Roditelji Sretna mama 16. listopada 2015.

Djetinjstvo s ADHD-om: 'Bilo mu je kao da je živio u crnoj rupi'

domagoj klemes adhd
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Domaguju je ADHD dijagnosticiran prije četiri godine, kad je imao 9 godina. Majka je isprva mislila da nešto loše radi i nije znala kako mu pomoći. Trebalo je vremena da se cijela navikne na dijagnozu. Domagoj je danas je vrlo dobar učenik i lakše im je

Deficit pažnje, odnosno hiperaktivni poremećaj (ADHD), smatra se da je prisutan kod 3 do 5 posto školske djece, a studije su pokazale da je 2 do 3 puta učestaliji među dječacima nego među djevojčicama. Zagrepčanka Diana Klemes, majka trinaestogodišnjeg dječaka Domagoja kojem je s devet godina dijagnosticiran ADHD,  otvoreno je progovorila o životu i svakodnevici življenja s poremećajem deficita pažnje. 

'Osjećam se kao da sam u crnoj rupi'

"Domagoj je oduvijek bio živahno dijete, od kada je prohodao uvijek se penjao na svaki stup, svako stablo, no to nam nije bilo ništa neuobičajeno. Kada je s 9 godina imao prvi ogroman ispad bijesa, podsjetio me na razmaženo derište koje se baca po podu kada nešto ne dobije. Ispad je trajao dva sata i ubrzo se ponovno. Nakon toga je slijedio još jedan i još jedan... Muž i ja smo shvatili da se nešto događa, međutim nismo znali od kuda bi krenuli. Pokretač za prvi veći ispad bijesa bio je promjena Domagojeve razrednice u 3.razredu. Tu je došlo do katastrofe, jer treba naglasiti, djeca s ADHD-om vole red i ustaljeni raspored. On je na to reagirao vrištanjem, lupanjem, i u roku od sedam dana to se dogodilo 3 ili 4  puta", objašnjava majka Diana dodajući da su joj tada u školi napomenuli da bi se možda moglo raditi o ADHD-u.

Kako se dijete s ADHD-om osjeća u razredu?

Sam Domagoj, bi joj se, kaže Diana, ispričao nakon svakog ispada, no ono što ju je posebno i dodatno zabrinulo bilo je kada joj je taj, inače vedri i veseli devetogodišnji dječak, u jednom trenu rekao "Mama, ja se osjećam kao da sam u crnoj rupi. Nitko me ne vidi i ne čuje".

domagoj klemes adhd | Author: Žarko Bašić/Pixsell Foto: Žarko Bašić/Pixsell

'Mislili smo da mi kao roditelji nešto krivo radimo'

Diana Klemes, ubrzo je s Domagojem otišla u Psihijatrijsku bolnicu za djecu i mladež u Zagrebu gdje je dobila konačnu dijagnozu: ADHD. "Trebalo nam je dosta vremena da se svi zajedno, suprug, ja, Domagoj, i naše starije dvoje djece 'pošlihtamo'. Na početku je to bila luda kuća. Mi nismo znali što mu je, mislili smo da mi, kao roditelji, nešto krivo radimo. Naime, ADHD se kod svakog djeteta drugačije manifestira. Kod Domagoja je to situacija 'praznog prostora' gdje on ne zna što bi sam sa sobom, a deficit pažnje najviše dolazi do izražaja kad je umoran. Danas je, nakon 4 godine, situacija bolja. Imamo naravno bolje i lošije faze. Domagoj je, primjerice u školi vrlo dobar učenik, ima individualiziran program, asistenta za nastavu te ima omogućenu najavu testova i malo duže vrijeme za pisanje testova od drugih đaka. On je sada, kako je stariji, naučio djelomično i sam sebe kontrolirati", objašnjava Domagojeva majka.

domagoj klemes adhd | Author: Žarko Bašić/Pixsell Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Dijete ponašanjem odskače od vršnjaka

Na pitanje gdje je granica i kako prepoznati nevidljivu liniju koja dijeli "živahnu" djecu od djece s ADHD-om, Diana odgovara da će većina roditelja prepoznati, ukoliko se radi o deficitu pažnje i hiperaktivnom poremećaju, da je ponašanja njihovog djeteta, za nijansu različito od djece koja su samo "živahna".

Dječji nestašluk ili ADHD?

Ne radi se tu dodaje, o jednoj situaciji u kojoj vi posumnjate  da vaše dijete ponašanjem odskače od svojih vršnjaka. Tu se radi o puno situaciju koje vas nagnaju na razmišljanje o tome da nešto nije u redu.

Svaki dan savladavaju zamke života s ADHD-om

"Ono što moram naglasiti je da je naša okolina odlično reagirala na Domagojevu dijagnozu", kaže Diana nastavljajući da

domagoj klemes adhd | Author: Žarko Bašić/Pixsell Foto: Žarko Bašić/Pixsell

imaju odličnu suradnju sa školom i odličnu suradnju s udrugom Buđenje koja se bavi problematikom ADHD-a, organizira seminare radi upoznavanja roditelja, učitelja i ostalih stručnjaka koji se bave odgojem i obrazovanjem djece s različitim terapijskim postupcima u području problematike ADHD-a. Udruga organizira i kreativne radionice za djecu i ostale članove udruge. Unatoč tome što su prihvatili i svakim danom savladavaju zamke života s ADHD-om, Domagojeva majka kaže da je najveći izazov s kojim se susreće u svakodnevnom životu naći adekvatan način kako da "odradi" pojedine situacije.

"Ne pali uvijek ista reakcija. Mi, roditelji djece s ADHD-om uvijek moramo biti dva koraka ispred njega i onda možete ovladati situacijom, ako ste korak iza ili paralelni s njime, situacija izmiče kontroli. Ja ne smatram da je ADHD poremećaj, tu se naprosto radi o djeci koja žive izvan kalupa i ono što je važno naglasiti, tu se ne radi o zločestoj djeci kao što mnogi misle. Djeca s ADHD-om naprosto ne znaju i ne mogu drugačije", kazala je majka Diana dodajući kako u Hrvatskoj definitivno nedostaje grupa potpore koje bi okupljale roditelje i djecu s ADHD-om.

Postoje tri podtipa ADHD-a

Prema dijagnostičkom priručniku Američke psihijatrijske asocijacije koji je kod nas preveden i u čestoj je upotrebi, postoje 3 podtipa Deficita pažnje/hiperaktivnog poremećaja (ADHD) i to deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj (kombinirani tip), deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj (tip s pretežitom nepažnjom) te deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj ( pretežito hiperaktivno-impulzivan tip). "Otkrivanje poremećaja ovisi o njegovom tipu. Hiperaktivno/impulzivni, odnosno kombinirani tip se najranije otkriva jer je uočljiv zbog stalnih sukoba s okolinom-vršnjacima, roditeljima i otežana je adaptacija u dječjem vrtiću. Tip s pretežitom nepažnjom se najčešće otkriva pri polasku u školu ili pri polasku u peti razred osnovne škole jer su tada zahtjevi za trajnijim održavanjem pažnje veći. Međutim, ADHD je razvojni poremećaj, biološki uzrokovan i postoji od rođenja djeteta, bez obzira kada se dijagnosticira. Poželjno je dijagnozu ili bar sumnju na postojanje ADHD-a postaviti što ranije kako bi se okolina educirala o primjerenim postupcima i očekivanjima i senzibilizirala za teškoće djeteta",  objasnila je dr. sc, prof. psiholog Snježana Sekušak Galešev

 Djeca s ADHD-om nisu zločesta ili lijena

Obilježavanje Tjedna ADHD-a

Od 12. do 18. listopada održava se obilježavanja Tjedna ADHD-a. Diljem Hrvatske održavat će se razna predavanja sa gostima predavačima o danas najčešćem poremećaju kod školske djece koji je također prisutan i kod odraslih, a glavni simptomi su mu nepažnja, hiperaktivnost i impulzivnost. Predavanja će se održati u Zagrebu, Čakovcu, Splitu, Rijeci, Umagu i Požegi, a točan raspored može se vidjeti na web stranicama udruge Buđenje.

5 razloga zašto svaka mama treba brzo otići u Metro

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.