Školarci 03. ožujka 2023.

Daria Lorenci Flatz: Ples se temelji na igri i zato je idealna aktivnost za svako dijete

Foto: Matej Grgić
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Daria Lorenci FLatz jedna je od sudionica najnovije sezone Plesa sa zvijezdama, a to je nešto što ju uistinu veseli, jer se ples provlači kroz cijeli njezin život. Upravo smo zato s njom razgovarali o ljepoti i ostalim pozitivnim stranama plesa.

Kad je glumica Daria Lorenci Flatz prihvatila poziv za sudjelovanje u novoj sezoni voljenog showa Ples sa zvijezdama, njeni su dečki bili vrlo sretni zbog tog. U njihovoj je obitelji taj show omiljen i ne propuštaju ga, a i Dariji je bila velika želja sudjelovati u tom showu. To ni malo ne čudi, jer u obitelji Lorenci Flatz ples je vrlo važan.

Možda te zanima... 10 vještina koje djeca trebaju usvojiti za sretan život Vrtić

U Darijinom je životu ples prisutan uvijek u nekom obliku, njezin sin Mak već godinama pleše latinoameričke plesove, te se čak i natječe u toj disciplini, odnedavno pleše i najmlađi sin Tin koji se odlučio za hip hop, a cijela obitelj zajedno uključena je u njihov studio 4 sobe, gdje neki plešu, svi glume, neki crtaju, a neki su tu i kao informatička podrška. No, nas je zanimalo čuti koliko je ples dobar za tijelo i dušu, a to nam je Daria i oduševljeno i ispričala.

„Ples je jedan izvrstan spoj rekreacije, razvijanja fizičke kondicije, koordinacije, koja istovremeno ima za posljedicu te benefite. Dakle, to nije nekakav cilj koji kroz stalna ponavljanja pokušavaš postići, nego se to dešava spontano,“ govori oduševljeno Daria. „Svi tvoji mišići rade, a ti zapravo pokušavaš svladati nešto i učiš nešto. Ima jako puno užitka u tom. Ples izrazito podiže raspoloženje i stvara jedan vrlo ugodan osjećaj u tijelu i tonusa i neke ženstvenosti, poleta, mladosti, baš kao neki eliksir.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🎨 4SOBE 🎭 (@4sobe_com)

Upravo taj eliksir Dariju drži uvijek blizu plesu. No, uz svakodnevne obaveze, obiteljske i poslovne, nije dosad stigla odvojiti vremena za savladati vještinu standardnih latino plesova, što sad zbog showa uči.

„Ja sam plesala neke druge stvari, ovo nikad, pa je ovo zapravo idealna prilika da mi ovo poslovno vrijeme bude i nešto u čemu uživam, što mi je hobi. Pogotovo mi je to drago jer je Maku, koji to pleše, simpatično gledati svoju mamu u vještini kojom se on bavi,“ smješka se Daria.

Daria je plesala još od djetinjstva, od modernog baleta, raznih modernih tehnika, a sad pleše jazz dance za žene, program koji se nudi u 4sobe, studiju koji ona vodi. Tu može plesati cijela obitelj, jer nude dječje programe – hip hop, balet, suvremeni ples, a za odrasle tu je jazz dance, flow (kombinacija stretchinga i yoge) i spomenuti jazz dance za žene.

„Mislim da stvarno svatko može plesati! Odrasle žene koje dolaze kod nas vježbati i plesati, mnoge od njih nisu imale nikakvo plesno iskustvo. Zapravo ljudi znaju doći i reći da nisu nikad plesali, pa da ne znaju kako će to uspjeti, ali to ide tako postupno, radi se jedan po jedan pokret, pa kad se sve to spoji, ti vidiš 'Ajme, ja plešem!',“ kaže Daria, te dodaje: „Kad si duže vremena u nekoj disciplini, radiš i ponavljaš, onda shvatiš da svatko može plesati i koliko je u tom ugode i ljepote.“

No, posebna je ipak veza plesa i nježnijeg spola. Sve češće je to izbor žena koje su nedavno postale mame, a jedan od razloga svakako leži u činjenici da ples sa sobom nosi jedno dobro raspoloženje, pozitivnost koja se odražava i na tijelo i na raspoloženje.

 | Author: Matej Grgić Foto: Matej Grgić

„Ples ima stvarno veliki utjecaj na žene. Mislim da nas na neki način spaja s našom mladošću. Različiti su, naravno, plesni stilovi koje možete plesati, ali svaki od njih nosi u sebi jako puno promjena ritma, tonusa, brzina, opuštenosti, kontrakcija… I to je zapravo zaigrano, pa mislim da nas zato dovodi u kontakt s mladenačkom energijom,“ zaneseno govori Daria, te dodaje kako je u tom smislu ples za žene na više načina obnavljajući.

„A za nove mame, koje inače jedva nalaze vremena za sebe, ples je odličan izbor jer unutar tog treninga mi uvijek najprije napravimo skupine mišića i kondicije, skakanja, a onda prelazimo na koreografije, baš zato što to onda nije dosadno. Često razni oblici vježbanja u sebi sadrže ponavljanja koja su nakon nekog vremena ista, jednolična. Svaka tjelesna aktivnost koja u sebi sadrži igru, kao što su sportovi koji su u osnovi igra, gdje nešto svladavamo, to nosi puno gušta jer je tjelesna aktivnost posljedica neke igre. Tako je i ples igra.“

Plešući i svladavajući koreografiju skupljaju se pokreti koje zatim treba izvesti u kontinuitetu, te se tako proizvodi nešto skroz novo. „To je jako relaksirajuće za um jer vas baci u neki novi svijet.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🎨 4SOBE 🎭 (@4sobe_com)

Iako su muškarci i dečki više nego dobrodošli, muškaraca na tečajevima gotovo da nema, dok se na dječjim programima ipak nađe dječaka, posebno na hip hopu, koji pleše i Darijin sin Tin. Jedini od trojice njezinih sinova koji ne pleše je Fran, koji je odabrao tenis i streljaštvo. Inače, Fran i Mak su blizanci stari 13 godina, dok je Tin nedavno proslavio 7. rođendan. Njihov se tata Emil Flatz dugo godina bavio aikidom, borilačkom vještinom u kojoj je vrlo važan pokret.

Da je ples dobra aktivnost za djecu, sumnje nema, a Daria se s tim u potpunosti slaže. Naravno, ističe, ako dijete ne želi plesati, nema smisla prisiljavati ga, ali koristan je jednako i muškoj i ženskoj djeci.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🎨 4SOBE 🎭 (@4sobe_com)

„Mislim da je ples izrazito korisna aktivnost za djecu, ja bih čak rekla obavezna aktivnost. Mislim da ples razvija takav osjećaj za ritam, koordinaciju, gipkost, brzinu, zapravo i mentalnu brzinu, kombinatoriku, osjećaj za prostor, svijest o tijelu, pa je izvrsna podloga za mnoge druge sportove,“ kaže Daria, te ističe da bi uvijek preporučila ples. „A to što ples napravi, to kako posloži tijelo na neki način, to nam ostaje za cijeli život. Isto tako, ako ste kao dijete plesali, zauvijek ostaje ta gracioznost, to se vidi na tijelu.“

Dakle, bez obzira na to u kakvoj si formi, u kakvom si razdoblju u životu, jesi li ikada plesala ili želiš napraviti prve plesne korake, jesi li nedavno rodila… Ples je pravi izbor. Naravno, možda ne „legne“ na prvu, ali nećeš znati ako ne probaš. Sigurno postoji prava vrsta plesa i za tebe!

Možda te zanima... 7 aktivnosti kojima ćeš potaknuti razvoj mozga kod djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.