Roditelji 25. rujna 2020.

Vodič za nove mame: Ove stvari napravi prije rođenja djeteta

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dolazak djeteta na svijet jedno je od ljepših iskustava za svakog roditelja koje ujedno sa sobom nosi mnogo odgovornosti i priprema. Popis potrebnih stvari za novopečene mame i bebe proteže se i na nekoliko stranica, zato ti donosimo neke savjete o ekonomičnosti

Mnogo je toga lako nabaviti poslije, kad je beba stara nekoliko mjeseci, no pojedina oprema trebat će ti odmah čim izađeš iz rodilišta. Budući da uz bebu nećeš imati mnogo vremena (a ni snage) za nabavku, dobro je pripremiti se unaprijed. Izuzev očitih stvari, kao što su pelene, bočice, dude, vlažne maramice, kremice i slične higijenske potrepštine, ono što će ti svakako trebati su kolica, autosjedalica, kolijevka, nepromočiva podloga za previjanje, kadica za kupanje, hranilica i sl.                                          

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock                                                             

Autosjedalica za siguran dolazak kući

Sjedalica za auto dio je osnovne opreme, a koristi se već pri prvom izlasku iz bolnice, odnosno povratku kući. Čak je i zakonski obvezatna, što i ne čudi jer statistike potvrđuju da 60% djece biva ozlijeđeno zbog nepropisnog prevoženja u vozilima. Zanimljiva je i činjenica koja govori da pravilno korištenje sjedalice smanjuje rizik u sudaru za 70%, a od teških ozljeda čak i do 90%.

Međutim, trebaš imati na umu kako visoka cijena sjedalice ne znači nužno da je ona i najsigurnija. Uzmi u obzir da ćeš je morati mijenjati kako dijete raste pa je možda dobra opcija da 'oko baciš' na ponudu sjedalica na NjuškaluCijena nove sjedalice može sezati i do 2000 kn, a one korištene, koja je u vrlo dobrom i očuvanom stanju, možeš nabaviti za samo nekoliko stotina kuna. 

Kolica za prvi đir po gradu

Prva kolica za bebe dizajnirana su davne 1733. godine. Sastojala su se od košare ispletene od pruća postavljene na drveni okvir s četiri kotača, a u njih su mogli upregnuti ponija,kozu ili psa, dok danas u prodavaonicama možeš pronaći mnoštvo raznih modela. Na sreću svih mama, ona danas nisu predviđena za kombinacije koje uključuju životinje, a imaju i puno praktičnih funkcionalnosti.

Ovo prijevozno sredstvo za bebe često ćeš koristiti za šetnju po gradu, a mnoge mame koriste ga i za uspavljivanje bebe u svom domu pa obrati pozornost na sljedeće. Prije kupnje svakako trebaš odlučiti koje su ti komponente najbitnije i imati na umu značajke poput cijene, težine kolica, dodatnih košarica za ostale bebine stvari ili jesu li lako sklopljiva da mogu stati u automobil. I u ovom slučaju možeš posegnuti za opcijom rabljenih kolica i tako uštedjeti ili preusmjeriti novac na neke druge dječje potrepštine, a svi znamo da ih ima mnogo!

 | Author: Njuškalo Foto: Njuškalo

I bebe trebaju kvalitetan san

Kad tvoja beba dođe na svijet, vjerojatno će većinu vremena provesti spavajući. Zbog toga joj je potrebno i udobno mjesto za počinak. Pri odabiru dječjega kreveta treba paziti na to koliko je sigurna konstrukcija kolijevke te na visinu i širinu madraca jer dijete, kad malo naraste i postane znatiželjno, počne istraživati okolinu i može se ozlijediti u tom pothvatu. 

U „moru“ kolijevki možeš birati između onih klasičnih, koje su ograđene sa sve četiri strane i super su rješenje za roditelje koji planiraju imati još djece te obitavaju u velikom i komfornom prostoru. Za roditelje koji ne računaju na punu kuću djece, idealan izbor krevetića je onaj čija se veličina može podešavati, pa tako iz male kolijevke postati krevet normalne veličine. Onaj prenosivi često koriste roditelji koji žive u malim ambijentima, jer prikladne veličine stane u njihove prostorije, ili oni koji često putuju jer im lako stane u prtljažnik.

Tvoje će dijete provesti sljedeće dvije tri godine života u tom krevetcu, pa se pobrini da ima slatke snove!

 | Author: Njuškalo Foto: Njuškalo

Mijenjanje pelena ne mora biti „prljav“ posao

Mijenjanje pelena vjerojatno neće biti tvoja najdraža roditeljska aktivnost, ali to je jedan od onih zadataka koje jednostavno moraš svakodnevno obavljati. U prosjeku se bebi mijenjaju pelene šest do osam puta na dan, a neka djeca budu u njima do svoje treće godine.

Dobra vijest je da presvlačenje može biti brzo i jednostavno ako imaš sigurnu komodu namijenjenu upravo za to. Kad ti je sve nadohvat ruke, jer je opskrbljena zalihama poput vlažnih maramica, pelena i kremica, onda je i lakše obavljati previjanje. Površina komode ili stola za presvlačenje trebala bi biti udubljena u sredini jer se time sprečava da se dijete otkotrlja s nje, a podloga udobna, i po mogućnosti, nepropusna.

Roditelji s više djece znaju da rabljena kolica ili krevetić mogu biti jednako dobri i funkcionalni kao novi, zato se ne libi pogledati na Njuškalo jer ondje ćeš naći bogatu ponudu opreme za bebe, od izdajalice pa sve do fancy robice. Iskusni roditelji znaju da se pojedine stvari isplati kupiti u online "second hand shopovima" po mnogo povoljnijoj cijeni i novac preusmjeriti tamo gdje je potrebniji.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.