Školarci 29. kolovoza 2022.

Nova školska godina: Koliko novaca roditelji trebaju izdvojiti za opremanje školarca?

Foto: Shutterstock ; Nova školska godina
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za točno tjedan dana kreće nova školska godina. Za djecu veselje, a za roditelje i poveći trošak

Nova školska godina počinje 5. rujna, a s time kreće kupnja nebojene školske opreme za učenike. Dok je nekima kraj kolovoza vrijeme rezervirao za godišnji odmor, roditeljima je to isto vrijeme ispunjeno udžbenicima, bilježnicama, olovkama, torbama i novom odjećom za djecu.

Početak škole posebno je zahtjevan za roditelje čije dijete tek kreće u prvi razred osnovne škole, a inflacija i poskupljenja kojima svjedočimo posljednjih mjeseci zasigurno ne olakšavaju roditeljima već ionako stresnu situaciju.

Kako izvještava N1, školska košarica za prvašiće, koja uključuje samo osnovne stvari potrebne za početak školske godine, stoji oko 1000 kuna. Za učenike viših razreda, a posebno za srednjoškolce, taj iznos je i veći. I to su iznosi koje roditelji izdvajaju za samo jedno dijete. Tako će oni koji imaju nekoliko djece koja idu u više razrede u dućanima ostaviti gotovo cijelu jednu plaću. Ako ne i više.

Skuplji školski pribor nije samo udar na budžet roditelja, već i na državni proračun. Osnovnoškolcima su osigurani besplatni udžbenici, no ove je godine njihova nabava poskupjela za 23 milijuna kuna. Iz Grafičkog zavoda Hrvatske kažu da je jako teško nabaviti papir na kojem se tiska školski program, a papir na kojemu se tiskaju udžbenici poskupio je i do 300 posto. 

Vlada je unatoč tome pronašla način da se i ove godine svim osnovnoškolcima osiguraju besplatni udžbenici. “Škola počinje kao što je i planirano – 5. rujna, ujutro, bez posebnih mjera”, rekao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs. Drugim riječima, ova školska godina započinje bez maski i strogih epidemioloških mjera.  

Problema ne bi trebalo biti ni zbog porasta cijena energenata, odnosno najavljenih većih troškova grijanja. Svim obrazovnim ustanovama Vlada će pomoći u pokrivanju troškova. Ministar odbacuje pretpostavku ‘online’ nastave, jamči kako to nije opcija, ali uštede jesu.

"Djeci ne smije i ne može biti hladno u prostorijama. Međutim, da se određene mjere uštede mogu raditi i vjerojatno će biti potrebno donijeti neke preporuke oko toga kako se ponašati, to se slažem. Svakako kao ministar jamčim da se djeca neće prehlađivati u školama", poručio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Možda te zanima... Što bi dijete trebalo znati prije nego što krene u školu Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.