Roditelji Naš zajednički početak 16. veljače 2022.

'Nitko nema takav osjećaj i intuiciju za vaše dijete osim vas samih'

Foto: Irma Vargić

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kažu da kad se rodi dijete rodi se i majka, a ja se kunem da majke imaju neke super moći, super intuicije i još puno drugih superlativa koji su teško objašnjivi, ali itekako stvarni.

Dok sam se još kao trudnica pripremala za svoje prvo dijete i u maniri prave štreberice danonoćno provodila vrijeme s glavom u knjigama o porodu, majčinstvu, odgoju i njezi djece, trebao mi je netko da mi stavi ruku na rame i kaže mi - smiri se, ono najvažnije imaš u sebi. To je ono što danas nerijetko kažem svojim prijateljicama i poznanicama koje su na putu da postanu mame, čak sam i pisala jedan prethodni tekst ovdje na tu temu... Jako malo toga od svega onoga što sam pročitala u tom ludilu u kojem sam bila više nalik studentici pred ispit nego ženi pred porod, mi je ostalo memorirano u glavi. Da me sada pitate bilo što od tog "gradiva" koje sam kao usvojila, teško da bih izvukla prolaznu ocjenu. S druge strane, da me pitate o iskustvima skupljenim u ovih desetak mjeseci majčinstva, s bilo kojeg polja njege i brige za dijete, mogla bih knjigu sama o njima napisati bez da trepnem...

I zaista, ono što se pokazalo kao najveća istina na tom cijelom putu jest da većinu onoga djetetu potrebnog mi već nosimo u sebi. Ljubav, pažnju, nježnost, neku urođenu brigu i ono što je najvažnije - osjećaj za vlastito dijete. Kažu da kad se rodi dijete rodi se i majka, a ja se kunem da majke imaju neke super moći, super intuicije i još puno drugih superlativa koji su teško objašnjivi, ali itekako stvarni.

Prije par mjeseci sam se našla u situaciji gdje sam u nedjelju poslijepodne s djetetom tražila dežurnog pedijatra u Zagrebu i teško da bih i sada znala objasniti zašto nisam čekala ponedjeljak ujutro koji je bio relativno blizu i zašto sam dobro raspoloženo i zadovoljno dijete, bez temperature, tek s nekim neobičnim kašljem, u nedjelju razvlačila okolo po domovima zdravlja, ali jesam. Jednostavno me kopkalo i intuicija mi je govorila da trebam otići doktoru. Ne kasnije, ne sutra, već baš u tu nedjelju popodne. "Bravo, mama, došli ste srećom na vrijeme. Dobro da ste poslušali svoju intuiciju." - kaže mi doktorica nakon pregleda bez da sam joj uopće rekla za svoje dvojbe i premišljanja, kao da mi je jednostavno pročitala misli, i dodaje "Bolje nekad i reagirati kad nije ništa, nego ne reagirati jednom kad je nešto". Jedna mala, mudra, neočekivana lekcija od jedne iskusne pedijatrice koja zna kako raditi svoj posao. Ujedno i rečenica koju bi svaki pedijatar trebao reći svakom roditelju.

Jer mi mame se pitamo često jesmo li lude, pretjerano zabrinute, vara li nas osjećaj, pretjerujemo li u svojim reakcijama i akcijama... Svaki put prije nego uzmem telefon u ruke i uputim poziv pedijatru, prolaze mi sve te misli, dvojbe i vaganja kroz glavu, koliko god pedijatri mog djeteta bili predivni ljudi puni razumijevanja i uvijek spremni na suradnju. Nerijetko se i konzultiram s mužem, sestrom, prijateljicama ili nekim petim osobama kojima verbaliziram i izlažem čitavu situaciju u potrazi za odobravanjem, potvrdom i zelenim svjetlom da napravim korak dalje u tom procesu. Da, mi mame nekad same sebi povučemo kočnicu u strahu od "pretjerane reakcije" jer nam je teško zaključiti gdje prestaje ljubav i počinje razum, gdje je granica između naše pretjerane brige koja neminovno dolazi u paketu s majčinstvom i realnosti.

Ali činjenica je da nitko nema takav osjećaj i intuiciju za vaše dijete osim vas samih. Istina, nismo svi liječnici, fizijatri, logopedi, odgajatelji, sve te ljude treba pustiti da obavljaju svoj posao i vjerovati im, ali smo roditelji i znamo svoje dijete bolje od ikoga drugoga, pa sukladno tome prvi i prepoznamo kad nešto nije u redu. Kako bi to rekla jedna iskusna mama koju poznajem „sto doktora ne bi na djetetu satima našlo ono što mama jednim pogledom skenira“. Uz dužno poštovanje svima, a ponajviše liječnicima, to je zaista istina. I u svakom procesu sanacije i rješavanja problema, onaj roditeljski korak i dalje ostaje prvi i od ogromne važnosti.

Imajte to na umu prije svake vaše sljedeće akcije koju ćete vagati i mjerkati... Neka vam ostane negdje umemorirana ona rečenica gore spomenute pedijatrice. „Bolje nekad i reagirati kad nije ništa, nego ne reagirati jednom kad je nešto.“ Vjerujte sebi i svom osjećaju i pokušajte utišati brigu oko toga što će tko misliti i reći, jer pokazalo se milijun puta točnim i još će se bezbroj puta pokazati i utvrditi: mama uglavnom zna najbolje.

Poopeys pelene novi su PEPCO hit proizvod, a pronaći ih možete u tri veličine. Pelene uspješno odgovaraju na sve zahtjeve mama: omogućavaju mališanima maksimalnu slobodu pokreta uz najvišu razinu udobnosti i higijene. Tu je i posebna upijajuća jezgra koja omogućava automatsko upijanje vlage, a prozračni, mekani materijal osigurava prolaz zraka i omogućava koži da diše bez izazivanja iritacija. Sve to prati i zaigran dizajn te uobičajeno povoljna cijena! Saznajte više na www.pepco.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.