Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 07. veljače 2017.

Besplatan priručnik za roditelje o cyberbullyingu

djevojčica laptop
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji su prve odrasle osobe koje imaju priliku uočiti nasilje, a u tim je situacijama bitno da dijete u njih ima povjerenja. Preuzmite besplatan priručnik koji pokriva temu zaštite od elektroničkog nasilja kao i načine prepoznavanja djeteta u problemu

U povodu Dana sigurnijeg interneta, koji se u Hrvatskoj i svijetu obilježava 7. veljače, Udruga roditelja Korak po korak predstavlja posebnu brošuru o sigurnosti na internetu namijenjenu roditeljima. Brošura je pripremljena u okviru projekta #DeleteCyberbullying, koji Udruga roditelja Korak po korak provodi od 2014. godine u partnerstvu s Konfederacijom obiteljskih organizacija Europske unije (COFACE) i uz financijsku podršku programa Europske Unije DAPHNE. Cilj je projekta pružanje informacija djeci, mladima i roditeljima o oblicima cyberbullyinga, kao i o izvorima pomoći.

Kako prepoznati cyberbullying?

"Cyber prostor, odnosno prostor interneta, društvenih mreža i mobilnih informacijsko-komunikacijskih aplikacija vjerojatno je jedino područje ljudskog djelovanja o kojem su djeca i mladi bolje informirani i bolje se njima služe od odraslih. To roditelje stavlja u posebno osjetljiv položaj i zahtijeva preuzimanje novog, vrlo značajnog i izazovnog odgojnog zadatka. Najprije moraju shvatiti velik značaj koji instantne poruke, društvene mreže i internet imaju za socijalizaciju i komunikaciju današnje djece i mladih, a potom je na njima da uobičajene odgojne postupke, koje u stvarnom životu provode s djetetom kako bi mu usadili temeljne vrijednosti nenasilja i pristojnog ponašanja, primijene i na cyber prostor te tako postanu online odgajatelji. Vjerujemo da im ovaj priručnik u tome može puno pomoći“, pojasnila je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja Korak po korak.

Priručnik pokriva temu zaštite od elektroničkog nasilja kao i načine prepoznavanja djeteta u problemu, opisuje osnovna pravila sigurnosti na internetu kao i najčešće rizične situacije u kojima se djeca mogu naći te nudi praktične savjete. Roditelji ga mogu besplatno preuzeti na internetskoj stranici Udruge roditelja Korak po korak

Priručnik za roditelje nastao je kao najnoviji u nizu alata koje je Udruga roditelja Korak po korak razvila u cilju prevencije elektroničkog nasilja, poput priručnika za učitelje, interaktivne aplikacije s informativnim kvizom za djecu, roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike te videospota koji slikovito opisuje što je elektroničko nasilje i kako mu pristupiti. Naime, kako se u novom priručniku ističe, roditelji su, bez obzira na generacijski jaz i razliku u poznavanju novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, i dalje najodgovornije bliske odrasle osobe koje imaju ključnu ulogu u prevenciji i otkrivanju elektroničkog nasilja. Stoga je bitno da aktivno porade na smanjenju tog generacijskog jaza, umjesto da ignoriraju to područje smatrajući da je riječ o nečemu za mlade u čemu ne bi trebali sudjelovati.

Trebaju li roditelji i djeca biti prijatelji na Facebooku?

Kako se elektroničko nasilje uglavnom događa dok je dijete kod kuće pod roditeljskim nadzorom, roditelji su prve odrasle osobe koje imaju priliku uočiti nasilje, a u tim je situacijama bitno da dijete u njih ima povjerenja kako bi im se obratilo za pomoć. No, dijete neće tražiti pomoć od roditelja ako misli da ga roditelj, zbog nepoznavanja cyber prostora, neće razumjeti, zbog čega je važno da se roditelj upozna s korištenjem interneta i društvenih mreža. Stručnjaci savjetuju i da roditelji zamole djecu da im pokažu i nauče ih više o cyber svijetu, uslijed čega će se dijete u ulozi učitelja osjećati važno i odraslo, a ujedno će se stvoriti odlična prilika za zajednički razgovor o onom što se na internetu događa.

U priručniku se ističe i da je drugi važan razlog zbog kojeg djeca ne razgovaraju s roditeljima bojazan da će im roditelji zabraniti pristup internetu ili da će situaciju pogoršati uključivanjem drugih ljudi. Tu dječju pretpostavku potvrđuju rezultati istraživanja u kojima su roditelji izjavili da bi djetetu zaista i zabranili pristup internetu, ne razmišljajući o tome da bi time samo pogoršali situaciju, jer bi nasilne poruke i dalje pristizale, a dijete im se više ne bi povjeravalo. Uz to, pokazalo se i da dijete koje je nedovoljno izloženo internetu zbog nedostatka iskustva postaje još ranjivije među vršnjacima. Roditelji moraju biti svjesni da nikad nije moguće imati potpunu kontrolu i iz tog je razloga važno dijete osnažiti kako bi se samo znalo zaštititi i prepoznati nasilje te osjećalo da o tome može s roditeljem otvoreno razgovarati.

Na značaj prepoznavanja cyberbullyinga kao rastućeg problema modernog društva ukazuju i rezultati istraživanja koje je Udruga roditelja Korak po korak provela na više od 6.000 ispitanika tijekom 2014. godine. Pokazalo se da 79 posto ispitanih roditelja gotovo nikad ne razgovara sa djetetom o tome što radi na računalu i internetu, 77 posto njih gotovo nikad ne ograničava vrijeme koje dijete može provesti na računalu i internetu, a čak 92 posto ispitanika gotovo nikad ne traži da im dijete pokaže što radi na Facebooku i drugim društvenim mrežama. Mladi u istraživanju procijenili su da je svaka druga djevojka i svaki četvrti mladić bio žrtva vrijeđanja na internetu. Svi su se sudionici istraživanja složili da su nužne edukacije djece i mladih, a osobito roditelja o načinima zaštite od svih oblika nasilja na internetu, poput sextinga, govora mržnje i neprimjerenih sadržaja, te o tome kako čuvati privatnost i podataka i fotografija.

„Cyberbullying treba tretirati kao stvarnu i važnu opasnost, o kojoj je nužno osvijestiti javnost kako bi se smanjio broj žrtava i podigla razina međusobne tolerancije, osobito među najčešćim žrtvama – djecom i mladima“, zaključuje Silvija Stanić.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.