere i predstavi nekoliko odjevnih predmeta pa oni odaberu što će odjenuti. No, ako dijete odbija svu odjeću, onda je to signal za nešto drugo, prenosi Parent.

Ethan Fechter-Leggett, otac je djeteta sa senzornim poremećajem te je naučio ne mariti previše što njegov sin obuče u školu. "Ako izađemo kroz ulazna vrata kuće bez da se prethodno 'navlačimo' oko oblačenja ja sam sretan" rekao je.

Možda te zanima... Sean Fitzgerald: 'Nekad se vjerovalo da djeci s autizmom nema pomoći, da nisu inteligentna i nije im pružena prilika' Vrtić

Leventry navodi kako je do sada i ona naučila što njenom djetetu paše, a što ne. Košulje sa širokim ovratnicima i čarape bez uskih rubova samo su neki od odjevnih predmeta koji njenom djetetu odgovaraju. Također, naučila je i kako novu odjeću treba postupno dodavati u ormar.

Svaki roditelj ovisno o svojem djetetu mora doći s planom rada koji za njih funkcionira. Doktorica Bloom tako je navela da kada svojem sinu kupi nove cipele, on ih mora nositi jednu minutu, nakon čega dobije nagradu. Nakon toga, ako ih nosi 10 minuta, dobije drugu nagradu, u vidu čokoladice ili nekog malog znaka pažnje. "Kada ih počne nositi dulje od 30 minuta, onda više nemamo problema" rekla je.

Najvažnije je, dakle, naći plan koji odgovara djetetu. Svoju jutarnju rutinu i rutinu ostatka dana planiraj oko djetetova plana. Zima je najgore vrijeme za djecu sa senzornim poremećajem kojima smeta odjeća. Nemoj se bojati potražiti stručnu pomoć. "Rad s terapeutom može biti od velike pomoći" zaključila je Bloom.

Možda te zanima... Simptomi i tipovi ADHD-a kod djeteta: Kako ih razlikovati Školarci

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.