Roditelji Zanimljivosti 19. listopada 2020.

Znaš li kako pravilno očistiti dječje igračke i koliko često bi to trebala činiti?

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Više nego ikad higijena kućanstva, ali i nas samih, na prvom je mjestu, osobito kad je riječ o djeci, dječjim igračkama i prostoru za igru. Zato je dobro znati kako pravilno očistiti dječje igračke, ali i koliko često je to poželjno činiti.

Jesen je pred vratima i dolaze hladniji dani, što znači da ćemo više vremena provoditi u svojim domovima. Budući da će se djeca više igrati u zatvorenom prostoru, iznimno su važni čistoća i higijena dječjih igračaka i prostora za igru, kako bismo ih zaštitili od raznih mikroba, a time i bolesti. U nastavu ti donosimo nekoliko savjeta za sigurno i učinkovito čišćenje dječjih igračaka i površina s kojima su djeca u kontaktu.

Plišanci

Većina plišanih igračaka ima etiketu s preporukom za pranje, pa je najbolje držati se tih uputa. Ako je preporučeno ručno pranje, koristi blagi deterdžent za pranje rublja ili dječji šampon. Čistu krpu ili spužvu umoči u toplu vodu u kojoj si razmutila sredstvo za pranje i kružnim pokretima nježno počni utrljavati sredstvo na plišanca. Zatim dobro isperi krpu i njome ukloni svu pjenu s igračke.

Ako se može prati u perilici rublja, najprije ubaci plišance u staru jastučnicu (najbolje neku sa zatvaračem) kako se ne bi oštetili u pranju, a potom u perilicu. Koristi blago sredstvo za pranje te peri na programu za osjetljivo rublje i na maksimalno 30 stupnjeva - prevruća voda mogla bi otopiti lijepilo u slučaju da plišanci imaju zalijepljene oči ili neke druge dodatke. Nakon pranja provjeri je li što ispalo s plišanca (dugmad, oči i slični dodaci) te, ako je potrebno, svakog namjesti u prvobitni oblik i stavi ih sušiti na zraku. Plišance je najbolje poleći na ravnu površinu i ostaviti da se suše na suncu. Objesiš li igračku da visi sa stalka za rublje, mogla bi izgubiti prvobitni oblik. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Pri pranju plišanca postupaj kao i s odjećom - razvrstaj ih prema sličnim bojama kako ne bi omiljeni bijeli medvjedić tvog djeteta nakon pranja iz perilice izašao ružičast. I naravno, nikako ne stavljaj plišanca u perilicu rublja ako:

  • sadrži baterije,
  • je star i krhak,
  • ima zalijepljene dodatke po sebi kao mašnice, šljokice i slično (zalijepljene oči mogu preživjeti pranje u perilici),
  • ima delikatne dodatke koji se ne mogu maknuti (npr. neki modni dodatak ili osjetljivu odjeću),
  • je igračka punjena bilo čim drugim osim poliesterskom vatom (npr. pjenastim kuglicama). 

Plastične, gumene i silikonske igračke

Za razliku od plišanaca, ove je igračke mnogo jednostavnije očistiti. One "mekanije" od plastike i gume jednostavno se mogu oprati u sudoperu deterdžentom za pranje posuđa, toplom vodom i spužvicom (staviš li ih u perilicu, mogle bi se otopiti na visokoj temperaturi). Nakon ispiranja ostavi igračke da se ocijede te ih dezinficiraj - tako ćeš biti sigurna da su zaista čiste i bez mikroba. Pritom koristi dezinficijens koji neće naštetiti djetetu - LAB PRO univerzalni dezinficijens za brzu dezinfekciju svih površina ne sadrži boje i alergene te je blag prema površinama koje se čiste, a time i idealan za dezinfekciju površina s kojima često dolaze u dodir najmlađi članovi kućanstva. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Tvrđe plastične igračke i one od silikona možeš čak ubaciti u perilicu posuđa - naravno, peri ih zasebno, bez posuđa. One igračke koje sadrže baterije ne možeš prati pod vodom, ali možeš ih jednostavno dezinficirati univerzalnim proizvodom za dezinfekciju - nanesi dezinficijens na čistu krpu i temeljito prebriši igračku. 

 | Author: Photo by Sandra Gabriel on Unsplash Foto: Photo by Sandra Gabriel on Unsplash Lutke s kosom

Plastične lutke i poniji s kosom mogu zaista biti izazov kad je riječ o čišćenju. Iako se plastični dio lako opere pod toplom vodom uz malo deterdženta za pranje posuđa, problem je njihova kosa. Kako je ne bi uništila tijekom pranja, dobro i nježno je raščešljaj češljem sa širokim zupcima (ili Barbie češljem ako ga imaš). Kreni od vrhova prema tjemenu kako bi raščešljala eventualne čvoriće, a potom smoči kosu. Malu količinu šampona nježno utrljaj u kosu i zatim isperi, dodaj malo  regeneratora za kosu i također ga utrljaj. Ostavi regenerator da odstoji koju minutu i ponovno isperi kosu. Raščešljaj je i pusti da se suši na zraku. Lutkina kosa bit će čista i spremna za ponovnu igru! Naravno, ovo vrijedi samo ako je kosa utkana u vlasište - ako je samo zalijepljena, bolje je ne prati je jer bi mogla ispasti. 

Drvene igračke

Drvene igračke ne preporučuje se močiti vodom jer će upiti vlagu, no možeš ih jednostavno očistiti alkoholnim octom. Namoči čistu krpu u ocat i prebriši igračke. Ocat će dezinficirati drvo, a miris će brzo nestati. Ako drvo i upije nešto vlage, ne moraš se brinuti ako tvoje dijete stavlja igračke u usta jer je ocat jestiv. 

Površine za igru

Ostale površine za igru poput stolaca i stolića te podova prostorija u kojima djeca najčešće borave, treba redovito dezinficirati (barem dva puta na tjedan). Pritom imaj na umu da djeca sve diraju i stavljaju prstiće u usta, pa pri odabiru dezinficijensa svakako obrati pažnju na deklaraciju. Mnogi proizvodi sadrže mirise i boje koji mogu izazvati alergijske reakcije (osim kozmetičkih boja). Osim toga, kod korištenja dezinficijensa nemoj ići za onim "više je bolje" nego "preporučeno je dovoljno", pa koristi proizvode za dezinfekciju pažljivo i u skladu s preporukama naznačenima na etiketi.

Budući da bebe i mala djeca sve stavljaju u usta, njihove igračke treba čistiti redovito, barem dva puta na tjedan. Ako su djeca veća, igračke je dovoljno čistiti jedanput mjesečno, a plišance općenito nekoliko puta godišnje

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Ne zaboravi na dezinfekciju ruku

Kako bi djeca ostala zdrava važno je naučiti ih da redovito peru ruke sapunom, a budući da sad kreću u školu, bilo bi dobro da u torbi uvijek imaju nježni dezinficijens za ruke kao što je LAB PRO Dermodez gel - sadrži glicerin pa ne isušuje kožu, a zbog praktičnog pakiranja stane u džep ili torbu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.