Umjesto kupovnih čokoladica i kolača koji su prepuni industrijskog šećera, uvijek je bolja opcija ponuditi dijete domaćim desertom u koji ćete uklopiti sezonsko voće, a trenutno ne možemo zamisliti bolji izbor od sezonskih jagoda! Donosimo vam brzinske i zdrave recepte s jagodama koje će vaši klinci obožavati
Svježe sezonsko voće bogato je prirodnim vitaminima i mineralima koji su itekako korisni za djecu u razvoju. Obzirom da upravo počinje sezona jagoda, upravo su ove crvene bobice idealan izbor u narednim danima. Iako su domaće jagode preukusne i kada se jedu same, svojim mališanima ih možete poslužiti i u obliku deserta, pogotovo ako nisu neki ljubitelji voća.
Jagode štite od prehlada
Jagode obiluju vitaminima koji stimuliraju imunološki sustav, posebno vitaminom C. Kako biste ojačali oslabljeni dječji imunitet i zaobišli proljetne prehlade i viroze, u svakodnevnu prehranu svog mališana uvrstite domaće jagode iz doline Neretve i Vrgorca koje imaju više vitamina C od naranče. Ovo omiljeno voće također je bogato kalijem, koji pozitivno utječe na živčani sustav, rad bubrega i sniženje visokog krvnog tlaka, kalcijem koji je odličan za kosti, magnezijem za lakše podnošenje stresnih situacija te željezom, koje će dati energiju mišićima. Odličan su izvor i folata (jedan obrok jagoda osigurava 20 posto preporučenih dnevnih potreba), a sadrže i biljne fenole koji, zajedno s antioksidansima, smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.
U nastavku vam predlažemo 3 brzinska deserta s jagodama koje će vaši klinci smazati dok kažete - jagoda!
Ražnjići od čokoladnih jagoda
Sastojci:
- 12 jagoda
- 100 g bijele čokolade
- 100 g crne čokolade
Priprema:
1. Uklonite zelene listiće s jagoda pa svaku jagodu zabodite na jedan ražnjić.
2. Potom uvaljajte jagode u otopljenu bijelu čokoladu i odložite ražnjiće u čašu ili na tanjur. Stavite u zamrzivač na 1-2 sata.
3. Zatim uvaljajte jagode u otopljenu crnu čokoladu i ostavite ih da se dobro ohlade u hladnjaku prije posluživanja.
Čokoladni zalogaji punjeni jagodama i grčkim jogurtom
Sastojci:
- 2 šalice sjeckanih jagoda
- 2 šalice grčkog jogurta
- 1 žlica meda
- 100 g crne čokolade
Priprema:
1. U zdjeli pomiješajte domaće jagode, grčki jogurt i med.
2. Žlicom izvadite smjesu na tacnu obloženu papirom za pečenje, radeći više manjih hrpica. Stavite u zamrzivač na 2 sata.
3. Zaleđene zalogaje uvaljajte u otopljenu čokoladu (mora biti ohlađena kako se zalogaji ne bi otopili u dodiru s čokoladom). Ponovno stavite u zamrzivač na minimalno 2 sata.
Poslužite direktno iz zamrzivača.
Kolačići od jagoda i zobenih pahuljica
Sastojci:
- ¼ šalice krem sira sa smanjenom masnoćom, na sobnoj temperaturi
- 1 žlica džema od jagoda
- 3 šalice starinske zobene zobi
- 1 ¼ šalice mlijeka s niskim udjelom masnoće
- ⅓ šalice pakiranog smeđeg šećera ili eritrita
- ¼ šalice chia sjemenki
- 2 velika jaja, lagano tučena
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ½ žličice soli
- 1 šalica nasjeckanih domaćih jagoda
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 190 °C. Kalup za muffine premažite sprejem za kuhanje.
2. U maloj posudi umutite krem sir i pekmez.
3. Pomiješajte zob, mlijeko, smeđi šećer, jaja, prašak za pecivo, vaniliju i sol u velikoj zdjeli. Ubacite chia sjemenke i 1/3 šalice jagoda.
4. Napunite svaku od pripremljenih čašica za muffine s 2 do 3 žlice tijesta, a zatim na vrh svake stavite malo krem sira s džemom od jagoda i malo preostalih jagoda. Pokrijte preostalim tijestom i lagano pritisnite da se stisne.
5. Pecite 25 do 30 minuta, provjerite čačkalicom je li tijesto pečeno. Pustite muffine da se ohlade u kalupu 10 minuta. Prođite nožem oko rubova pa izvadite kolačiće.
Kolačiće poslužite tople ili na sobnoj temperaturi.
Kako biste organizmu osigurali samo najbolje iz prirode, birajte jagode iz domaćeg uzgoja, bogate vitaminima i mineralima. Jagode iz doline Neretve i vrgoračke jagode prepoznate su na domaćem tržištu po kvaliteti, bogatstvu okusa i intenzivnom mirisu. Spoj dobre mikro klime, zemljišta i predanog rada uzgajivača čine ove jagode jedinstvenima.
Kako bi svježa domaća jagoda u što kraćem roku stigla od hrvatskih proizvođača do stolova potrošača brine ENNA Fruit, vodeći otkupljivač i dobavljač svježeg voća i povrća u Hrvatskoj. ENNA Fruit surađuje s više od 1000 hrvatskih kooperanata kojima nudi savjete svog stručnog tima, pomoć pri organizaciji proizvodnje i otkup kroz dugoročne ugovore.
Misija ENNA Fruita je u suradnji s kooperantima raditi na podizanju hrvatske proizvodnje voća i povrća.