Roditelji Sretna mama 02. prosinca 2022.

Vaše mališane muči začepljeni nosić? Pronašli smo prirodno rješenje koje je brzo odčepilo nosić

Otopina za nos
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL Testirali smo hipertoničnu otopinu za nos Marimer.

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hladniji dani donose i sezonu sve češćih prehlada. Iako nije opasna bolest, prati je začepljen nosić koji kod beba i djece izaziva nelagodu i mnogo problema jer otežava hranjenje, ali i spavanje.

Tijekom hladnih dana prehlade su sve učestalije, a ulasci i izlasci iz zatvorenog u otvoreni prostor i suh zrak zbog centralnog grijanja znaju dovesti do začepljenja nosa kod djece. Začepljen nos jedan je od najčešćih simptoma prehlade koji djeci zadaje velike muke. Iako je prehlada vrlo blaga bolest koju uzrokuju virusi, simptomi kao što su hunjavica, kihanje, suhoća ždrijela te začepljen nos mogu potrajati i više od tjedan dana. 

Prije nego krenemo tretirati dječji začepljen nos, važno je znati što ga uzrokuje, pri čemu boja sluzi može pomoći u određivanju uzroka prehlade. Npr. prozirna i vodenasta sluz najčešće je znak da je riječ o virusu. Uzroci začepljenog nosa mogu biti mnogi, od tipičnih prehlada do alergija, suhog zraka ili složenijih uzroka kao što je devijacija septuma. Svakako se savjetuj s pedijatrom kako bi se otkrio točan uzrok.

 | Author: Zoe Sarlija/PIXSELL Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Tipični simptomi po kojima ćeš znati da je malom djetetu začepljen nos su:

  • Gust ili vodenast sekret u nosu
  • Hrkanje ili glasno disanje za vrijeme spavanja
  • Šmrcanje
  • Kašalj
  • Otežano dojenje

Dnevna higijena nosa izuzetno je važna za održavanje nosa prohodnim i trebala bi biti dnevna rutina svih, a naročito male djece. Pored savjeta da je potrebno često pranje ruku, savjetuje se i redovno ispiranje nosa, a to je osobito važno za djecu koja borave u kolektivima (vrtić, škola). 

 | Author: Zoe Sarlija/PIXSELL Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Kako odčepiti nos i prodisati?

Sezona curenja noseva i prehlada je u punom jeku. To najbolje znaju roditelji male djece koja idu u vrtić. Mama sam petogodišnjaka i svake jeseni mučimo muku sa začepljenim nosom. Do sada sam najčešće posezala za fiziološkom otopinom, a u krajnjem slučaju i za kemijskim pripravcima koji su instant rješenje, ali nose i svoje posljedice - ovisnost.

Odlučila sam isprobati morsku vodu, odnosno hipertoničnu otopinu za nos Marimer. Hipertonične otopine morske vode odčepljuju neprohodne nosiće jer ne samo da mehanički čiste, nego i izvlače višak tekućine iz otečene sluznice nosa i na taj način smanjuju otečenost koja otežava disanje.

Marimer hipertonični sprej izuzetno je jednostavan za korištenje. Velika, elegantna boca, lijepo legne u ruku, a zbog svog oblog nastavka koji se stavlja u nosnicu, nema straha od ozljede nosnica. Sadržaj nosića kod djece se isprazni brzinom munje. Osim za odčepljivanje nosa, redovito ga koristimo i za svakodnevnu higijenu nosa koja je izuzetno važna u u sezoni virusa. Kod ovog proizvoda oduševila me je jednostavnost primjene i efikasnost proizvoda. Nakon višetjednog korištenja, s punim povjerenjem bi preporučila ovaj sprej. Jednostavan je za uporabu, a iako nježan zaista oslobađa dišne puteve i daje ugodan osjećaj svježine i ugode. Štiti nos od nadraženosti, što nam je posebno važno u hladnijim, zimskim danima.

Čist nos ključ je dobrog disanja, a s ovim proizvodom smo to i dobili. 

 | Author: Zoe Sarlija/PIXSELL Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Brojne studije pokazuju odličnu podnošljivost hipertonične otopine, stoga se može primjenjivati bez ograničenja u odnosu na dob (već od dojenačke dobi), vrstu eventualne pridružene bolesti te trajanje terapije. Sada možda razmišljaš kako je hipertoničan sprej skupa verzija jeftine boce fiziološke otopine koju ćeš držati doma i po potrebi iz nje špricom izvlačiti tekućinu te njome bebi čistiti nosić kako bi ga učinili prohodnim. Međutim, takva upotreba fiziološke otopine nije pravilna. Šprica na vršku koji ulazi u dječji nosić bit će na takav način kontaminirana i poslužit će da se bakterije u ponovnom kontaktu vrška šprice sa fiziološkom otopinom nasele u boci i tamo razmnože. Osim toga, otvorena boca fiziološke otopine dugotrajnim stajanjem više nije sterilna.

 | Author: Zoe Sarlija/PIXSELL Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Evo i nekoliko korisnih savjeta kako djetetu očistiti nos

Dojenčetu je najbolje tretirati nos u ležećem položaju. Kod većeg djeteta je drugačije i vrlo je važan položaj u kojem se proizvod aplicira. Ako se uz smanjivanje otoka sluznice želi utjecati i na sinusno ušće u nosu, onda se dijete mora staviti u vodoravan položaj, a glava mora biti polegnuta niže od tijela. U tom slučaju će kapljice doprijeti na pravo mjesto i djelovati tamo gdje se sinus drenira u nos. Na taj način će se otvoriti sinusno ušće, sekret izliti u nosni hodnik, odteretiti sinus i smanjiti pritisak i nelagoda kod djeteta.

Pri upotrebi spreja, dojenče polegni na krevet i lagano mu okreni glavicu prema sebi. Vršak aplikatora umetni u nosnicu i kratkim pritiskom rasprši otopinu. Pričekaj nekoliko sekundi kako bi fine čestice s morskim mineralima i elementima u tragovima obložile cijelu površinu nosne sluznice. Otopina će isprati nosni sekret i iscuriti kroz drugu nosnicu. Potom djetetu nježno obriši nosić. Ako dijete radije sjedi, isperi mu nos kratkim pritiskom na aplikator u obje nosnice, pričekaj nekoliko sekundi, a zatim mu nježno obriši nos.

 | Author: Zoe Sarlija/PIXSELL Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Ne zaboravi, higijena nosa je važna od prvog dana života.

 | Author: Zoe Sarlija/PIXSELL Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Marimer proizvodi sadrže morsku vodu za higijenu nosa, a zbog pomno odabranog izvora vode i pažljivo osmišljenih mlaznica su prikladni za odrasle, djecu i dojenčad. Mogu se koristiti kao dio dnevne rutine higijene nosa ili povremeno, kao podrška pri liječenju prehlade, rinitisa i sinusitisa. Svi Marimer proizvodi sadrže visokokvalitetnu prirodnu morsku vodu obogaćenu elementima u tragovima poput bakra, cinka i mangana, poznatih po blagotvornom učinku u potpori liječenju bolesti dišnog sustava. Ova čista morska voda dolazi iz francuske pokrajine Bretanje, poznate po izraženim morskim mijenama koje, zbog snažnih struja, obogaćuju vodu kisikom i obiljem minerala.

Uz sprej, Marimer u svojoj ponudi ima:

  • Marimer Baby Isotonic 100% razrijeđena sterilna i izotonična morska voda idealna za svakodnevnu higijenu nosnih dišnih puteva, ovlaživanje osušene nosne sluznice, kao dopunu liječenju poremećaja uha, grla, nosa.
  • Marimer Baby Hypertonic 100% razrijeđena sterilna i hipertonična morska voda za čišćenje nosnih dišnih puteva, dekongestiju začepljenog nosa te dopunu liječenju poremećaja uha, grla i nosa.

 | Author: Zoe Sarlija/PIXSELL Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

MAR/P/NAT9/11-2022/HR, studeni 2022

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.