Školarci Slobodne aktivnosti 24. veljače 2023.

"Dječak i tigar": Inspirativna i uzbudljiva filmska avantura

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

"Dječak i tigar" odličan je film za djecu školskog uzrasta i za preporuku je učiteljima za školske projekcije u kinu. Iako je talijanske produkcije, film je na engleskom jeziku s hrvatskim podnaslovima. Nije tipičan hollywoodski - laganog je tempa, nema lošeg rječnika, seksualnih tema, nasilja... što je sve teže naći kod filmova za djecu. Također pruža nenametljiv uvid u nama strane kulture i običaje, što je dobar povod roditeljima za razgovor s djecom o drukčijim pogledima na život u drugim dijelovima svijeta.

Radnja se odvija u Nepalu u dolinama Himalaja, gdje dječak siroče spašava mladunče tigra od lovokradica. Očekuje ga putovanje do samostana poznatog kao Tigrovo gnijezdo. Na putu upoznaje niz srdačnih ljudi koji mu nesebično pomažu, ali i razvija neobično prijateljstvo s drugim siročićem - bengalskim tigrićem. Nepal je inače znan kao habitat bengalskog tigra, gotovo istrijebljene vrste od koje je ostalo svega nekoliko tisuća na svijetu. Za to nisu odgovorne prirodne nedaće, nego - čovjek. Dakle, još jedna tema za razgovor s djecom.

Za djecu: 7+.

Za roditelje: Ovo je odličan film za djecu školskog uzrasta, no i roditeljima može dobro doći kao odmak od standardnih hollywoodskih filmova.

Nasilje: Postoji samo par nasilnih prizora ali se ne prikazuju izravno, a to su ubojstvo tigrove majke i smrt lovokradice.

Zastrašujući prizori: Samo par navedenih neprikazanih prizora, ali tu je i tema potresa koja bi mogla uznemiriti osjetljiviju djecu, pa je dobro da roditelji s njima o tome porazgovaraju i možda pogledaju zajedno edukativni filmić koji će djeci na njima zanimljiv način objasniti što je potres.

Rječnik: Primjeren za djecu.

Seks: Nema seksualnih aluzija.

Tempo: Lagan.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.