Nemate ideju što pripremiti djetetu za užinu, a želite da su njegovi obroci zdravi i brzo gotovi? U nastavku vam donosimo 3 super ideje za užinu koje će vaši klinci obožavati
Obzirom da rastu i razvijaju se, ali i svakodnevno troše velike količine energije na istraživanje svijeta oko sebe, učenje i igranje, djeci su potrebni redovit i kvalitetan san i prehrana. Kontinuirani, zdravi i nutritivno uravnoteženi obroci nužni su za normalno funkcioniranje djetetova organizma, a obzirom da djeca količinski ne mogu pojesti jednako kao i odrasla osoba, obroke im je potrebno raspodijeliti na više manjih obroka u danu.
Osim 3 glavna obroka u danu, djeca bi trebala imati i dva manja obroka koja će im nadomjestiti potrošenu energiju i osigurati vitamine i minerale. Ukoliko vaše dijete nema užinu, bilo bi dobro da je uvrstite u njegovu rutinu. Obroci ne moraju biti obilni, jer cilj nije da se dijete dobro najede pa kasnije ne može večerati, već da utaži glad, a organizam dobije sve potrebne nutrijente.
Idealne opcije za užinu su voće, jogurt, žitarice, zdravi sendvič i slično, no logično je da će roditelj prednost dati namirnicama koje dijete i inače voli i rado jede. Važno je da užina bude zdrava, a namirnice svježe, odnosno da se užina ne pretvori u jedenje slatkiša i nezdravih grickalica. Ukoliko dijete samo po sebi nije ljubitelj hrane, a posebno ne zdrave hrane, uvijek možete posegnuti za nekim trikovima. Od voća i povrća napravite razne oblike životinja, povrće 'zamaskirajte' u popečke ili običan bijeli kruh zamijenite domaćim integralnim kruhom.
Domaći integralni kruh sa svježom paštetom i povrćem
- 450 g integralnog brašna
- 1 žličica soli
- 2 žličice suhog kvasca
- 1 žličica smeđeg šećera ili meda
- 450 ml mlake vode
- Cekin Kids svježa pileća jetrena pašteta
- nekoliko kriški svježeg krastavca i cherry rajčice
Pripremiti duguljasti kalup, namastite ga ili navlažite vodom i stavite papir za pečenje. U posudu prosijajte brašno, istresite i mekinje koje ostanu u situ. Brašno posolite i u sredini napravite rupu. Izmjerite 450 ml mlake vode i od toga u malu zdjelicu naspite pola deci i staviti dvije žličice kvasca i med (može i obični šećer). Kada se kvasac zapjeni, dodajte ga u brašno i miješajte rukom ili kuhačom, dodavajući postepeno i ostalu vodu. Mješajte dvije minute. Tijesto je mekano i tek malo će se odvajati od posude (miješajte od dole prema gore). Tijesto prebacite u kalup, prekrijte vlažnom krpom i pričekajte cca. 30 minuta da se digne do vrha kalupa. Pecite na 200 stupnjeva oko 40 minuta.
Krišku kruha namažite Cekin Kids svježom pilećom jetrenom paštetom pa ukrasite kriškama svježeg krastavca i cherry rajčicama.
Na tržištu se uglavnom mogu pronaći konzervirane paštete, no Cekin Kids svježa pileća jetrena pašteta nudi niz prednosti u odnosu na svoje konzervirane inačice. Cekin Kids svježa pileća jetrena pašteta napravljena je od laganog pilećeg mesa, a zbog svog svježeg sastava čuva se u hladnjaku i ima kratak rok trajanja, no samim time je bogatijeg okusa i više nutritivne vrijednosti u odnosu na klasične, konzervirane paštete. Osim toga, Cekin Kids paštete imaju smanjeni udio soli te su blago začinjene.
Palačinke od zobenih pahuljica i banane
- 30 g zobenih pahuljica
- 1 zrela banana
- 1 jaje
- ½ žličice praška za pecivo
- ¼ žličice mljevenog cimeta
U blender ubacite zobene pahuljice, bananu, jaje, prašak za pecivo i cimet. Izblendajte u glatku smjesu. Zagrijte maslac na tavici. Žlicom prebacite tijesto. Pecite palačinke tako dugo dok se ne stvore mjehurići, a zatim ih preokrenite. Bit će u potpunosti pečene za manje od dvije minute. Palačinke poslužite s džemom ili kikiriki maslacem i komadićima voća.
Domaća granola sa suhim voćem
Granolu pripremite unaprijed i servirajte po potrebi za svega nekoliko sekundi.
- 350 grama zobenih pahuljica
- 100 grama narezanih badema
- 60 grama smeđeg šećera
- 1/4 žličice soli
- 1/8 žličice mljevenog cimeta
- 50 mililitara suncokretovog ulja
- 100 grama meda ili javorovog sirupa
- 4 žličice ekstrakta vanilije
- grožđice
- sušene brusnice
Stavite lim za pečenje u sredinu pećnice i zagrijte na 150 stupnjeva. Pomiješajte zob, bademe, smeđi šećer, sol i cimet u velikoj zdjeli. U čaši pomiješajte ulje i med ili javorov sirup. Zagrijte u mikrovalnoj pećnici 45 sekundi. Izvadite i dodajte vaniliju. Smjesu prelijte preko zobenih. Dobro promiješajte tako da sva zob bude prekrivena smjesom meda i biljnoga ulja. Ravnomjerno rasporedite granolu na lim za pečenje. Pecite dok zob i bademi ne budu lijepo tostirani i zlatni. Redovito, svakih 10 minuta, miješajte sve sastojke, premještajući tako granolu s ruba u središte lima za pečenje. Dok se granola peče, pomiješajte sve ostale, neobavezne dodatke u posudi i ostavite ih sa strane. Kad se granola ispeče, lim prenesite na stalak za hlađenje i pospite granolu pripremljenim voćnim dodacima. Promiješajte sve sastojke. Ostavite granolu da se potpuno ohladi na limu za pečenje. Granolu servirajte uz jogurt, a po želji možete dodati i kockice crne čokolade.