Roditelji Sretna mama 12. listopada 2022.

Suha koža, svrbež i neujednačen ten? Ovo bi mogao biti razlog

Foto: Shutterstock ; Kako prepoznati dehidraciju kože?

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna od najčešćih zabluda je poistovjećivanje suhe i dehidrirane kože. Kako razlikovati suhu od dehidrirane kože? Je li vaša koža samo površinski ili dubinski isušena?

Tipovi kože razlikuju se od osobe do osobe. Možete imati masnu kožu, suhu kožu, osjetljivu kožu ili mješovitu kožu. Jedna stvar koja je dosljedna i ne temelji se na tipu kože je dehidracija kože. Svatko će vjerojatno iskusiti dehidraciju kože u nekom trenutku. Važno je znati kada i kako nastaje. U slučaju da ste zbunjeni, donosimo ti znakove i simptome dehidrirane kože kako bi mogla učinkovito riješiti problem. 

Kako prepoznati dehidriranu kožu?

Suhoća se odnosi na tip kože, a dehidracija na stanje kože. Suha koža često genetski uvjetovana, odnosno nasljedna, dok se dehidracija odnosi na trenutno stanje i može se odnositi na svaki tip kože. Nedostaje joj masnoće jer proizvodi manje sebuma nego normalna koža. 

Dehidrirana koža otkriva se kroz suhu kožu, svrbež kože i/ili neujednačen ten. To nije isto što i imati prirodno suhu kožu. Dehidrirana koža uzrokovana je nedostatkom vode. Do dehidrirane kože dolazi jer vaše tijelo gubi više vode nego što je uzima. To može biti uzrokovano nedovoljnim unosom vode ili pretjeranim znojenjem zbog čega gubite vodu.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

No, dehidracija kože nije uzrokovana samo nedostatkom vode, jer je mehanizam njezina nastanka puno kompleksniji i zapravo potječe od slabljenja zaštitnog sloja kože. Hidrolipidni film djeluje kao svojevrsna mreža na površini kože koja sprječava isparavanje vode u doticaju sa zrakom. Stoga je potrebno djelovati na više razina, nadoknaditi manjak vode i obnoviti zaštitnu barijeru.

Ako vam je koža dehidrirana, možete primijetiti svrbež, ljuskanje, podočnjake, upale oči i/ili uočljivije fine bore. Simptomi jako dehidrirane kože mogu uključivati ​​vrtoglavicu, suha usta, ošamućenost i/ili slabost. 

Svi tipovi kože bilo ona suha, normalna, mješovita ili  masna koža mogu biti dehidrirani. Srećom, dehidracija kože privremeno je stanje, što znači ako kožu počnemo pravilno njegovati prilagođenim proizvodima koji će obnoviti oštećenu kožnu barijeru i dodatno je hidrirati te svakodnevno unositi dovoljnu količinu vode u organizam naša koža će kroz određeno vrijeme ponovo biti hidrirana i lijepa.

Testirajte kožu

Niste li još sigurni je li vaša koža suha ili dehidrirana, napravite sljedeća dva testa:

1. Uštipnite se za obraz. Ako se koža nabora pod nježnim stiskom umjesto da zadrži oblik, stanice vaše kože očajnički trebaju vodu, vaša koža je dehidrirana!

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Testiranje kože

2. Umijte se mlakom vodom i nemojte nanijeti nikakav preparat na lice. Pričekajte barem sat vremena ili cijelu noć. Imate li dehidriranu kožu, možete osjećati neugodnu zategnutost i snažnu potrebu za hidratantnom kremom dok se suha koža, uz isti osjećaj zategnutosti može i perutati i/li svrbjeti.

Prijavite se za testiranje Mixa Hyalurogel Rich kreme

Nije lako pronaći adekvatnu njegu lica koja istovremeno hidratizira, zaglađuje, hrani i čini kožu elastičnom, no mi smo u tome uspjeli i želimo da je i sami isprobate. Ako imate isušenu i osjetljivu kožu i u potrazi ste za intenzivnom hidratacijom, onda je Mixa Hyalurogel Rich krema za intenzivnu hidrataciju osjetljive i isušene kože lica idealan izbor za vas. Riječ je o intenzivno hidratantnoj dnevnoj kremi s hijaluronskom kiselinom koja temeljito vlaži osjetljivo lice i čini ga smirenim i bez zatezanja. 

Zahvaljujući hipoalergenskoj formuli obogaćenoj koncentriranim sastojcima poput hijaluronske kiseline koja veže vodu na kožu, glicerina koji ima omekšavajuće i hidratantne učinke i shea maslaca koji omekšava i hrani kožu, Mixa Hyalurogel Rich krema za lice intenzivno hidratizira kožu koja je nakon korištenja vidljivo glađa i zategnutija uz dugotrajan ugodan osjećaj na koži. 

 | Author: Mixa Foto: Mixa

  • dugotrajno hidratizira lice te sprječava isušivanje
  • zahvaljujući kremastoj teksturi hranjive tvari brže prodiru u kožu
  • nježno njeguje lice sklono iritaciji
  • omekšava lice i ne začepljuje pore
  • smanjuje sitne bore i linije nastale zbog dehidracije
  • obnavlja zaštitnu barijeru kože, umiruje kožu i pruža olakšanje od svrbeža

Kremu nanesite na lice i vrat tijekom dana i navečer te ju nježno umasirajte u kožu. Za još bolji učinak, kremu možete nanijeti na vlažnu kožu. Mokra koža je bolji 'provoditelj' od suhe kože, što znači da učinkovitije i brže upija aktivne sastojke iz preparata. 

Kako se prijaviti za testiranje kreme? 

Vaš zadatak je prijaviti se za testiranje kreme na način da kliknete OVDJE i ispunite obrazac za prijavu, nakon čega osobama s najkreativnijim odgovorom na kućnu adresu šaljemo Mixa Hyalurogel Rich kremu za lice koju će imati priliku testirati 14 dana, a potom i ocijeniti. 

Nakon razdoblja testiranja, svima koji osvoje kremu redakcija missMame će na e-mail ili broj mobitela poslati kratki anketni upitnik u kojem će moći podijeliti s nama svoje dojmove i ocijeniti koliko su zadovoljni Mixa Hyalurogel Rich kremom za lice.

Fill out my online form.

Pravila nagradnog natječaja pročitajte ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.