Školarci Škola 25. studenoga 2019.

Kako je bilo na velikom prosvjedu 'Hrvatska mora bolje'?

1/3
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na Trgu bana Jelačića malo iza 13 sati završio je službeni dio velikog prosvjeda 'Hrvatska mora bolje'. Prosvjed su organizirali sindikati zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, koji štrajkaju već gotovo mjesec dana. Iz Vlade su pozvali predstavnike sindikata obrazovanja na sastanak u 16 sati s predstojnikom Ureda premijera Zvonkom Frkom Petešićem, potvrđeno je iz Banskih dvora.

Čelnici sindikata obrazovanja poručili su danas s prosvjeda pod geslom "Hrvatska mora bolje" na Trgu bana Jelačića da se štrajk prosvjetnih radnika pretvorio u pokret za bolje obrazovanje i njegov status, što su prosvjednici popratili gromkim skandiranjem "Nema predaje"! 

Predstavnici obrazovnih sindikata kažu da se na prosvjedu okupilo više od 50 tisuća ljudi, a u Policijskoj upravi zagrebačkoj kazali su da neće objaviti procjenu broja okupljenih, prenosi 24 sata.

Na ulice izašli učitelji, nastavnici, profesori i ostali prosvjetni radnici, a pridružili su im se i građani koji su ih podržali u borbi za povećanje, odnosno ujednačavanje koeficijenta, što mnogi krivo tumače. Učitelji traže da im se poveća koeficijent koji je na najnižoj poziciju od svih visokoobrazovanih javnih službenika.

 

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Vlada umjesto toga želi povećati svima plaće, što znači da bi zaposleni po općinama i županijama, gradovima, agencijama, državnoj upravi... dobili povećanje plaće u iznosu većem nego učitelji. Protiv toga se učitelji bore, protiv nepravde, prenosi 24 sata.

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Među onima koji je uzeo mikrofon na Trgu je i Saša Ceci s Instituta Ruđer Bošković koji se obratio tisućama učitelja i građana. "Pitali su me što bih poručio premijeru. Rekao sam da ono što on radi nije nikakav dijalog. Htio sam mu reći svašta, koliko mi je drago bilo vidjeti na tom štrajku moje kolege koji su tamo došli za naše tete spremačice. One tete spremačice koje za tri, tri i pol tisuće kuna ulaze u laboratorije u kojima radimo s radijacijom, s toksinima, s otrovima... Kad one odu, nitko neće s time htjeti raditi", riječi su fizičara.

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 "S nama su ovdje i građani koji nas podupiru i velika im hvala. Oni su danas ovdje. Dva mjeseca borimo se za naše dostojanstvo. Prvu pobjedu smo odnijeli, vratili smo naše dostojanstvo sami. Ne može nas više ništa poniziti ma što o nama govorili jer mi smo učitelji. Ponosni što smo učitelji.  Ponosno možemo svakome pogledati u oči", zaključio je Branimir Mihalinec na završetku štrajka.

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • yasna

    Radim u privatnoj firmi.  Nikad u zivotu nisam dobila regres ni prigodne novcane iznose vezane za blagdane.     Ja sam za pravednu Hrvatsku.  Ja uplacujem porez, drugima omogucujem sve gore navedeno, a zasto ja ne dobivam to?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.