Roditelji Sretna mama 14. srpnja 2015.

'Vozila sam auto utrke, a sada kći testira moju hrabrost'

Martina Erdeljac
Foto: Martina Erdeljac
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama Martina Erdeljac Vojak bila je vozačica auto utrka i prva žena u Hrvatskoj koja se počela baviti autocrossom, a sada s petipolgodišnjom kćeri Lucijom najviše voli ići na izlete biciklom, ali i izrađivati kreativne radove i igrati društvene igre

Nova kolumnistica Klokanice Martina Erdeljac Vojak iz Karlovca, mama petipolgodišnje Lucije, po zanimanju profesorica talijanskog jezika i diplomirana lingvistkinja, zaposlena u digitalnom marketingu, nekadašnja je vozačica auto utrka.

auto | Author: Martina Erdeljac Foto: Martina Erdeljac

"Autocrossom sam se bavila oko pet godina te sam vozila za Autocross klub Jaska iz Jastrebarskog u Prvenstvu Hrvatske u autocrossu u kategoriji 1400 kubika. U autocross sam se uključila kao prva žena u Hrvatskoj i mogu reći da sam uistinu uživala u svakom trenutku utrka koje su uvijek bile prepune adrenalina, prašine, blata i kontakata između automobila u utrci", priča ova mama koja sada sa svojom kćeri najviše voli aktivno provoditi vrijeme.

'Nije bitno koliko vremena provodimo s djecom, nego kako'

"Svoju djevojčicu svuda vodim sa sobom, pratim je na puno aktivnosti, posjećujemo razna događanja. Najviše volimo zajedničke izlete s biciklima. Osim toga, jako volimo i društvene igre i zajedničke kreativne radove", kaže mama koja se u životu vodi izrekom Ericha Kastnera: "Samo onaj tko odraste i ostane dijete, jest čovjek".

Martina Erdeljac | Author: Martina Erdeljac Foto: Martina Erdeljac

"Vjerujem da nikada, u toku odrastanja, ne bismo smjeli izgubiti dječju iskrenost, radoznalost, hrabrost da budemo 'svoji' i sreću zbog malih stvari. Voljela bih da i moje dijete kao odrasla osoba ostane zauvijek barem dijelom ono što je sada: zaigrano, tvrdoglavo, radoznalo, iskreno malo biće kojeg vesele male stvari u životu", priča mama koja je i autorica bloga Girotondo – zaigrani dječji svijet.

"Blog sam pokrenula sa željom da na jednom mjestu skupim ideje o tome kako obogatiti i kvalitetno provesti vrijeme s djecom. Vrijeme je ono što nam svima nedostaje uz posao i svakodnevne obveze i kao roditelji često imamo grižnju savjesti i osjećaj da imamo premalo vremena za svoju djecu. Stoga sam željela da blog bude podsjetnik na to da nije toliko bitno koliko vremena imamo već je bitnije kako provodimo zajedničko vrijeme", kaže mama Martina, a njene savjete kako kvalitetno provoditi vrijeme s djecom moći ćete čitati i na Klokanici.

'Ne želim mijenjati svoje dijete'

Ova mama priznala nam je što joj je najteže u odgoju djeteta:

Martina Erdeljac | Author: Martina Erdeljac Foto: Martina Erdeljac

"Najteža stvar mi je svakodnevno traženje balansa između usmjeravanja i odgajanja i 'čuvanja' osobnosti djeteta. Ne želim mijenjati svoje dijete i želim da ostane svoje, sa svojim čvrstim stavovima koje ima od prvih dana života, ali opet potrebno ju je ponekad i usmjeravati." Dodaje da ju je roditeljstvo naučilo strpljenju kojeg prije nije imala, a s partnerom dijeli iste stavove o odgoju pa se sve lako dogovore.

"Smatram da ni sad još nemam strpljenja dovoljno za sve izazove roditeljstva. Moje malo biće pomoglo mi je da bolje spoznam sebe i da rastem kao osoba te da smognem hrabrosti i svoje nedostatke pretvorim u svoje prednosti", kaže.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.