Školarci 22. studenoga 2022.

Jednostavne, a zdrave ideje za užine koje će klinci obožavati

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nemate ideju što pripremiti djetetu za užinu, a želite da su njegovi obroci zdravi i brzo gotovi? U nastavku vam donosimo 3 super ideje za užinu koje će vaši klinci obožavati

Obzirom da rastu i razvijaju se, ali i svakodnevno troše velike količine energije na istraživanje svijeta oko sebe, učenje i igranje, djeci su potrebni redovit i kvalitetan san i prehrana. Kontinuirani, zdravi i nutritivno uravnoteženi obroci nužni su za normalno funkcioniranje djetetova organizma, a obzirom da djeca količinski ne mogu pojesti jednako kao i odrasla osoba, obroke im je potrebno raspodijeliti na više manjih obroka u danu.

Osim 3 glavna obroka u danu, djeca bi trebala imati i dva manja obroka koja će im nadomjestiti potrošenu energiju i osigurati vitamine i minerale. Ukoliko vaše dijete nema užinu, bilo bi dobro da je uvrstite u njegovu rutinu. Obroci ne moraju biti obilni, jer cilj nije da se dijete dobro najede pa kasnije ne može večerati, već da utaži glad, a organizam dobije sve potrebne nutrijente.

Idealne opcije za užinu su voće, jogurt, žitarice, zdravi sendvič i slično, no logično je da će roditelj prednost dati namirnicama koje dijete i inače voli i rado jede. Važno je da užina bude zdrava, a namirnice svježe, odnosno da se užina ne pretvori u jedenje slatkiša i nezdravih grickalica. Ukoliko dijete samo po sebi nije ljubitelj hrane, a posebno ne zdrave hrane, uvijek možete posegnuti za nekim trikovima. Od voća i povrća napravite razne oblike životinja, povrće 'zamaskirajte' u popečke ili običan bijeli kruh zamijenite domaćim integralnim kruhom.

Domaći integralni kruh sa svježom paštetom i povrćem

  • 450 g integralnog brašna
  • 1 žličica soli
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 1 žličica smeđeg šećera ili meda
  • 450 ml mlake vode
  • Cekin Kids svježa pileća jetrena pašteta
  • nekoliko kriški svježeg krastavca i cherry rajčice

Pripremiti duguljasti kalup, namastite ga ili navlažite vodom i stavite papir za pečenje. U posudu prosijajte brašno, istresite i mekinje koje ostanu u situ. Brašno posolite i u sredini napravite rupu. Izmjerite 450 ml mlake vode i od toga u malu zdjelicu naspite pola deci i staviti dvije žličice kvasca i med (može i obični šećer). Kada se kvasac zapjeni, dodajte ga u brašno i miješajte rukom ili kuhačom, dodavajući postepeno i ostalu vodu. Mješajte dvije minute. Tijesto je mekano i tek malo će se odvajati od posude (miješajte od dole prema gore). Tijesto prebacite u kalup, prekrijte vlažnom krpom i pričekajte cca. 30 minuta da se digne do vrha kalupa. Pecite na 200 stupnjeva oko 40 minuta. 

 | Author: Cekin Kids Foto: Cekin Kids

Krišku kruha namažite Cekin Kids svježom pilećom jetrenom paštetom pa ukrasite kriškama svježeg krastavca i cherry rajčicama. 

Na tržištu se uglavnom mogu pronaći konzervirane paštete, no Cekin Kids svježa pileća jetrena pašteta nudi niz prednosti u odnosu na svoje konzervirane inačice. Cekin Kids svježa pileća jetrena pašteta napravljena je od laganog pilećeg mesa, a zbog svog svježeg sastava čuva se u hladnjaku i ima kratak rok trajanja, no samim time je bogatijeg okusa i više nutritivne vrijednosti u odnosu na klasične, konzervirane paštete. Osim toga, Cekin Kids paštete imaju smanjeni udio soli te su blago začinjene.

Palačinke od zobenih pahuljica i banane

  • 30 g zobenih pahuljica 
  • 1 zrela banana 
  • 1 jaje
  • ½ žličice praška za pecivo 
  • ¼ žličice mljevenog cimeta

U blender ubacite zobene pahuljice, bananu, jaje, prašak za pecivo i cimet. Izblendajte u glatku smjesu. Zagrijte maslac na tavici. Žlicom prebacite tijesto. Pecite palačinke tako dugo dok se ne stvore mjehurići, a zatim ih preokrenite. Bit će u potpunosti pečene za manje od dvije minute. Palačinke poslužite s džemom ili kikiriki maslacem i komadićima voća.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Domaća granola sa suhim voćem

Granolu pripremite unaprijed i servirajte po potrebi za svega nekoliko sekundi.

  • 350 grama zobenih pahuljica 
  • 100 grama narezanih badema 
  • 60 grama smeđeg šećera  
  • 1/4 žličice soli 
  • 1/8 žličice mljevenog cimeta 
  • 50 mililitara suncokretovog ulja 
  • 100 grama meda ili javorovog sirupa 
  • 4 žličice ekstrakta vanilije 
  • grožđice 
  • sušene brusnice

Stavite lim za pečenje u sredinu pećnice i zagrijte na 150 stupnjeva. Pomiješajte zob, bademe, smeđi šećer, sol i cimet u velikoj zdjeli. U čaši pomiješajte ulje i med ili javorov sirup. Zagrijte u mikrovalnoj pećnici 45 sekundi. Izvadite i dodajte vaniliju. Smjesu prelijte preko zobenih. Dobro promiješajte tako da sva zob bude prekrivena smjesom meda i biljnoga ulja. Ravnomjerno rasporedite granolu na lim za pečenje. Pecite dok zob i bademi ne budu lijepo tostirani i zlatni. Redovito, svakih 10 minuta, miješajte sve sastojke, premještajući tako granolu s ruba u središte lima za pečenje. Dok se granola peče, pomiješajte sve ostale, neobavezne dodatke u posudi i ostavite ih sa strane. Kad se granola ispeče, lim prenesite na stalak za hlađenje i pospite granolu pripremljenim voćnim dodacima. Promiješajte sve sastojke. Ostavite granolu da se potpuno ohladi na limu za pečenje. Granolu servirajte uz jogurt, a po želji možete dodati i kockice crne čokolade.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.