Roditelji Sretna mama 05. studenoga 2021.

Teže je bilo s jednim nego s troje djece, ali ne smatramo se većom obitelji. Nama je to lijep broj

Foto: Privatni album

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama Franka Matić otkrila nam je kako izgleda život obitelji s troje djece i što bi voljela da njezina djeca najviše pamte iz djetinjstva te što bi savjetovala drugim mamama

Roditeljstvo mijenja život iz temelja već od trenutka kad buduća mama saznaje da je trudna s prvim djetetom.  Dijete mijenja svakodnevicu, ali i prioritete roditelja. A svako sljedeće dijete donosi novu promjenu u obitelj, ali i obogaćuje živote svakog člana. No roditeljstvo koje uključuje brigu i odgoj djeteta vrlo je zahtjevan posao koji traje 24 sata dnevno sedam dana u tjednu.

Kako izgleda život obitelji s troje djece otkrila nam je Franka Matić iz Velike Gorice.

"Uvijek kažem da mi je bilo teže s jednim nego s njih troje. Igraju se zajedno, vole biti jedno s drugima, tako da i to olakšava suživot s troje djece", kaže 39-godišnja mama 11-godišnjeg Andrije Blaža, sedmogodišnje Elizabete Ane i trogodišnje Rafaele Josipe. 

Svako naše dijete je čudo i blagoslov

No na pitanje je li oduvijek željela veliku obitelj, Franka odgovara: "Imamo u obitelji, a i prijatelja i poznanika koji imaju i po 5 ili 6 djece tako da se mi ne smatramo da imamo veću obitelj, nama je to lijep broj". Njen put do majčinstva nije bio lagan jer zbog određenih zdravstvenih problema nije bilo sigurno hoće li moći imati djecu. "Jednostavno se dogodilo. Tako da je svako naše dijete čudo i blagoslov", priznala je.

Ponekad su trudnoće planirane i dugo željene i čekane, ponekad dođu brzo i kad budući roditelji nisu sasvim spremni, ali prirodno je osjećati strah od nepoznatog. Pitali smo Franku jesu li ona i njen suprug Petar osjećali strah kad su saznali da očekuju treće dijete, a kako su djeca reagirala na vijest o još jednom bratu ili sestri.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album "Apsolutno ne. Andrija i Elizabeta su bili oduševljeni, toliko da bi oni još jednu bebu. Ovaj put brata, ali ne ide to baš tako po narudžbi", dodaje Franka uz smijeh.

Što se tiče porođaja, zanimljivo je da joj je prvi porođaj bio najbrži, a treći najduži. "Inače je obrnuto", kaže mama Franka.

Trudnoća je blaženo stanje koje također mijenja svakodnevicu žene, ali kad si prvi put trudna, možeš se posvetiti tom slatkom očekivanju, no već kad imaš malo dijete ili njih dvoje, sljedeća trudnoća je sasvim drugačija. 

"Oni su svi razlika po četiri godine, pa je bilo jednostavnije objasniti da mama mora mirovati ili da mama ne može nešto", objasnila je mama koja je morala kroz sve tri trudnoće mirovati i čuvati se. Inače zdravstveni tehničar po zanimanju, Franka ističe da je uz podršku i pomoć supruga sve lakše.

Pjevanje je moj ispušni ventil

A upravo to je i Frankin odgovor kad smo je pitali što bi savjetovala mamama koje imaju više mališana. 

"Da sve svoje predivne i manje predivne čari roditeljstva dijele sa svojim partnerom. Da imaju vrijeme za sebe, makar to vrijeme bilo prošetati kratko, otići kod prijateljice na čaj ili napraviti đir s autom", rekla nam je mama koja se inače bavi i pjevanjem na vjenčanjima u crkvi pa petkom i subotom "pobjegne" na sat, dva. "Pjevanje je moj ispušni ventil. Uz njih četvero, pjevanje je moja velika ljubav", kaže.

Prednost obitelji s više djece je i nasljeđivanje

Koliko god bila velika ili mala obitelj, važan aspekt je raspoređivanje kućnog budžeta. Pitali smo Franku kako se snalaze s financijske strane, jer više djece treba i više odjeće, opreme, odjeće, obuće, igračaka, a kako rastu i izvanškolskih aktivnosti i u današnje vrijeme neizostavnih elektroničkih uređaja poput mobitela. No jedna velika prednost obitelji s više djece je i nasljeđivanje od starije braće ili od bratića i sestrični.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

"Nasljeđivanja ima. Moje sestre i brat daju robu za Andriju i Elizabetu i ja obrnuto za njihovu djecu. Mlađa seka nosi od starije ili od nećakinja", kaže Franka, ali dodaje da Andrija koji je krenuo u 5. razred nema svoj mobitel. "Planiramo ga sad za njegov rođendan ili će možda Mali Isusek donijeti za Božić", pojašnjava.

Želim da moja djeca pamte miris doma, osjećaj doma u srcu, ljubav i zajedništvo

A kako izgleda uobičajen dan jedne mame s troje djece? "Mislim kao i kod svake mame ili tate samo što je troduplo sve. Ujutro škola, vrtić, obaveze, nakon toga aktivnosti koju djeca imaju. Poslije škole ručak/večera, razgovor, zajedničko druženje ili igranje i vrijeme je za počinak i onda opet ispočetka", priča mama Franka i dodaje da svi jako vole peći kolače pa se u njihovoj obitelji to pretvara u pravi kulinarski show, pogotovo za Uskrs i Božić.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

"Često kod kuće imamo i kino, ispečemo kokice i gledamo crtić", dodaje mama, a što bi voljela da njezina djeca pamte iz djetinjstva? "Miris doma. Osjećaj doma u srcu. Ljubav i zajedništvo", zaključuje.

Odlična pogodnost za obitelji s troje i više djece je Hepi Obitelji 3plus. HEP Opskrba, u suradnji s udrugom Obitelji 3plus, osigurala je svim članovima Udruge najnižu cijenu električne energije! Za članove udruge Obitelji 3plus odobrava se dodatni popust od 5% na Hepi tarifni model. Više informacija o akciji Hepi Obitelji 3plus potražite ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.