Školarci 22. prosinca 2022.

Devetogodišnjaku u ruci eksplodirala petarda, ostao bez prstiju

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako se svake godine ponavlja isto, iako uvijek svi upozoravaju na opasnosti, svake godine brojimo nove žrtve petardi. I ma koliko njih bilo - previše ih je! Posebno kad govorimo o djeci!

U večernjim satima u srijedu dogodila se nesreća na koju će devetogodišnji dječak imati doživotni podsjetnik. Usprkos svim upozorenjima svake godine, njemu je eksplodirala petarda u ruci, prenosi missZDRAVA. Kirurzi, anesteziolozi i pedijatri KBC-a Zagreb šest su sati pokušavali spasiti dječakove prste, no nisu uspjeli. Dječaku je na lijevoj ruci ostao samo palac.

Kako piše Jutarnji list, od zamjenika ravnatelja KBC-a Zagreb, dr. Milivoja Novaka, saznali su da je dječak zasad na liječenju u pedijatrijskoj jedinici intenzivnog liječenja. Još uvijek je intubiran jer su mu osim šake stradali i dišni putevi zbog gutanja dima pa je došlo do problema prilikom intubiranja prije operacije. 

Liječnici su naglasili da je dijete u sekundi ostalo doživotni invalid te da će mu s godinama pokušati presaditi nekoliko nožnih prstiju na ruku kako bi mu vratili barem djelomičnu funkciju hvata lijeve šake.

Petarde zabranjene, ali se mogu kupiti

Saborski zastupnici su još 2020. jednoglasno podržali zabranu upotrebe petardi i redenika kategorija F2 i F3, a pravilnik je stupio na snagu 2. siječnja 2021. godine. Ostala pirotehnička sredstva iz istih kategorija, poput vatrometa ili raketa, mogu koristiti i kupovati osobe starije od 18 godina i to isključivo od 27. prosinca do 1. siječnja. Iako je tom odredbom ograničena uporaba petardi, one se i dalje mogu kupiti putem web trgovina, a pri kupovini je potrebno samo označiti da ste punoljetni.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kazne za korištenje i prodaju pirotehničkih sredstava nisu male pa je tako za roditelje i skrbnike djece koja koriste pirotehnička sredstva propisana novčana kazna od tisuću do tri tisuće kuna. Za građane koji bacaju petarde ili koriste pirotehnička sredstva na nedopušten način propisana je novčana kazna od pet tisuća do 15 tisuća kuna. Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci ili koji prodaju nedopuštenu pirotehniku mogu biti kažnjeni s 10 tisuća do 30 tisuća kuna kazne. Najveća kazna ipak je ona koju mogu uzrokovati sama pirotehnička sredstva.

Ozljede poput onih koje je zadobio dječak nisu rijetkost, a svake godine nekoliko osoba završi u bolnici zbog sličnih ishoda. Zato je važno djeci ne kupovati petarde kao igračke te ih spriječiti da i sami kupuju pirotehnička sredstva.  "Molimo vas da proširite upozorenje. To se nažalost događa svaki Božić. Nama je stradalo dijete. Moglo je i umrijeti i teško je ozlijeđeno. Pazite što imate po ladicama. Treba prenijeti narodu i svim građanima da paze što im djeca rade", rekao je primarijus Milivoj Novak na službenom obraćanju liječnika KBC-a.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.