Školarci 22. kolovoza 2020.

Maske bi trebala nositi djeca starija od 11 godina, dok manja djeca ne mogu pravilno staviti masku

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoje situacije kad maske mogu "značajno smetati procesu učenja i imati negativan utjecaj na važne školske aktivnosti", rekli su međunarodni stručnjaci koji su skicirali upute.

Počevši od 12. godine, djeca bi trebala nositi maske svaki put kad ih nose i odrasli, primjerice u gužvama, kao alat borbe protiv Covida-19, rekle su UN-ove zdravstvene i agencije za prava djece u uputama koje su pripremile vlastima.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UN-ov dječji fond (UNICEF) općenito nisu preporučivale da djeca između 6 i 11 godina nose maske, no to bi se trebalo uzeti u obzir u područjima s intenzivnom stopom prijenosa virusa i u posebnim prilikama poput škola. Međutim, postoje situacije kad maske mogu "značajno smetati procesu učenja i imati negativan utjecaj na važne školske aktivnosti", rekli su međunarodni stručnjaci koji su skicirali upute.

Manju djecu ne bi trebalo tjerati da nose maske, pogotovo zato što ih ne mogu sama stavljati i skidati na pravi način, prema uputama koje su objavljene u petak navečer. Stručna skupina je rekla da bi djeca do pet godina trebala biti pod stalnim nadzorom ako bi nosila maske. 

"Djecu bi također trebalo poslušati glede njihove percepcije i bilo kakvih problema po pitanju nošenja maske", rekli su.

Transparentni vizir nudi manju zaštitu od tkanine koja pokriva usta i nos, prema uputama. Prema informacijama prikupljenim diljem svijeta, samo oko 1 do 7 posto svih slučajeva covida su djeca i mladi ispod 18 godina. Suprotstavljena su istraživanja po pitanju toga nose li zaražena djeca manje, više ili jednaku količinu virusa u usporedbi s odraslima.

Primorsko-goranska županija nije čekala Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje očito oklijeva oko donošenja mjera i preporuka za početak nastavne godine (najavili su ih za ponedjeljak), nego su razradili vlastite mjere. Županija je odlučila za sve učenike osnovnih škola nabaviti platnene maske, a za srednjoškolce vizire.Pročitaj na 24sata.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.