Školarci Škola 05. listopada 2020.

Svjetski je dan učitelja: Sretan vam je sretan i hvala vam!

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Taj je dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni

Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Ove godine učitelji su se susreli s brojnim izazovima, a osobito u ovo vrijeme korona virusa. Hvala vam na svakodnevnom trudu, strpljenju, na ustrajnosti i potpori koju daje učenicima. Hvala što ulažete svoje znanje u mlade naraštaje jer su on naša budućnost. Zbog vas su škole sretno i sigurno mjesto.

 | Author: missMAMA Foto: missMAMA

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na društvenim mrežama čestitao je Svjetski dan učitelja. U poruci je istaknuo važnost obrazovanja. Zahvalio je odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima, odgajateljima i stručnim suradnicima na predanosti koju unose u svoj posao. Istaknuo je da treba javno osvijestiti važnost obrazovanja i poziva koji su odabrali.

"Obrazovanje koje aktivno potiče cjelovit razvoj djece, približava ih svakodnevnom životu i osposobljava za suvremen život, svijet rada, zapošljavanje i/ili nastavak obrazovanja, jamac je društvenoga i ekonomskoga razvoja na nacionalnoj razini i spremnosti za globalne izazove", napisao je Plenković na Twitteru.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.