Roditelji Sretna mama 01. kolovoza 2022.

Na jesen kreće obnova dva zagrebačka rodilišta i Klaićeve bolnice

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Od listopada istodobna obnova dvaju zagrebačkih rodilišta te KBC-a Sestre milosrdnice, Rebra, Jordanovca i Dječje bolnice u Klaićevoj

Od listopada kreće istodobna obnova dvaju zagrebačkih rodilišta te KBC-a Sestre milosrdnice, Rebra, Jordanovca i Dječje bolnice u Klaićevoj, piše Večernji list. Dramatični prizori evakuacije trudnica i novorođenčadi iz rodilišta u Petrovoj mnogima su prva asocijacija na jutro 22. ožujka 2020. kada je Zagreb prodrmao prvi potres.

Dvije i pol godine poslije rodilje i bebe ponovno će se seliti, i to ne samo iz rodilišta u Petrovoj već i iz KB-a Merkur kako bi se konačno počele krpati ozljede i ožiljci koje su zgrade zagrebačkih bolnica zadobile u petrinjskom i zagrebačkom potresu.

Osim u spomenuta dva rodilišta u istočnom dijelu Zagreba, početkom listopada počinje i obnova desetak zgrada s oko pedeset odjela u KBC-u Sestre milosrdnice, Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, KBC-u Rebro i pripadajućoj Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu.

Velik je to zdravstveni i organizacijski izazov za zagrebačke bolnice, a cijelu bi stvar najesen mogao zakomplicirati novi val pandemije.

Dio sredstava za obnovu bolnica povučen je iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO), no najvećim se dijelom ona financira iz europskog Fonda solidarnosti. Zbog toga obnova većine navedenih bolnica mora početi približno u isto vrijeme kako bi se ispoštovao rok za povlačenje sredstava iz Fonda koji je pomaknut na kraj lipnja 2023.

Pet od šest spomenutih bolnica odjele pod obnovom preselit će u svoje kapacitete stoga pacijenti ne bi trebali osjetiti zastoje i probleme, a ni liste čekanja ne bi trebale biti duže nego sada, uvjeravaju ravnatelji bolnica koje idu u obnovu.

Samo jedna od njih, KB Merkur dio će svojih odjela morati preseliti na drugu adresu, piše novinarka Večernjeg lista Mia Mitrović.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.