Roditelji Zanimljivosti 22. svibnja 2019.

Tri mame i jedan tata: Evo što se sve promijenilo

Foto: Privatni album

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Savjeti iskusnih roditelja uvijek su dobrodošli kad pokušavaš izaći na kraj s mukama majčinstva. Iako je riječ o jednom od najljepših poslova, također iziskuje najveću brigu, posvećenost i ljubav

Duže spavanje vikendom sada je samo lijepo sjećanje, a dnevne zadatke više nemaš kamo ni zapisivati? Čestitamo, dobro došla u ''klub mama''. Roditeljstvo mijenja apsolutno sve, tvoja svakodnevica postaje isplanirana u svaku minutu, prioriteti se mijenjaju, a sama činjenica da si odgovorna za još jedan život ne čini situaciju lakšom. Biti mama nije lak posao, a snalaženje u majčinskim vodama traje cijeli niz godina, stoga su svi savjeti dobrodošli! Ipak, svi znamo da su savjeti uvijek najbolji kad ih dobijemo od osoba koje su muke i radosti roditeljstva već prošle i sada svoje iskustvo mogu podijeliti s nama.

Mama Sara i dva mangupa

Sara S. mama je dvojice dječaka, Davida (7) i Luke (13), a u razgovoru s nama kaže da ju je trenutak kad je postala majka u potpunosti promijenio: Odrasla sam i uozbiljila se. U svakom trenutku razmišljam tri koraka unaprijed jer s djetetom uvijek imaš izvanredne situacije, kaže Sara te dodaje da je postala strpljiva jer joj više nije problem nekoliko puta ponoviti "obuci se", "pojedi" ili "napiši zadaću".

Sara pritom poručuje drugim mamama da je početak težak, ali da i on kad-tad prođe: Znam da ne zvuči optimistično, ali besane će noći brzo proći i dok trepnete naći ćete se zavaljeni u naslonjaču s knjigom u ruci ili s partnerom u kinu gledajući najnoviji film, poručuje naša sugovornica i dodaje da se sada, kad je riječ o prvim danima, prisjeća samo gugutanja, jutarnjih osmjeha i mekanih zagrljaja.

Mama Martina u ulozi života

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Naša druga mama, Martina B. A. prisjeća se kako je dolaskom sina Tristana počela drukčije gledati na samu sebe: Sjećam se da mi je na početku bilo jako čudno doživljavati sebe kao mamu. Mama je netko tko se zna brinuti o drugima, netko tko je odgovoran za drugoga i tko u svakom trenutku zna što treba napraviti - ja sigurno nisam bila ta osoba. Međutim, život ne pita možeš li, jednostavno stavlja pred tebe zadatke, i tako se nađeš kako plutaš u tom novom životu s tim novim bićem pored sebe i radiš kako ti se čini da je najbolje, kaže Martina te dodaje da joj se život uz sina Tristana i kći Iskru promijenio, ali i da su prioriteti postali drukčiji: Više nisam sebi na prvom mjestu, moje potrebe i želje više nisu bitne jer svaki je dan podređen potrebama i željama moje djece. A što dobivam zauzvrat? Ništa. To je prvi ljudski odnos koji ne počiva na pravilu ''koliko daš toliko dobiješ natrag'' - ako se gugutanje i osmijeh ne računaju, kaže Martina i zaključuje da ni jedan trenutak ne bi mijenjala.

Mama Lana i četiri izazova

Lana K. naša je treća sugovornica i mama četvero djece, stoga je odlučila podijeliti kako to izgleda kad u isto vrijeme radiš i brineš o četirima malim osobama: Biti mama u mom životu znači da rijetko koji telefonski razgovor mogu odraditi bez prekidanja, a na putovanja idem s vrlo razrađenim tehnikama zabavljanja stražnje klupe, sa smijehom komentira Lana te kaže da ni godišnji odmori nisu odmori, nego više poslovna putovanja: Ne idem na godišnji odmor, nego na poslovni put, samo sve svoje poslove preselim bliže moru, kaže Lana i poručuje da za nju biti majka znači da mora staviti svoje strahove sa strane, a vjeru u sposobnosti svoje djece upaliti na najjače.

Tata Marijan i njegove kraljice

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Budući da su svoja iskustva iznijele tri mame, vrijeme je da svoju stranu ispriča i jedan tata. Marijan P. ponosni je tata dviju djevojčica, Mile i Matije, koji kaže da ga je očinstvo promijenilo iz temelja: Upoznao sam svoju nježniju, žensku stranu! Sada imam puno više strahova, manje vremena za sebe, ali i jedan potpuno drugačiji, smisleniji i ispunjeniji život, objašnjava Marijan i dodaje da se i njegov odnos sa suprugom donekle promijenio: Rekao bih da je sada ljubav na jednoj drugoj razini. Naravno, ne uzimamo svoj odnos ''zdravo za gotovo'', i dalje se trudimo jedno oko drugoga, uzmemo si vremena baš za nas, no prioriteti su se zasigurno promijenili - zovu se Mila i Matija.

Od drugih prioriteta koji su na njegovoj listi naglo skočili, Marijan ističe da su to stvari poput lakiranja noktiju, pravljenja brzopoteznih frizura i odlučivanja što se s čim treba ''upariti'', dok krilatica ''posao – kuća – kafić'' i dalje funkcionira, ali bez kafića. S druge strane, njegove su se odgovornosti također povećale: Roditeljstvo je donijelo ozbiljnu odgovornost. Iskreno, sada se opterećujem s puno više toga. Možda mi jedino manje smeta jesam li naspavan i odmoran, ionako je san precijenjen, kroz smijeh poručuje Marijan. Od savjeta koje bi dao drugim roditeljima, naš sugovornik kaže da se on i supruga vode jednom jednostavnom izrekom: ''Ako želite da vam djeca postanu dobri ljudi, potrošite na njih dvostruko više vremena i dvostruko manje novca.''

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.