Roditelji 31. siječnja 2023.

Ove se mame ne boje niti jedne roditeljske teme i o svakoj otvoreno govore

Foto: Babyroom
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

One se poznaju 15 godina i poželjele su raditi nešto što bi spojilo njihovu strast za mikrofonom i ono o čemu su najednom morale naučiti puno – majčinstvo. Tako je nekako nastao BabyRoom podcast koji su pokrenule pet mama.

Problemi na koje nailazimo kad postanemo roditelji nekad i nisu ništa posebno strašni, nisu nerješivi, nisu hitni i uznemirujući. No, nekad nam se upravo takvima čine. Posebno ako nam je prvi put i prvo dijete. I tada možemo pročitati svu postojeću literaturu, proučiti sve knjige i sve relevantne online izvore – ali opet ćemo htjeti čuti nečije iskustvo. Htjet ćemo čuti da nam neka mama ispriča kako je rast zubića prošao kod njih, kako je ona riješila štrajk dojenja, kako se ona nosi s izbirljivim djetetom.

Možda te zanima... "Većina mama prolazi kroz isti vrtuljak emocija, samo nitko o tome ne priča" Roditelji

Znale su to i ove mame, njih pet, kad su odlučile pokrenuti svoj podcast posvećen upravo ovakvim temama. Najprije je to bila Whatsapp grupa u kojoj su Anamarija, Željka, Marija, Andrea i Maja dijelile iskustva oko svega što su proživljavale s djecom. Tri među njima postale su mame gotovo u isto vrijeme, pa su na rodiljnom i roditeljskom dopustu dijelile svoja iskustva gotovo „uživo“. Kažu da je to bio njihov „servis za informacije i savjete, za tugu i utjehu, humor i razumijevanje“, jer na kraju krajeva: „Nitko vas kao majku ne razumije bolje od druge majke.“

Majčinstvo nas čini ranjivima i hrabrima

Baš kao što mame i tate to znaju, i kod ovih je mama roditeljstvo promijenilo sve – postale su, kažu, istovremeno hrabrije i ranjivije. „Živimo s jednim novim setom strahova na svakodnevnoj bazi, ali nam je fokus oštriji. Danas znamo za što se borimo i pažljivo biramo na što ćemo trošiti ionako premalo slobodnog vremena, a najveći nam je gušt družiti se i promatrati djecu kako pred našim očima postaju ljudi,“ kaže Andrea, a svaka mama će prepoznati točno o čem govori.

Tako su one poželjele napraviti nešto, pokrenuti nešto što bi radile sa zadovoljstvom, a što bi mamama pomagalo gdje god one bile. Budući da su se i 15 godina prije nego što su postale mame poznavale s radija na kojem su radile, nisu dugo razmišljale za koji će se medij odlučiti.

 | Author: Babyroom Foto: Babyroom

„Na jednom od naših druženja, dok smo sjedile okružene našim „malim ljudima“ rodila se ideja kako bi bilo super stvoriti prostor u kojem bismo čari majčinstva mogle dijeliti s drugim roditeljima. Budući da je javni dnevni boravak poprilično zahtjevno oformiti, shvatile smo da možemo stvoriti virtualnu sobu ili BabyRoom. Na radiju, gdje se osjećamo kao doma. I jednostavno je u tom trenutku, u Marijinoj dnevnoj sobi, nastao naš BabyRoom podcast – soba u koju su svi roditelji dobrodošli,“ govori Andrea.

Nešto kasnije pridružila im se i Maja, pa njih pet, s ukupno (zasad) devetero djece u dobi od bebe do školaraca, uspješno balansiraju život, posao i ovaj oblik komunikacije s drugim mamama – i pomažu im uvelike. Tako od njih možeš doznati sve ono što nemaš koga pitati ili jednostavno poželiš to čuti od druge mame, iz iskustva. „Kažu da djeca u prosjeku postave 300 pitanja dnevno, a koliko ih postavi prosječan roditelj?“ pita se Aandrea, te dodaje da im je to bila misao vodilja kad su stvorile prvi podcast za roditelje. Dok neke teme obrađuju same, uz iskustva mama i vlastita, za teme o kojima ne znaju dovoljno zovu stručnjake.

Više od bebinog čavrljanja

Kao što njihov slogan kaže – “More than baby talk” – u BabyRoom Podcastu ne razgovara se isključivo o bebama i djeci nego i o svemu što roditeljstvo jest ‒ sreća, ljubav, stres i kaos. Ovih pet žena žele biti virtualni prijatelji roditeljima - audio blog koji mogu usput slušati i doznati relevantne informacije, neke nove trendove, mjesto u kojem će se prepoznati, koje će ih nasmijavati, a nekad možda i rasplakati.

„Želimo da nas mogu 'upaliti' onda kad im to odgovara – dok kuhaju, šeću, rade nešto za posao, trče. Mi nismo stručnjakinje za sve – mi smo samo roditelji, baš kao i oni. Cilj nam je podsjetiti druge roditelje da nisu sami i da se sve ono što se njima događa, već ranije dogodilo mnogim drugim roditeljima. I najvažnije: da su preživjeli.“

A isprobale su uistinu razne situacije. Tako je jedna od njih, Marija, rađala u doba kad je epidemija bila u punom jeku, pa su imali, kažu, gotovo pa live prijenos iz bolnice kako je to rađati pod takvim mjerama i što se smije, a što ne.

 | Author: Babyroom Foto: Babyroom

„Pričale smo i o dojenju i AD-u na koje te zapravo nitko ne pripremi dovoljno, a okolina ti uglavnom ne zna pomoći ili još gore: odmogne. Prvi dan škole, tate na porodiljnom, pronalazak vrtića ili dadilje, kako je to biti mama i poduzetnica, prehrana djece, babyhandling, sistematski pregledi, pedijatri, dječje bolesti, mindfulness koji spašava mentalno zdravlje roditeljima, muke s nespavanjem, odnos prema majkama kad se vrate na posao…“

Budući svi znamo kako mame nalaze vrijeme za nešto što nije – njihovo dijete, one su vrijeme i uvjete za snimanje podcasta jednostavno prilagođavale svom životu.

„Od prvog snimanja pod Anamarijinom dekicom u boravku (da suzbijemo zvukove u okolini) pa do profesionalnog studija u tri godine, uz 9 djece. Bilo je teško, bilo je izazovno stvoriti vrijeme uz naše dinamične poslove, ali želja je bila jača od svega. Za svako se snimanje temeljito pripremimo, ne idemo nigdje bez scenarija i strukture zbog čega i planiranje i izvedba traju.  Tu su i koordinacija s gostima, istraživanje o temama i na kraju vizualna izrada materijala na našim društvenim mrežama.  Nekad to radimo u 2 ujutro, ali ne damo se! Zato hvala našim tatama na podršci i obitelji koja je uskočila kad god je trebalo čuvati. Hrabro kročimo po 3. sezoni i jako nas vesele reakcije roditelja.“

Wellness za mame

A da je lako sve to izbalansirati – nije. Kako njih pet kažu, balans je sveti gral i još uvijek za njim tragaju.

„Roditeljstvo je najljepši posao na svijetu od kojeg ne možeš uzeti godišnji i zato je svaki Babyroom podcast naših pola sata brige o sebi. To je naš wellness. Naše vrijeme. Naš povratak radiju na kojem je svaka od nas gradila prve profesionalne korake. Pomaže nam itekako jer je to naša nadogradnja preko koje i mi učimo nove stvari i nove metode kako biti bolji roditelj.

 | Author: Babyroom Foto: Babyroom

A da bi znale da je ono što rade dobro i da nekom uistinu čini razliku, potvrđuju im reakcije slušatelja i slušateljica. Kad im se netko javi rečenicom „cure gdje ste, fali nam kvalitetnog sadržaja u eteru“, one znaju da ne smiju odustati i zahvalne su na svakoj poruci i javljanju. Planiraju sve ostaviti ovako kako jest i – neprestano ići naprijed, te se razvijati u istom smjeru – uz što više osobnih iskustava, ali i puno liječnika, psihologa, edukatora… Novost je odnedavno i BabyRoom Book Club u kojem čitaju knjige o odgoju i roditeljstvu, pa o njima razgovaraju.

Pitali smo na kraju Andreu koji bi to savjet dala našim čitateljicama, a odgovorila nam je ovako:

„Citirat ćemo pametnog doktora Spocka: 'Više znate nego što mislite. Svaki put kad svoje dijete privijete uz sebe, ono će znati da pripada vama i da vi pripadate njemu - nitko drugi na svijetu ne može mu dati to isto. Zato ne primajte k srcu sve što vam kažu susjedi i ne plašite se svega što vam kažu stručnjaci. Slušajte vlastiti zdrav razum.'“

Babyroom možeš slušati putem svih podcast platformi kao što su npr. Anchor, Spotify ili zapratiti na Facebooku: BabyRoom Podcast i Instagramu: babyroom_podcast.

Možda te zanima... Mama otkrila neobičnu posljedicu porođaja o kojoj se rijetko priča Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.