Školarci Slobodne aktivnosti 08. travnja 2015.

Dirljiva priča o životu romske djevojčice Gize

romi knjižnica
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Područnu školu Plavšinac polazi 11 učenika, većinom Romi. Škola provodi niz akcija kako bi uključila romsku djecu u život lokalne zajednice i društva općenito, a posjet knjižnici povodom Svjetskog dana Roma rezultirao je dječjim crtežima inspiriranima pričom o djevojčici Gizi

Povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma, Knjižnicu i čitaonicu "Fran Galović“ Koprivnica posjetili su učenici Područne škole Plavšinac Osnovne škole "Prof. Blaž Mađer“ Novigrad Podravski. Područnu školu Plavšinac polazi 11 učenika, većinom Romi. Škola provodi niz akcija kako bi uključila romsku djecu u život lokalne zajednice i društva općenito, a posjet knjižnici je jedna od njih. Ovo je bio njihov četvrti organizirani posjet koprivničkoj knjižnici povodom Svjetskog dana Roma.  

U pratnji učiteljica i pomagača u nastavi, polaznici 1. do 4. razreda upoznali su se s prostorom knjižnice, kućnim redom, uslugama knjižnice, knjigama na romskom, hrvatskom i engleskom jeziku te vjeronaučnom literaturom. Tijekom susreta slušali su priču "Trči, Giza! Trči! ili treća noga za tetka Agima“ koju je simultano na bajaški govor prevodio pomagač u nastavi Mladen Bogdanić. Radi se o dirljivoj priči o životu romske djevojčice Gize.

Giza i njena sestra moraju raditi i po lijepom i ružnom vremenu, bosih nogu i pod kišom uvreda i prijetnji. Giza, bez obzira na sve, ne odustaje već misli na sve oko sebe pa tako i na svog tetka Agima. Trčeći za kamionom koji odvozi otpad, Giza pronalazi štap koji će njenom tetku poslužiti kao treća noga. Slikovnica čiji tekst potpisuje Ana Đokić, ilustracije Dilana Bernobić, a prijevod na romski Kasum Cana, uvrštena je u izbor najboljih svjetskih knjiga za djecu - White Ravens 2010. Pod dojmom priče, djeca su nacrtala svoju Gizu, a njihovi radovi mogu se vidjeti u izlozima Knjižnice i čitaonice "Fran Galović“ Koprivnica do 11.4.2015. 

Pogledajte dječje radove!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.